Evenimentul Zilei > Actualitate > SUA sunt în alertă: Tulpina Omicron a trecut deja oceanul. Primul caz de infectare, în California
SUA sunt în alertă: Tulpina Omicron a trecut deja oceanul. Primul caz de infectare, în California

SUA sunt în alertă: Tulpina Omicron a trecut deja oceanul. Primul caz de infectare, în California

Statele Unite ale Americii au confirmat, miercuri, 1 decembrie, primul caz de infectare cu tulpina Omicron. Anunțul a fost făcut de Centrul pentru controlul și prevenirea bolilor. Persoana infectată era vaccinată cu două doze anti-COVID-19 și se întorsese în zona San Francisco pe data de 22 noiembrie, după ce a călătorit în Africa de Sud. Pe data de 29 noiembrie, a fost testată pozitiv la virusul SARS-COV-2.

„Individul se află în carantină. Toate contactele apropiate ale acestuia, care au fost contactate de autorități, au fost testate negativ momentan”, a anunțat Anthony Fauci în cadrul unei conferințe de presă de la Casa Albă.

Primul caz de infectare cu Omicron în SUA

Potrivit consilierului medical de la Casa Albă, pacientul a prezentat simptome ușoare de boală COVID-19, iar vestea bună este că acestea încep să se amelioreze. CDC a precizat că secvențierea genomică a fost efectuată inițial la Universitatea din California, San Francisco și confirmată ulterior de CDC ca fiind tulpina Omicron.

Guvernatorul Californiei, Gavin Newsom, a avertizat locuitorii să nu intre în panică. „Dar ar trebui să rămânem vigilenți”, a mai adăugat el. „Asta înseamnă să vă vaccinați. Vaccinați-vă. Purtați mască în interior”, a sfătuit guvernatorul Californiei.

Oficialii locali din San Francisco au declarat că nu anticipează impunerea de noi restricții pentru rezidenți.

Noua tulpină se răspândește rapid: Trei suspecți în România

După ce Africa de Sud a raportat prima dată tulpina Omicron la Organizația Mondială a Sănătății, în urmă cu o săptămână, aceasta a fost raportată în Canada, Marea Britanie, Israel, Belgia, Olanda, Germania, Italia și Hong Kong, printre altele. În România, la momentul actual, există trei suspecți care au fost raportați infectați cu SARS-COV-2. Urmează să se tragă concluzii oficiale după secvențiere. Este vorba despre trei jucători de rugby, care au participat la un turneu în Africa de Sud.

Liderii mondiali sunt în alertă maximă, îngrijorați că virusul este deja răspândit pe scară largă în întreaga lume. Organizația Mondială a Sănătății a declarat, miercuri, că au fost raportate cazuri Omicron în cel puțin 23 de țări.

Fauci a declarat, anterior, că varianta va ajunge în mod inevitabil în SUA. Duminică, două cazuri au fost identificate în Ontario, Canada. Tulpina, cunoscută inițial sub numele de B.1.1.1.529, a fost detectată pentru prima dată în Botswana și în provincia Gauteng din Africa de Sud, unde se află Johannesburg.

Statele Unite au impus interdicție de călătorie, începând de luni, pentru non-cetățenii care au călătorit în Africa de Sud și în alte șapte națiuni în ultimele 14 zile. Marea Britanie și Uniunea Europeană au pus în aplicare restricții de călătorie similare.

Joe Biden vrea introducerea de urgență a noilor vaccinuri

Președintele Joe Biden a declarat, luni, că va da instrucțiuni Administrației pentru Alimente și Medicamente și Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor să folosească „cel mai rapid proces disponibil, fără a face rabat de la nimic” pentru a aproba potențialele vaccinuri care vizează tulpina Omicron și pentru a le introduce pe piață.

Se crede că actualele vaccinuri oferă cel puțin o anumită protecție împotriva tulpinii Omicron, iar rapelurile „întăresc semnificativ această protecție”, a declarat Biden într-un discurs la Casa Albă, potrivit CNBC.com.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.