SUA testează arme de cinci ori mai rapide decât sunetul

SUA testează arme de cinci ori mai rapide decât sunetul

Dezvoltarea armelor hipersonice, capabile să zboare cu o viteză superioară de Mach 5, este deja o realitate. Statele Unite au fost printre primele țări interesate de aceste sisteme, mult mai performante decât chiar temutele rachete balistice și care pot depăși scuturile antirachetă

Interesul americanilor pentru un program pentru dezvoltarea armelor hipersonice dateaza din anii 2000, când a fost lansat programul Conventional Prompt Global Strike.

Dar americanii nu aleargă nici pe departe singuri în această cursă a armelor SF, chiar dacă au testat, cu rezultate diverse, mai multe concepte de arme hipersonice: Rusia, via liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a anunțat anul trecut că dispune de astfel de arme (sistemul Avangard și racheta Kinjal), în timp ce China a procedat deja la testarea unui planor hipersonic, Wu-14, informeaza Opex 360.

De notat ca și Franța a anunțat, anul acesta, ca un demonstrator de planor hipersonic, denumit VMax (Vehicule Manoeuvrant Experimental) va efectua primul zbor pâna la sfârșitul anului 2021. Armele hipersonice reprezinta o miza strategica: viteza cu care acționeaza le face, teoretic, invulnerabile în fața scuturilor antiracheta.

Ne puteți urmări și pe Google News

Deja se cere neproliferarea

Însa aceste noi arme provoaca mari îngrijorari. Înca din 2017, think-tank-ul Rand Corporation a publicat un raport cu privire la riscurile generate de rachetele hipersonice. „O țară aflată în stare de alertă ar putea confunda lansarea unuia dintre aceste dispozitive cu începutul unui atac nuclear și ar putea riposta cu bombe atomice reale”, se arata în raport.

Specialiștii Rand au cerut ca SUA, China și Rusia sa cada de acord asupra unei politici de neproliferare a acestor arme, propunând și altor guverne un acord cu privire la o reglamentare globala a armelor hipersonice.

Nu unul, ci trei programe

În atari condiții, și datorita faptului ca armele hipersonice sunt susceptibile de a contracara capatitațile de interdicție și de blocare a accesului la ele, așteptate sa se multiplice în anii care vin, Pentagonul apasa pe accelerator.

Ceea ce, pentru US Air Force, se traduce prin lansarea de trei programe: Hypersonic Conventional Strike Weapon (HCSW sau „Hacksaw”), Hypersonic Airbreathing Weapon Concept (HAWC) și Air Lauched Rapid Response Weapon (ARRW sau ARROW). Ultimul dintre ele, atribuit gigantului american Lockheed-Martin în august 2018, și pentru care au fost cerute sute de milioane de dolari, urmarește punerea la punct a unei rachete hipersonice denumita AGM-183A.

Vizibil, lucrurile au avansat rapid, dat fiind faptul ca testele acestei noi arme au primit unda verde saptamâna trecuta.

Fac ce fac și tot la B52 ajung

Potrivit unui comunicat al US Air Force, un bombardier strategic B52H Stratofortress a decolat de la baza aeriana Edwards (California) purtând sub aripi un prototip AGM-183A. Potrivit comunicatului, zborul a avut ca scop „colectarea de date, care este necesară pentru toate sistemele de arme ale Forțelor Aeriene ale SUA, care se află în curs de dezvoltare”.

„Am stabilit un calendar strâns cu ARRW. Efectuarea unui astfel de test subliniaza deja munca extraordinara a echipelor noastre și parteneriatul nostru cu Lockheed-Martin și alți producatori”, a comentat Will Roper, secretarul adjunct al Air Force pentru achiziții, tehnologie și logistica.

Anumite dispoziții luate de Congres privind „faza rapita de prototip” au contribuit la accelerarea dezvoltarii ARRW.

Operațională în 2022

Pentru ca, în acest context, se pune problema ca racheta hipersonica AGM-183A sa fie operaționala în 2022.

Pe de alta parte, US Air Force nu este singura care dorește rachete hipersonice. US Army are și ea ambiții în domeniu, dupa cum a indicat recent generalul Neil Thurgood, responsabil cu achizițiile. O astfel de arma, care va fi lansata de o racheta, este în curs de dezvoltare.

Un prim test este prevăzut anul viitor și va fi urmat de alte teste oganizate la fiecare șase luni, „până când ea va putea fi folosită, probabil în 2022”, a explicat generalul Thurgood. Generalul a mai anunțat ca, în același timp, US Army va introduce în serviciu vehicule blindate Striker echipate cu lasere de aparare antiaeriana cu o putere de 50 de kilowați.

12.348 km/h pentru Putin

Vladimir Putin s-a lăudat că testele rachetei Kinjal au reprezentat un succes total. O rachetă Kinjal, care poate fi echipată cu o ogivă nucleară, se deplasează cu o viteză de Mach 10, adică 12.348 km/h, lansată via un avion de luptă MiG-31. China, cu ale sale teste a rachetei CH-AS-X-13, nu a atins „decât” 7344 km/h. Guvernul chinez nu a anunțat când această rachetă va deveni operațională, dar, potrivit americanilor, ea va putea fi operațională în 2025.