Evenimentul Zilei > Social > Sub semnul Zilei Limbii Române, spectacolul „Sub Zodia Mariei” ajunge la românii plecaţi de acasă
Sub semnul Zilei Limbii Române, spectacolul „Sub Zodia Mariei” ajunge la românii plecaţi de acasă

Sub semnul Zilei Limbii Române, spectacolul „Sub Zodia Mariei” ajunge la românii plecaţi de acasă

Spectacolul "Sub Zodia Mariei", un recital de muzică şi poezie dedicat celor mai importante Marii ale țării – Fecioara Maria, Maria de Mangop, Regina Maria a României și Maria Tănase – a fost prezentat astăzi, la Centrul Cultural Românesc din Jula (Ungaria), cu ocazia Zilei Limbii Române comunităţii româneşti din Ungaria.

Un al doilea eveniment va fi prezentat duminică, de data aceasta la Casa de Cultură din Satu Nou (Voivodina – Serbia). Evenimentele sunt organizate de Institutul Cultural Român, prin Direcția Românii din Afara Granițelor și Limba Română, în parteneriat cu Uniunea Culturală a Românilor din Ungaria, revista Foaia Românească din Jula și Comunitatea Românilor din Serbia.

Spectacolul “Sub Zodia Mariei” reprezintă un eveniment cultural unic pentru comunităţile româneşti, un omagiu artistic adus celor mai importante Marii ale țării. Fecioara Maria, Maria de Mangop, Regina Maria a României și Maria Tănase sunt cele patru nume ce vor călăuzi un eveniment încununat de prezența unei alte Marii – Maria Gheorghiu. Pe scenă vor urca actorii Adrian Păduraru și Adriana Trandafir și muzicienii Radu Grațianu și Maria Gheorghiu. Regia spectacolului este asigurată de Ioan Cărmăzan.

„De ce Sub Zodia Mariei? Pentru că este o poveste care trebuie spusă. Pentru că ea începe în Grădina Maicii Domnului. Pentru că Fecioara Maria încă ne veghează. Pentru că prințesa bizantină Maria de Mangop a devenit a noastră, plătind supremul preț din însoțirea cu domnitorul Ștefan cel Mare. Pentru că am avut cândva o mare regină, care a știut să joace bine cartea României la Curțile Europei, care a îmbrăcat haina militară atunci cand ostașii Armatei Române aveau nevoie de îmbărbătare și care a iubit România, țara ei de adopție, mai presus de orice. Pentru că povestea Reginei Maria și a inimii ei trebuie știută de toți românii. Pentru că am mai avut o Marie, care a știut să ducă în lume frumusețea cântecului popular românesc, pe numele ei Maria Tănase. Acest spectacol este «copilul meu de suflet», spectacolul SUB ZODIA MARIEI. A prins contur în sfârșit și sunt tare fericită că pot să vorbesc lumii despre Mariile sufletului meu. Mă ajută să dau viață personajelor Radu Grațianu (colegul meu de scenă de câțiva ani) și doi actori excepționali, Adriana Trandafir și Adrian Păduraru (a fost până de curând, Eusebiu Ştefănescu, însă maestrul are nevoie de odihnă…) Acest spectacol reprezintă pariul meu cu mine, pentru mă lasă să mă ofer publicului în deplinătatea valenţelor mele artistice. Am știut dintotdeauna, acum am și confirmarea. Faptul că am găsit sprijin la Institutul Cultural Român pentru acest spectacol-concept, este o izbândă pentru care mulțumesc tuturor celor implicați; povestea Mariilor noastre se aude în sfârșit!”, a declarat pentru EVZ interpreta Maria Gheorghiu.

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: