SUA, în fața unei uriașe drame: Se va muri pe capete în maximum 6 luni. Pentagonul e în alertă. „Trebuie să-i oprim”

SUA, în fața unei uriașe drame: Se va muri pe capete în maximum 6 luni. Pentagonul e în alertă. „Trebuie să-i oprim” sursă: arhivă EvZ

Miliția teroristă „Statul Islamic” a comis importante atacuri în Afganistan, după preluarea puterii de către talibani. Un oficial american de rang înalt a declarat că riscul declanșării unor astfel de acțiuni teroriste crește și în Statele Unite ale Americii (SUA).

Serviciile de informații americane au ajuns la concluzia că „Statul Islamic” din Afganistan (IS-K) ar putea fi în măsură să atace Statele Unite în doar șase luni. Se presupune că organizația teroristă e foarte hotărâtă să facă acest lucru, a declarat, marți, 26 octombrie, un înalt oficial al Pentagonului.

Potrivit unei declarații a consilierului politic Colin Kahl, încă nu este clar dacă talibanii vor putea lupta eficient împotriva IS-K după retragerea SUA din luna august. Cele două organizații islamice radicale sunt inamice.

După ce talibanii au preluat puterea în Afganistan, IS-K a comis mai multe atacuri teroriste. 32 de persoane au fost ucise într-un atac asupra unei moschei din Kandahar , iar cel puțin 40 au fost ucise într-un astfel de atac în Kunduz. Un șef al poliției talibane a fost ucis într-o „mașină-capcană”, în provincia Kunar.

Ne puteți urmări și pe Google News

Al-Qaeda ar putea să lanseze noi operațiuni teroriste în SUA

În Congresul organizat marți, Kahl a estimat că IS-K ar avea un „cadru de câteva mii” de luptători. El a avertizat, de asemenea, împotriva unei reapariții a Al-Qaeda. Ar putea dura „un an sau doi” până când organizația va ataca în afara Afganistanului. Mai concret, direct Statele Unite. „Trebuie să fim vigilenți, să-i oprim”, a spus Kahl.

Atacurile Al-Qaeda din 11 septembrie 2001 au declanșat misiunea americană din Afganistan, ce s-a întins pe durata a 20 de ani.

IS-K a fost înființat în ianuarie 2015 ca ramură regională a miliției teroriste IS. Acesta își proclamase califatul în Siria și Irak cu șase luni mai devreme și se afla la apogeul puterii sale. „K” vine de la Khorasan, denumirea istorică a unei regiuni care acoperea mari părți din Asia Centrală în Evul Mediu, inclusiv teritorii din ceea ce în prezent reprezintă Afganistan și Iran.

Conducerea SI a recunoscut oficial IS-K drept o ramură de-a sa. De-a lungul anilor, se spune că l-ar fi sprijinit cu bani. Potrivit declarațiilor lansate în spațiul public, talibanii acționează împotriva așa-numitului SI în Afganistan cu ajutorul forțelor speciale.

Serviciile secrete, în fața unei noi provocări

În august, după 20 de ani de luptă, Statele Unite s-au retras relativ brusc din Afganistan. Nu puțini experți avertizaseră că, fără trupe internaționale, țara ar putea deveni rapid un refugiu pentru teroriști.

Într-un interviu pentru Der Spiegel, expertul în terorism Peter Bergen a transmis că un scenariu precum cel din Irak s-ar putea repeta în 2014. „Mulți foști talibani au dezertat din IS-K, în parte pentru că este în prezent cel mai mare și mai terifiant „brand”. Printre aceștia se numără politicieni talibani cărora nu le-a plăcut ideea de a purta negocieri de pace cu Statele Unite la Doha”, a spus Peter Bergen.

Specialistul în terorism susține că în doar câteva luni cu greu va fi posibil să se obțină o imagine clară a situației din Afganistan. Informațiile serviciilor secrete de la fața locului, extrem de valoroase în detectarea timpurie a unor posibile planuri teroriste, vor fi rare și mai puțin fiabile în viitor.

Valuri de atacuri sângeroase împotriva civililor

În prezent, IS-K este considerată cea mai brutală miliție jihadistă din Afganistan. Aceasta a comis numeroase atacuri teroriste asupra civililor. Se susține că IS-K ar fi avut, la un moment dat, aproximativ 3.000 de luptători. Potrivit estimărilor experților ONU, în prezent cifrele variază între 1.500 și 2.200 luptători. Motivele invocate de către IS-K sunt atacurile SUA, ale forțelor de securitate afgane și pakistaneze, precum și luptele cu talibanii.

În trecut, forțele americane au ucis în mod repetat lideri ai IS-K în atacuri militare și cu drone. Grupul are acum al șaptelea lider - Shahab al-Muhajir. Acesta este considerat a fi „creierul din spatele operațiunilor”, dirijând mai multe atacuri grave în Kabul și alte orașe.

IS-K a format celule mici, descentralizate, în multe locuri din Afganistan. Jihadiștii au bastioane în provinciile Nangarhar și Kunar, în apropiere de granița cu Pakistan.

Concurența cu talibanii

Talibanii sunt rivalii SI în Afganistan. Potrivit rapoartelor, membrii miliției teroriste îi privesc pe noii conducători drept „naționaliști murdari”. Acest abuz exprimă o diferență ideologică esențială între cele două grupări. Cu alte cuvinte, talibanii își limitează ambițiile politice la Afganistan, în timp ce IS-K este de părere că reprezintă o parte a unui viitor califat global.

Grupul a criticat în special talibanii pentru că au început negocierile cu Statele Unite. Potrivit propagandei IS-K, talibanii ar fi renunțat la jihad în favoarea discuțiilor în „hotelurile bune” din Doha.