Sub umbrela strategică americană | Ziua Americii

Sub umbrela strategică americană | Ziua Americii

După 1989, Statele Unite au devenit principalul garant de securitate al României, atât în calitate de membră a NATO, cât și ca parte a Parteneriatului Strategic cu Washingtonul

America sărbătorește, azi, 240 de ani de când 56 de oameni au semnat Declarația de Independență față de Regatul Unit al Marii Britanii, în calitatea lor de delegați ai Congresului Continental din partea celor treisprezece colonii din America de Nord, care au devenit astfel cele 13 state fondatoare ale SUA. Documentul a fost ratificat de Congresul Continental în ziua de 4 iulie 1776, iar originalul semnat olograf de delegații Congresului se găsește expus permanent în clădirea Arhivelor Naționale din Washington, D.C.

Parteneriatul strategic SUA – România este lansat la 11 iulie 1997, cu ocazia vizitei la București a președintelui Bill Clinton. După 11 septembrie 2001, România acordă un sprijin activ coaliției internaționale anti-teroriste, conduse de Statele Unite.

Urmează un alt acord esențial, care a iritat mult Rusia - cel privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice în România. Semnat în 13 septembrie 2011, de către ministrul român de Externe Teodor Baconschi şi secretarul de Stat american Hillary Clinton, în contextul vizitei preşedintelui României, Traian Băsescu, la Washington, acordul intră în vigoare la 23 decembrie 2011. Pe 18 decembrie 2015, România și SUA anunță că principalele componente militare ale facilității de apărare antirachetă Aegis Ashore din România au fost finalizate și transferate comandantului operațional pentru integrarea în sistemul de apărare antirachetă al NATO. Astfel că baza militară de la Deveselu devine, pe 12 mai 2016, prima unitate din Europa unde este operațională o componentă terestră a scutului american antirachetă, destinat protejării continentului european de eventuale atacuri cu rachete balistice.

Ne puteți urmări și pe Google News

Faza a doua a Scutului

Sistemul de la Deveselu a costat circa 800 de milioane de dolari și reprezintă faza a doua a scutului antirachetă, fiind compus din 24 de interceptoare SM-2 și un un radar antibalistic Aegis Ashore, versiunea terestră a sistemului radar ce echipează navele flotei militare americane începând din anul 2004, componenta navală fiind prima fază a scutului.

Nave americane echipate cu sisteme Aegis patrulează permanent în Marea Mediterană din 2011, alte patru distrugătoare cu același tip de radar fiind dislocate la baza navală Rota (Spania), în Turcia funcționează din 2012 un sistem Aegis pentru alertă timpurie, în timp ce un centru de comandă este operațional la baza americană de la Ramstein (Germania). Cea de-a treia fază a scutului va deveni operațională în anul 2018 în Polonia, la Redzikowo, pe țărmul Mării Baltice, la circa 250 de km de enclava rusă Kaliningrad: sistemul de acolo va avea 24 de interceptoare SM-3. Autoritățile americane, cele române și oficialii NATO au subliniat, în mod repetat, că scutul de la Deveselu are un rol pur defensiv.

Rusia testează rachete și amenință România și Polonia

Moscova a anunțat recent că a testat cu succes o rachetă cu rază scurtă de acțiune în cadrul sistemului său antirachetă, pe poligonul SarîȘagan din Kazahstan. Ministerul rus al Apărării rus declara că testul confirmă caracteristicile tactico-tehnice ale rachetelor aflate în dotarea forțelor de apărare aerospațială și antirachetă din Rusia. De altfel, Moscova a afirmat de mai multe ori că Rusia va fi obligată să ia „contramăsuri” la punerea în funcțiune a sistemului de apărare antirachetă al SUA, iar în 27 mai, președintele rus Vladimir Putin a avertizat România și Polonia că s-ar putea afla în raza de acțiune a rachetelor ruse, deoarece găzduiesc elemente ale scutului antirachetă american pe care Moscova îl consideră o amenințare.

Ziua Independenței, la Buc

Ambasadorul american, Hans Klemm, și președintele român, Klaus Iohannis, au subliniat, în discursurile la recepția organizată vineri cu ocazia zilei de 4 iulie la București, relațiile excelente dintre cele două țări. „SUA reprezintă pentru România un garant al securității sale, un aliat solid și un partener de nădejde, de care ne leagă o prietenie trainică, valori, principii și interese comune, precum și un atașament puternic față de unitatea și soliditatea familiei euroatlantice”, a spus Iohannis. Și Hans Klemm a vorbit despre importanța parteneriatului strategic: „Soldații, membrii forțelor marine și aeriene și infanteriștii noștri au luptat împreună pe câmpuri de luptă aflate departe de România. Iar reprezentanții instituțiilor noastre de aplicare a legii au avut o strânsă colaborare pentru a combate terorismul, proliferarea armamentului de distrugere în masă, pentru a pune capăt infracționalității organizate, pentru a opri traficul de persoane și de droguri și a sprijini lupta României împotriva corupției”, a subliniat ambasadorul american.

FOTO: Președintele Klaus Iohannis, ambasadorul Hans Klemm și soțiile, la sărbătorirea Zilei Independenței FOTO: AGERPRES