SUA denunţă restricţiile impuse minorităţilor religioase din România

Constituţia şi cadrul legislativ garantează libertatea religioasă în România. În timp ce Guvernul respectă legea şi contribuie la aplicarea lor, există unele restricţii care împiedică grupurile religioase minoritare să beneficieze de acest drept, se arată în raportul pe 2008 al Departamentului american de Stat, postat pe site-ul instituţiei.

Acesta subliniază că nu există schimbări majore în România pe durata realizării acestui raport. Departamentul american de Stat aduce ca argument acuzele grupurilor religioase minoritare care se plând că oficialii guvernamentali le împiedică eforturile de convertire şi interferare cu alte activităţi religioase. 

"Guvernul continuă să facă diferenţe între grupurile religoase recunoscute şi cele nerecunoscute, înregistrarea şi recunoaşterea lor întâmpinând o serie de obstacole", se mai arată în raportul postat pe site-ul Departamentului de Stat al SUA.

Minorităţile religioase susţin că şcolile publice refuză să le ofere ore de religie. Martorii lui Iehova şi Biserica Baptistă spun că autorităţilefac presiuni asupra copiilor lor să urmeze orele de religie ortodoxă. Astfel de cazuri au fost înregistrate în Oraviţa, Caraş-Severin sau Giurgiu.

În plus, unele şcoli introduc orele de religie ortodoxă intenţionat în mijlocul zilei, pentru ca toţi elevii să participe la ele, potrivit raportului. De asemenea, unele grupuri religioase susţin că la unele festivităţi publice, oficialii le cer tuturor elevilor să participe la slujbele religioase ortodoxe, situaţie întâlnită şi în armată. Acestea denunţă, de asemenea, faptul că autorităţile permit în general numai Bisericii Ortodoxe să aibă un rol activ în deschiderea ceremoniilor din şcoli sau în alte ocazii. Grupurile religioase se plâng, de asemenea, de lipsa prevederilor care să le ofere acces liber la instituţiile media de stat. Critici

Raportul subliniază o serie de critici aduse autorităţilor române. Unele organizaţii neguvernamentale internaţionale sau naţionale, precum şi unele grupuri religioase minoritare au criticat în decembrie 2006 legea privind libertatea religioasă, care a intrat în vigoare în ianuarie 2007, pentru instituţionalizarea discriminării împotriva minorităţilor religioase şi crearea unor impedimente pentru multe dintre aceste grupuri în obţinerea recunoaşterii oficiale.

O altă problemă este restituirea proprietăţilor greco-catolice confiscate de regimul comunist în 1948 şi transferate Bisericii Ortodoxe Române.

Pe de altă parte, se menţionează faptul că Guvernul a continuat să facă progrese în recunoaşterea istorică a Holocaustului în ţară, însă unele minorităţi religioase au continuat să acuze autorităţile locale că tergiversează acordarea de autorizaţii de construcţie pe baza apartenenţei religioase.

Raportul menţionează, de asemenea, cazuri de abuzuri societale şi discriminare pe baza afilierii, credinţei sau practicii religioase. Potrivit raportului, s-au înregistrat, de asemenea, acte de antisemitism, cum ar fi desacralizarea şi vandalizarea locaşurilor evreieşti, în această privinţă neînregistrându-se nici o îmbunătăţire faţă de raportul precedent.

Acesta subliniază că presa extremistă naţionalistă continuă să publice articole antisemite, iar unele grupuri organizează evenimente publice sau susţin declaraţii publice cu teme antisemite.