Procesul de pace din Orientul Mijlociu ar trebui să se încheie cu un acord israeliano-palestinian peste aproximativ un an, a declarat emisarul special american în regiune, George Mitchell, înaintea reluării negocierilor directe dintre cele două părți.
După ce a insistat marți, în fața jurnaliștilor acreditați la Casa Albă, că acest obiectiv este unul realist, Mitchell a admis totuși că optimismul său nu este împărtășit de toată lumea, relatează France Presse.
„Există numeroși pesimiști în legătură cu rezultatul negocierilor”, a confirmat, de la Cairo, secretarul general al Ligii Arabe, Amr Moussa, citat de agenția oficială egipteană Mena.
Primele tratative directe între israelieni și palestinieni după conflictul din Gaza, încheiat la începutul lui 2009, vor debuta mâine, la Washington. Președintele Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas, și premierul israelian, Benjamin Netanyahu, se vor afla în aceeași încăpere pentru prima dată în decurs de aproape un an, cei doi fiind invitați la un dineu de lucru oferit de secretarul american de Stat, Hillary Clinton.
Tensiune înaintea tratativelor
Uciderea a patru israelieni marți seară, în Cisiordania, într-un atac revendicat de aripa militară a mișcării islamiste Hamas, a tensionat atmosfera la Washington, de unde Netanyahu a avertizat că toți cei implicați în lichidarea civililor nu vor rămâne nepedepsiți. Și Abbas a condamnat incidentul, opinând că acesta a vizat „perturbarea procesului politic”.
În calea procesului de pace stau o serie de obstacole, precum statutul Ierusalimului, soarta refugiaților palestinieni și extinderea coloniilor israeliene. Cartierele arabe din Ierusalim ar putea reveni palestinienilor, în cadrul unui acord de pace, a sugerat azi ministrul Apărării, Ehud Barack. A fost însă contrazis prompt de un oficial din cadrul delegaţiei premierului Benjamin Netanyahu. „Poziţia noastră este că Ierusalimul va rămâne capitala indivizibilă a Israelului", a subliniat sursa citată.