SUA întărește granița UE în România. Sistem ANTI-NUCLEAR, inaugurat de Gabriel Oprea și Duane Butcher pe Aeroportul „Henri Coandă

SUA întărește granița UE în România. Sistem ANTI-NUCLEAR, inaugurat de Gabriel Oprea și Duane Butcher pe Aeroportul „Henri Coandă

În prezenţa viceprim-ministrului pentru securitate naţională, ministrul afacerilor interne, Gabriel Oprea şi a însărcinatului cu afaceri ad interim al Statelor Unite ale Americii, Duane Butcher, astăzi a avut loc lansarea şi punerea în funcţiune a celui mai important sistem fix de detectare a materialelor nucleare şi radioactive, din țara noastră, amplasat la Punctul de Trecere a Frontierei Aeroport „Henri Coandă” Bucureşti. Aparatura poate detecta orice material nuclear, inclusiv o eventuală bombă atomică care ar putea fi adusă de teroriști pe teritoriul României.

Lansarea şi punerea în funcţiune a sistemului fix de detectare a materialelor nucleare şi radioactive amplasat la Punctul de Trecere a Frontierei Aeroport „Henri Coandă” Bucureşti reprezintă unul dintre cele mai importante proiecte de combatere a traficul ilegal de materiale nucleare și radiologice implementat de autoritățile americane în Europa de Est. Investiția în echipamente de detectare a posibilelor arme atomice sau componente ale acestora ce pot tranzita România s-a realizat în urma unei colaborări dintre Biroul pentru Detectarea și Descurajarea Contrabandei Nucleare al Departamentului pentru Energie al SUA (cunoscut anterior drept Biroul pentru programul „A doua linie de apărare”) și Poliția de Frontieră din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI).

„Sistemul inaugurat astăzi este instalat într-o zonă strategică a României, Aeroportul Internațional Henri Coandă fiind principala poartă națională de tranzit al mărfurilor pe cale aeriană. În contextul creșterii volumului de mărfuri care trec prin acest punct Cargo, un asemenea sistem modern este un plus de siguranță pentru cetățenii noștri.”, a declarat Gabriel Oprea.

Oficialul român a mai subliniat și că „implementarea Programului de Detectare şi Descurajare a Contrabandei Nucleare dezvoltat de către Guvernul Statelor Unite ale Americii întărește rolul activ pe care România îl are în gestionarea unor probleme majore în planul securității regionale.”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Echipamente de 20 de milioane de dolari

La rândul lui, oficialul Ambasadei SUA, Duane Butcher, a declarat: „Este greu de găsit un exemplu mai elocvent,  în cadrul parteneriatului strategic dintre SUA și România,  decât acela dintre Biroul pentru Detectarea și Descurajarea Contrabandei Nucleare al Departamentului pentru Energie al SUA și Poliția de Frontieră”.

Butcher a subliniat că, în cadrul acestei strategii, SUA asigură aliaților echipamente moderne de detecție și instruire pentru a le consolida capacitățile de descurajare, detectare și interdicție a traficului ilicit de materiale nucleare și radiologice. „Proliferarea și traficul ilegal de materiale nucleare și radiologice este un pericol pentru securitatea tuturor națiunilor.”, a adăugat oficialul american.

Din datele prezentate de a însărcinatul cu afaceri american, începând cu anul 2008 guvernul SUA a investit peste 20 de milioane de dolari în echipamente și instruire pentru România. Investiția principală a constituit-o asigurarea de monitoare portal pentru radiații (sau „RPM-uri”). Unele sunt fixe, altele sunt sisteme de detecție mobile, precum furgonetele pe care le utilizează Poliția de Frontieră acolo unde sunt necesare, sau dispozitive portabile, precum cele dispuse în numeroase puncte de trecere a frontierei, mari și mici, din întreaga țară. De fapt, la momentul de față există 60 de RPM-uri în toată România, oferite de SUA.

Mai mult, Duane Butcher a declarat că această cooperare va continua și pe viitor: „În 2016, vom asigura RPM-uri în locații importante de pe frontierele cu Ucraina, Moldova și Bulgaria. România va mai primi și alte sisteme de detecție mobile”. 

 

Gabriel Oprea l-a completat pe oficialul american, căruia i-a mulțumit în numele României pentru sprijinul acordat : „Derulăm împreună acest proiect din anul 2009, perioadă în care au fost instalate la granița externă a Uniunii Europene 60 de sisteme fixe de detecție a radiației nucleare, s-au dat în folosința Poliției de Frontieră Române peste 100 de sisteme mobile de detecție a radiațiilor, iar aproximativ 300 de polițiști români de frontieră au fost pregătiți de către experții americani. Tot în cadrul acestui proiect, Poliția de Frontieră Română a primit de la Departamentul Energiei al Statelor Unite ale Americii șase vehicule dotate cu dispozitive de detecție a materialelor nucleare și radioactive, absolut necesare pentru intervenția promptă într-un domeniu în care mobilitatea și rapiditatea sunt elemente cheie ale reușitei”.