Evenimentul Zilei > International > SUA tatonează teritoriu Chinei! Distrugător Milius a intrat din nou în strâmtoarea Taiwan
SUA tatonează teritoriu Chinei! Distrugător Milius a intrat din nou în strâmtoarea Taiwan

SUA tatonează teritoriu Chinei! Distrugător Milius a intrat din nou în strâmtoarea Taiwan

Acțiunile militare ale americanilor nu sunt deloc pe placul chinezilor. O navă de război aparținând SUA a trecut, din nou, marți, prin strâmtoarea Taiwan. În timp ce autoritățile americane susțin că această activitate este una de rutină, China susține că Washingtonul vrea să stârnească tensiuni regionale.

O navă de război americană, un distrugător Milius, din clasa Arleigh Burke, a trecut marți prin strâmtoarea Taiwan. Această acțiune a mai avut loc luna trecută și este considerată de americani o activitate de rutină prin apele internaționale, în conformitate cu legislația internațională.

„Tranzitul navei prin strâmtoarea Taiwan demonstrează angajamentul SUA față de un Indo-Pacific liber și deschis. Armata Statelor Unite zboară, navighează și operează oriunde permite dreptul internațional”, a adăugat US Navy.

China are cu totul altă părere despre acțiunile navei de război americane. Luna trecută, când a avut loc o altă acțiune de acest gen, armata chineză a condamnat Statele Unite și Canada pentru vizita distrugătorului Milius în strâmtoarea Taiwan, afirmând că acestea amenință pacea și stabilitatea în regiune.

Taiwanul este revendicat de către China ca teritoriu propriu și a organizat misiuni repetate ale forțelor aeriene în zona de identificare a apărării aeriene a Taiwanului (ADIZ) în ultimul an, provocând furia Taipeiului.

La rândul lor, americanii au și ei o legătură cu Taiwanul. Nu este vorba despre acte diplomatice, ci SUA este cel mai important susținător internațional și furnizor de arme al acestuia.

Conform declarațiilor făcute de autoritățile din China, se pare că Taiwanul este cea mai sensibilă și importantă problemă în relațiile dintre ei și SUA.

În prezent, între cele două mari puteri se duce o cursă contra cronometru. Un avion invizibil al americanilor s-a prăbușit în Marea Mediterană, iar aceștia fac eforturi pentru a găsi epava înaintea chinezilor. SUA se teme de faptul că, dacă China găsește prima avionul F-35B, aceștia ar putea intra în posesia tehnologiei avionului. Autoritățile americane au dat asigurări că ei vor fi primi care vor găsi aeronava prăbușită.

„Nu suntem îngrijoraţi de recuperarea lui.

Nu suntem îngrijoraţi, pentru că lucrăm la asta chiar acum. A existat o îngrijorare când avionul a căzut, dar pilotul este sănătos şi asta este cel mai important”, a asigurat la rândul său adjunctul comandantului suprem al forţelor aliate pentru Europa, generalul Tim Radford, în faţa jurnaliştilor aflaţi la bordul navei care navighează în Marea Mediterană.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.