SUA nu au un plan concret la Marea Neagră. Avertismentul unui fost oficial din Departamentul de Stat

Marea Neagră. Sursă foto: Dreamstime

Matthew Boyse, fost adjunct al secretarului de stat al SUA pentru Europa Centrală și de Est, crede că strategia SUA pentru Marea Neagră constituie o acumulare de idei, nu un plan concret, şi că nu este îndeajuns de ambiţioasă.

Matthew Boyse, fost adjunct al secretarului de stat al SUA pentru Europa Centrală și de Est, consideră că strategia SUA pentru Marea Neagră nu reprezintă un plan concret, ci mai degrabă o acumulare de idei. El adaugă că aceasta nu atinge nivelul necesar de ambiție.

Boyse, acum profesor, a fost implicat în elaborarea strategiei menționate în timpul activității sale la Departamentul de Stat.

Matthew Boyse, o privire asupra evoluției strategiei SUA pentru Marea Neagră

Matthew Boyse a evidențiat faptul că, deși Statele Unite au finalizat strategia pentru Marea Neagră, aceasta arată mai mult ca o serie de principii și idei decât un plan detaliat. A subliniat că majoritatea strategiilor guvernamentale prezintă abordări și idei, dar nu sunt cu adevărat strategii în adevăratul sens al cuvântului. Aprecierea sa a fost că, deși strategia există și oferă o direcție, ar fi putut fi mai detaliată și mai ambițioasă.

„Este, de fapt, o strategie a Departamentului de Stat, nu neapărat o strategie a întregului guvern. Este în regulă aşa cum este, dar a durat cam mult să apară şi ar fi putut fi mai ambiţioasă.  Însă, Administraţiei Biden i-a luat cam 2 ani şi jumătate să producă această strategie. (...) Dacă ne uităm la cele mai multe dintre strategiile administraţiei Biden sau ale celorlalte administraţii sau ale altor state, toate arată la fel din acest punct de vedere: prezintă multe idei şi abordări, însă nu chiar strategii per se. Este, clar, bine să le ai şi pe acestea pentru că arată că te concentrezi pe un anumit lucru, care nu exista înainte, că există îmbunătăţiri. Mi-aş fi dorit să fi apărut puţin mai devreme şi să fie mai ambiţioasă”, a declarat Matthew Boyse pentru Mediafax.

Matthew Boyse critică strategia SUA pentru Marea Neagră. Sursă foto: Unsplash

Contribuția statelor europene și rolul României

Boyse a recunoscut eforturile depuse de statele europene, în special România, în regiunea Mării Negre. A evidențiat importanța acordată de România acestei probleme, precum și semnarea recentă a acordului de deminare alături de Bulgaria și Turcia. În plus, a lăudat progresele României în dezvoltarea infrastructurii, precum și investițiile în capacități militare și energetice.

„Statele europene, în special cele litorale, depun multe eforturi, în special România, care a făcut multe lucruri în regiunea Mării Negre. Este cel mai vizibil stat în acest sens, lucru care arată importanţa pe care o acordă problemei şi importanţa regiunii. Acordul de deminare pe care l-au semnat România, Bulgaria şi Turcia, acum câteva săptămâni, reprezintă, de asemenea, un pas important”, a declarat el.

Cu toate acestea, Boyse a subliniat că, în ciuda eforturilor, ar fi de dorit ca România să aloce mai multe resurse pentru apărare. În special pentru aviație și forțe navale. A menționat că resursele de energie ale țării ar trebui exploatate mai eficient, având în vedere contextul actual, cu situația tensionată din regiune și riscurile pentru securitatea energetică.

„România a dezvoltat Constanţa, a îmbunătăţit capabilităţile aviatice de luptă, infrastructura Dunării, astfel încât să adauge rute alternative pentru grâul ucrainean şi pentru Europa, însă mi-aş dori să văd mai multe resurse româneşti şi bulgare în apărare, în special pentru aviaţie şi forţe navale. Resursele de energie pe care ţara voastră le are ar trebui, de asemenea, exploatate. Mai ales că, din păcate, acum se află mai mult în pericol decât erau acum câţiva ani, chiar dacă Ucraina reuşeşte să ţină pe loc flota Rusă a Mării Negre. România poate şi joacă un rol important în regiune. Situaţia însă (n.r. războiul din Ucraina) cere ca toţi să facem mai mult. Conştientizăm toţi asta, dar trebuie şi să implementăm lucrurile”.

Strategia SUA pentru Marea Neagră, încă în lucru

În final, Matthew Boyse a reiterat importanța implementării strategiilor. Acesta a reiterat că este necesar să trecem de la principii și idei la acțiuni concrete. Totodată subliniat că este important ca strategia SUA pentru Marea Neagră să includă un plan detaliat. Care să definească clar perioadele de implementare și obiectivele realizabile.

„Dacă te uiţi la toate acestea, sunt numite strategii, însă, de multe ori, nu sunt planuri concrete, ci doar arată ce intenţionează guvernul sau ce vrea să facă, însă uneori sunt puţin cam confuze în ceea ce priveşte perioada de implementare şi implementarea propriu-zisă. Aşadar, sunt numite strategii, dar sunt mai degrabă descrieri de provocări. Abordări şi indicaţii sau direcţii decât foi de parcurs”, a mai spus el pentru Mediafax. 

De asemenea, acesta și-a exprimat speranța că strategia va include o abordare coerentă. Precum și resurse adecvate pentru a face față provocărilor și amenințărilor din regiune. Într-un moment în care securitatea și stabilitatea europeană sunt esențiale, implementarea eficientă a strategiei este crucială pentru toate statele implicate.