SUA dezminte schimbul de prizonieri cu Iranul. Londra minimalizează speculațiile despre eliberarea lui Zaghari-Radcliffe

SUA dezminte schimbul de prizonieri cu Iranul. Londra minimalizează speculațiile despre eliberarea lui Zaghari-Radcliffe SUA și Iran au bătut palma. sursa. arhivă EVZ

Departamentul de Stat al SUA a dezminţit duminică informaţiile privind un schimb de prizonieri cu Iranul. Declarația americană intervine după ce Teheranul a confirmat o relatare a unui post de televiziune libanez conform căruia un schimb de acest tip ar fi în pregătire.

Separat, o oficialitate din MAE britanic a minimalizat speculaţiile despre o posibilă eliberare a activistei umanitare Nazanin Zaghari-Ratcliffe, cu dublă cetăţenie iraniană şi britanică.

Acordul despre un schimb de prizonieri nu este adevărat

Anterior, postul public de televiziune din Iran a citat o oficialitate iraniană. Acesta a declarat că Zaghari-Ratcliffe va fi eliberată "după achitarea de către Regatul Unit a datoriei sale militare în valoare de 400 de milioane de lire" faţă de Iran.

"Relatările privind un acord de schimb de prizonieri nu sunt adevărate. Aşa cum am mai spus, ridicăm întotdeauna problema americanilor deţinuţi sau dispăruţi în Iran. Nu ne vom opri până când nu vom putea sa-i reunim cu familiile lor", a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price.

Ne puteți urmări și pe Google News

Informaţia a fost dezminţită şi de şeful de personal al Casei Albe, Ron Klain. "Din nefericire, acea relatare nu este adevărată. Nu există niciun acord pentru eliberarea acelor patru americani", a declarat Ron Klain în emisiunea "Face the Nation" de la postul CBS, relatează Agerpres.

Mass-media iraniană a anunțat schimbul de prizonieri

Postul Al-Mayadeen a relatat duminică, citând surse iraniene neidentificate, că Iranul va elibera patru americani acuzaţi de spionaj în schimbul eliberării a patru iranieni deţinuţi în SUA şi a deblocării sumei de 7 miliarde de dolari din fondurile iraniene îngheţate.

Iranul şi marile puteri participă la negocieri pentru restabilirea acordului nuclear din 2015, din care Washingtonul a ieşit în urmă cu 3 ani.

Oficialităţi iraniene au declarat luna trecută că un acord interimar ar putea reprezenta o soluţie pentru a câştiga timp pentru o reglementare care să implice deblocarea banilor iranieni îngheţaţi în conturi internaţionale ca urmare a sancţiunilor SUA, mai precizează sursa citată.

Iranul susţine că circa 20 de miliarde de dolari din veniturile sale din ţiţei au fost îngheţate în ţări precum Coreea de Sud, Irak şi China, după sancţiunile impuse de SUA în 2018. La acea dată, fostul preşedinte american Donald Trump a retras SUA din acordul nuclear internaţional cu Iranul.