Evenimentul Zilei > International > La un pas de conflict diplomatic. SUA nu îl iartă pe prințul moștenitor din Arabia Saudită
La un pas de conflict diplomatic. SUA nu îl iartă pe prințul moștenitor din Arabia Saudită

La un pas de conflict diplomatic. SUA nu îl iartă pe prințul moștenitor din Arabia Saudită

SUA îşi rezervă dreptul de a îi aplica sancţiuni prinţului moştenitor saudit, susține purtătoarea de de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki.

Purtătoarea de de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, a declarat SUA îşi rezervă dreptul de a îi aplica sancțiuni prințului moștenitor saudit Mohammed bin Salman în viitor, dacă este necesar.

„Desigur, ne rezervăm dreptul de a întreprinde orice acţiune la un moment dat şi într-un mod pe care le alegem”, a spus Jen Psaki în cadrrul unei conferinţe de presă, adăugând că „în mod istoric, Statele Unite, având preşedinţi republicani şi democraţi, nu au sancţionat de obicei lideri din ţările cu care avem relaţii diplomatice”.

SUA îşi rezervă dreptul de a îi aplica sancțiuni prințului moștenitor saudit Mohammed bin Salman

SUA au făcut public vineri un raport al serviciilor de informaţii care menţionează că prinţul moştenitor saudit, supranumit ”MBS”, a ”validat” o operaţiune care viza ”capturarea sau uciderea” lui Khashoggi. Washingtonul nu a decis totuşi sancţiuni împotriva acestuia, anunţând în schimb tot vineri interzicerea vizei şi blocarea averilor în SUA ale unor saudiţi despre care se crede că au fost implicaţi în asasinat.

Riadul a afirmat că asasinatul a fost comis de agenţi saudiţi care au acţionat singuri. După un proces lipsit de transparenţă desfăşurat în Arabia Saudită, cinci saudiţi au fost condamnaţi la moarte şi alţi trei la închisoare, pedepsele capitale fiind ulterior comutate.

SUA îl acuză pe prințul moştenitor saudit de „ordonarea” asasinării jurnalistului Khashoggi

Prinţul moştenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, a ”ordonat” asasinarea jurnalistului saudit Jamal Khashoggi în 2018, au indicat serviciile de informaţii americane într-un raport publicat vineri, relatează AFP.

„Am ajuns la concluzia că prinţul moştenitor al Arabiei Saudite Mohammed bin Salman a validat o operaţiune la Istanbul, în Turcia, pentru capturarea sau uciderea jurnalistului saudit Jamal Khashoggi”, scrie Direcţia serviciului naţional de informaţii în acest scurt document declasificat de patru pagini.

„Prinţul moştenitor îl considera pe Khashoggi ca pe o ameninţare la adresa regatului şi susţinea în general recurgerea la măsuri violente, dacă este necesar, pentru a-l reduce la tăcere”, a adăugat sursa citată.

Khashoggi, care a lucrat pentru Washington Post, era rezident american. Ademenit în interiorul consulatului saudit din Istanbul pe 2 octombrie 2018, jurnalistul a fost ucis de persoane care aveau legături cu prinţul moştenitor al Arabiei Saudite. A fost dezmembrat, iar cadavrul său a dispărut.

Sursa: Agerpres

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: