SUA și China pun capăt războiului comercial? Beijingul anunță „progrese substanțiale”!

SUA și China pun capăt războiului comercial?  Beijingul anunță „progrese substanțiale”!

China este, în sfârșit, de acord cu Trump. „Am făcut progrese substanțiale” în ceea ce privește tranzacțiile comerciale, a anunțat sâmbătă vicepremierul chinez Liu He, în timpul unei conferințe dedicate dezvoltării tehnologice, care a a avut loc la Nanchang, Jiangxi.

Anunțul chinezilor reprezintă o confirmare a poziției prezentate de administrația Trump de mai bine de o săptămână, și anume că "faza 1" s-a încheiat, iar cele două părți  au făcut „progrese substanțiale în multe domenii”. Mai mult, că s-a pus „o bază importantă pentru semnarea unui acord pe etape”.

"Oprirea escaladării războiului comercial aduce beneficii Chinei, Statelor Unite și întregii lumi. Este ceea ce speră producătorii și consumatorii”, a adăugat Liu He.

China și SUA par să fi ajuns, așadar, la o înțelegere și ar putea pune capăt războiului comercial care a afectat economia globală în ultimele 15 luni. Va fi, mai mult ca sigur, un acord în care ambele părți trebuie să facă dureroase compromisuri. De altfel, ce e mai greu abia acum urmează. Din câte se pare, compromisul vizează numai dosarul agricol, Donald Trump a afirmat că Beijingul va începe să cumpere produse agricole în valoare de 50 de miliarde de dolari din SUA. Deocamdată, însă, nici măcar acest lucru nu s-a întâmplat, însă. Mai grav este că  „faza 1” nu abordează cele mai grele probleme bilaterale, cum ar fi transferul forțat de tehnologie și subvențiile industriale. Potrivit bloomberg.com, Liu nu a dat detalii despre discuțiile comerciale în discursul său.

Ne puteți urmări și pe Google News

În schimb,  a declarat că țara sa își va extinde investițiile în tehnologiile de bază pentru a asigura restructurarea economică a economiei, afirmând că previziunile  economice pentru anul următor sunt  „foarte strălucitoare”. "Nu suntem îngrijorați de volatilitatea economică pe termen scurt. Avem toată încrederea în capacitatea noastră de a îndeplini obiective macroeconomice pentru anul viitor", a spus negociatorul chinez.

Mai importantă decât înțelegerile punctuale la care s-a ajuns până acum este, însă, disponibilitatea celor două țări de a ajunge la un acord. Surse apropiate administrației americane susțin că, înaintea ultimei runde de discuții, principalii consilieri economici și experți din industrie l-au avertizat pe Trump cu privire la riscul unei crize economice pe fondul unei escaladări a războiul comercial. Acesta ar fi un scenariu de groază pentru Donald Trump care și-ar vedea compromise șansele de a fi reales președinte. Nici China nu stă mai bine, iar liderilor de la Beijing nu prea le dă mâna să facă pe durii și să-l lase pe Trump cu mâna întinsă.

Potrivit South China Morning Post (scmp.com), economia Chinei a crescut cu numai 6,0 la sută în trimestrul al treilea din 2019, cea mai mică rată de creștere trimestrială din martie 1992. Această valoare scăzută e nu numai o urmare a încetiniri de lungă durată pe care o înregistrează economia chineză, ci și o consecință a războiului comercial cu SUA, care a lovit producția și exporturile Chinei, cea de a doua economie a lumii.