Evenimentul Zilei > International > SUA și Rusia, în pragul unui nou scandal. Diplomați americani, acuzați de furt la Moscova
SUA și Rusia, în pragul unui nou scandal. Diplomați americani, acuzați de furt la Moscova

SUA și Rusia, în pragul unui nou scandal. Diplomați americani, acuzați de furt la Moscova

Autoritățile ruse vor să judece trei diplomați, angajați ai ambasadei Statelor Unite, pe care îi acuză de furt.

Rusia a solicitat Statelor Unite să retragă imunitatea diplomatică pentru trei angajați ai ambasadei sale din Moscova pentru a fi cercetați și judecați. Aceștia sunt acuzați de furt, iar în cazul în care SUA nu va da curs cererii, Moscova amenință că-I va expulza. Dacă, în schimb, Washingtonul acceptă solicitarea, justiția din Rusia îi va putea cerceta și judeca pe cei trei diplomați americani.

Ministerul rus de Externe a transmis o notă, ambasadei SUA, cu solicitarea de ridicare a imunităţii diplomatice a trei angajaţi ai misiunii diplomatice americane. Aceștia au fost identificați, conform autorităților muscovite, drept autori ai unui furt de bunuri care aparțin unui cetățean rus. Informația a fost prezentată de agenția de presă TASS, citată de EFE.

„În cazul refuzului ridicării imunităţii, aceste persoane vor trebui să părăsească imediat teritoriul Rusiei”, se mai arată în acea notă, conform agenției TASS.

Potrivit agenţiei Interfax, cei trei diplomaţi americani ar fi furat un rucsac, dintr-un bar din Moscova, aparținând unui cetăţean rus. Dat fiind că au imunitate diplomatică, autorităţile ruse nu pot lua măsuri legale împotriva lor.

Relațiile dintre SUA și Rusia s-au degradat continuu

Solicitarea vine pe fondul răcirii relațiilor dintre cele două mari puteri, Rusia și Statele Unite, care au înregistrat un nivel foarte scăzut în acest an. De-a lungul vremii, în ultimele luni au fost mai multe expulzări de diplomați, de o parte și de alta, sub diferite justificări.

În aprilie, Statele Unite au impus Rusiei sancţiuni şi au expulzat zece diplomaţi ruşi. Motivul ar fi fost o interferență a Moscovei în alegerile prezidenţiale desfăşurate anul trecut în SUA, orchestrarea atacului cibernetic masiv SolarWinds şi acţiunile Rusiei în Ucraina sau Afganistan.

De partea cealaltă, Moscova a răspuns prin expulzarea unui număr identic de diplomaţi americani. De asemenea, a interzis misiunilor diplomatice americane din Rusia să angajeze personal local şi a limitat deplasările diplomaţilor americani.

Acord între președinții Biden și Putin

În iunie, preşedinţii rus şi american, Vladimir Putin şi Joe Biden, au convenit la summitul de la Geneva să elimine reciproc obstacolele în desfăşurarea activităţii misiunilor diplomatice. Astfel s-a permis revenirea la post a ambasadorilor rus şi american la Washington, respectiv Moscova.

Cu toate acestea, un grup de senatori americani, atât democraţi cât şi republicani, au cerut recent expulzarea a 300 de diplomaţi ruşi, ca răspuns faţă de restricţiile impuse de Moscova personalului diplomatic american şi interdicţiei angajării de personal local.

În urma restricțiilor impuse de Moscova, misiunile diplomatice americane din Rusia au fost nevoite să concedieze 182 de persoane.