SUA consideră TikTok o amenințare chineză la libertatea Internetului
- Tudor Borcea
- 13 iulie 2020, 22:21
Compania-mamă ByteDance ar lucra cu PCC, în eforturile sale de supraveghere a populației. Aplicația a fost acuzată că a ajutat eforturile propagandei chineze, folosind „interdicții fantomă”, prin manipularea algoritmului aplicației, astfel încât utilizatorii - chiar și utilizatorii din afara Chinei - să nu poată vedea conținut referitor la Piața Tiananmen sau la protestele din Hong Kong, spre exemplu.
De exemplu, în 2019, utilizatorul TeroTiz Feroza Aziz și-a văzut suspendat contul după ce a postat un tutorial de machiaj care a condamnat în secret detenția în masă în China și maltratarea musulmanilor uiguri din provincia Xianjiang.
Aceste abuzuri nu sunt limitate la TikTok. Alte companii de tehnologie chineze s-au reliat, de asemenea, PCC, în interiorul și în afara Chinei. Potrivit unui raport al Institutului de Politici Strategice din Australia, gigantii tehnologici chinezi precum Huawei, Tencent și Alibaba folosesc inteligența artificială pentru a colecta date și a ajuta China să își atingă ambițiile globale.
Una este, în mod evident, legitimarea dictaturii PCC în străinătate. Dar China ar putea de asemenea să caute să normalizeze mai general autoritarismul. De exemplu, TikTok i-ar fi cenzurat pe criticii lui Recep Tayyip Erdogan, președintele autoritar al Turciei.
Este ca o inițiativă virtuală Belt and Road, în care videoclipurile înlocuiesc investițiile aparent de bună credință, ca un mijloc de răspândire a influenței PCC.
Față de amenințărilor Chinei contra libertății Internetului în întreaga lume, administrația Trump ar trebui să fie aplaudată pentru că a luat în considerare interdicția TikTok.
Pe măsură ce cenzura, supravegherea și propaganda chineză s-au răspândit în întreaga lume, Statele Unite au șansa de a riposta și de a schimba traiectoria epocii informaționale în bine.
În cadrul unei conferințe de presă, Mike Pompeo a spus, săptămâna trecută, că „infrastructura pentru următoarele sute de ani trebuie să fie o infrastructură de comunicații bazată pe un ideal occidental de proprietate privată și care să protejeze informațiile cetățenilor într-un mod transparent”.
El a adăugat, însă, că ar fi dificil de reaqlizat această viziune: „Este un proiect mare, pentru că avem parteneri din întreaga lume, unde infrastructura traversează tehnologia chineză și apoi vine în Statele Unite”.
Nu va fi ușor, dar trebuie făcut. Nu este altceva în joc decât libertatea globală a internetului.