SUA trag un nou semnal de alarmă: investitorii ocolesc guvernele preocupate doar să acopere găurile din buget

Însărcinatul cu afaceri al Statelor Unite la Bucureşti, Duane Butcher, le-a servit autorităţilor un duş rece şi a avertizat că investitorii străini nu vor fi atraşi de sectorul energetic românesc sau de privatizarea companiilor de stat, dacă Guvernul nu va lua decizii în mod transparent şi va fi mai preocupat să atragă venituri la buget, în loc să stimuleze dezvoltarea mediului de afaceri.

România este a şaptea ţară membră UE ca număr de locuitori, însă rezultatele economice sunt sub aşteptări, iar marea parte a populaţiei nu simte încă efectele creşterii economice în îmbunătăţirea nivelului de trai, a declarat Duane Butcher, în cadrul unui discurs susţinut la Bursa de Valori (BVB). În acest context, el a arătat că dezvoltarea pieţei de capital este necesară, dacă statul doreşte să-şi susţină proiectele şi să atragă capital de lucru şi pentru investiţii, atât la nivelul firmelor private, cât şi a societăţilor de stat. Însă, dezvoltarea pieţei de capital este împiedicată de comisioanele mari şi de modul în care este reglementată.

"Piaţa românească de capital este în continuare în urma pieţelor de capital din alte state membre UE. Pentru a putea valorifica întregul potenţial al pieţei sale de capital, România trebuie să mai realizeze progrese în modernizarea structurii sale financiare de reglementare, care ar face-o mai atrăgătoare atât pentru investitori, cât şi pentru emitenţii de acţiuni. De exemplu, scăderea comisioanelor de tranzacţionare şi reducerea cerinţelor birocratice pentru investiţii ar ajuta la creşterea atractivităţii pieţei de capital din România pentru investitori", a declarat oficialul american.

El a subliniat că accesul la piaţa de capital din România rămâne dificil.

"Conform unui studiu recent, deschiderea unui cont de tranzacţionare în România poate dura până la şase luni, în timp ce în cele mai multe dintre ţările dezvoltate din Europa Centrală şi de Est durează doar câteva ore. În plus, piaţa românească de capital este una dintre cele mai scumpe din Europa Centrală şi de Est, din cauza comisioanelor administrative şi a celor de tranzacţionare percepute atât de BVB, cât şi de Autoritatea de Supraveghere Financiară", a arătat acesta.

Dezvoltarea pieţei de capital este importantă pentru atragerea de finanţare, necesară pentru investiţii vitale şi capital de lucru atât în companii private, cât şi de stat.

"Adevărul este că piaţa de capital nu va genera singură creştere economică pe termen lung. Atragerea de noi investiţii, atât locale, cât şi investiţii străine directe, este esenţială. Însă investitorii vor ezita să vină în România, iar cei care se află deja aici nu îşi vor extinde investiţiile dacă nu există egalitate de tratament sau dacă principiile statului de drept nu sunt aplicate consecvent", a mai spus Duane Butcher.

Însărcinatul cu afaceri al Statelor Unite la Bucureşti a arătat că investitorii pot alege unde să îşi plaseze banii şi că ţările în care procesul decizional nu este transparent şi regulile nu sunt previzibile sunt în dezavantaj în atragerea de noi investiţii.

"Investitorii se vor gândi de două ori înainte să investească aici dacă sunt preocupaţi că guvernul nu acordă importanţă îngrijorării investitorilor sau că se concentrează în primul rând pe obţinerea de venituri la buget în loc să promoveze dezvoltarea sustenabilă prin legislaţie şi reglementări favorabile investiţiilor", a subliniat Duane Butcher. Pe lista deciziilor criticate de oficialul american se numără taxa pe construcţiile speciale, întrucât Executivul nu a consultat mediul de afaceri înainte să o aplice şi nici nu a realizat un studiu de impact, pentru a vedea dacă va avea efecte pozitive sau negative asupra firmelor vizate. "Am văzut dezamăgirea companiilor şi a altor părţi interesate atunci când guvernul a decis să adopte o ordonanţă de urgenţă care stabileşte o taxă pe construcţiile speciale, pe care a publicat-o în Monitorul Oficial în data de 15 noiembrie, la o zi după ce proiectul de ordonanţă fusese publicat pe website-ul Ministerului Finanţelor pentru consultare. Clar, o zi nu este suficientă pentru a permite consultări eficiente cu părţile interesate. Guvernul nu a efectuat un studiu de impact pentru a evalua fie efectul noii taxe asupra companiilor (dintre care multe sunt companii de stat) cărora li se va aplica noua taxă, fie valoarea veniturilor colectate", a precizat Duane Butcher. Taxa pe construcţiile speciale se aplică stâlpilor care susţin cablurile de alimentare cu electricitate, serelor, silozurilor, rampelor sau iazurilor şi se calculează ca procent de 1,5% din valoarea bunului supus impozării.