OMV va continua să importe gaz rusesc. Calculele din România

OMV va continua să importe gaz rusesc. Calculele din România Sursa foto: Arhiva EVZ

Directorul executiv al grupului energetic austriac OMV a declarat că, în această iarnă, compania va continua să cumpere cea mai mare parte a gazului din Rusia, deși ea și-a asigurat contracte de rezervă care acoperă în totalitate nevoile sale de import din alte surse.

Alfred Stern a spus că la 18 luni de la invadarea Ucrainei de către Rusia, compania nu are de gând să încerce să renunțe la contractul său pe termen lung cu Gazprom de livrări din Rusia, semnat în 2018. Gazul rusesc nu este obiectul sancțiunilor occidentale.

Atâta timp cât Gazprom va livra… noi vom continua să luăm aceste cantități de la Gazprom”, a spus Stern într-un interviu pentru “Financial Times”. Întrebat dacă sancțiunile UE cu privire la gazul rusesc ar fi pozitive și negative pentru OMV, el a spus că problema trebuie „rezolvată de către politicieni, ei să decidă”, dar a avertizat că „eliminarea anumitor surse va duce de asemenea la prețuri mai mari”. „Avem obligația ca și companie industrială să ne asigurăm că folosim aceste surse atâta timp cât sunt acceptabile din punct de vedere legal”, a adăugat el, citat de capital.bg.

Dependența rusă

OMV, care este lider energetic regional cu întreprinderi mari în sectoarele petrolier și chimic, ale cărei venituri, anul trecut, s-au ridicat la 62 de miliarde de euro, deține aproximativ 30% din piața de gaze din Austria. Compania, al cărei cel mai mare acționar este guvernul austriac, este aspru criticată din cauza dependenței sale de energia rusă. În anumite perioade, iarna trecută, compania a plătit Kremlinului mai mult de 1 miliard de euro pe lună pentru gazul rusesc.

Ne puteți urmări și pe Google News

Eliminarea dependenței statelor membre de energia rusă a devenit un element cheie al răspunsului UE la agresiunea Moscovei. În iunie 2022, Bruxelles-ul a introdus o interdicție privind importul de petrol rusesc. Cu toate acestea, reducerea gazelor de la Kremlin s-a dovedit mai dificilă, având în vedere importanța acestuia pentru economiile multor țări. Sancțiunile asupra importurilor de gaze au fost discutate de UE, dar nu s-a ajuns la un consens.

În timp ce Germania și Republica Cehă și-au redus importurile de gaze rusești la zero, Austria, ca și Ungaria, nu a făcut aproape niciun progres în reducerea dependenței lor de gazul rusesc. Ministrul austriac al energiei, Leonore Gewessler, a recunoscut luna trecută că nu se face suficient, solicitând companiilor energetice austriece să obțină progrese mai concrete în reducerea importurilor de gaze rusești.

Cu toate acestea, Stern a respins criticile conform cărora OMV a stat impasibilă. El a menționat că OMV a finalizat deja contracte pentru a furniza capacitatea de conducte pentru a transporta tot necesarul său de gaz și și-a asigurat livrări din Norvegia, precum și din terminale de GNL din Țările de Jos. „Toate acestea ne-au oferit acces la gaze non-rusești, ceea ce este mai mult decât suficient pentru a ne acoperi obligațiile față de clienți”, a spus Stern, subliniind caracterul nesigur al aprovizionărilor rusești, care a fluctuat semnificativ anul trecut, oscilând între 20% și 70% din importurile lunare de gaze ale OMV.

Livrările de gaze rusești către Austria pot fi în orice caz întrerupte definitiv anul viitor din cauza suspendării contractului de transport existent între Rusia și Ucraina.

Gaz din Romania

Stern a mai subliniat că OMV tocmai a aprobat o investiție de 2 miliarde de euro pentru punerea în exploatare a zăcământului de gaze Neptun Deep din Marea Neagră până în 2027, într-o societate mixtă cu Romgaz din România. Implementarea proiectului va asigura 100 de miliarde de metri cubi de gaze naturale pieței europene.

„Acest lucru va transforma România în cel mai mare producător de gaze naturale din UE, iar OMV în unul dintre cei mai mari producători de gaze din Europa”, a declarat Stern. „Cred că aceasta este o contribuție semnificativă la securitatea livrărilor europene”. (Traducerea- Rador)