Evenimentul Zilei > International > SUA au lansat noi atacuri aeriene în Afganistan. Talibanii amenință cu represalii
SUA au lansat noi atacuri aeriene în Afganistan. Talibanii amenință cu represalii

SUA au lansat noi atacuri aeriene în Afganistan. Talibanii amenință cu represalii

​Statele Unite au lansat vineri noi atacuri aeriene în sprijinul forţelor afgane aflate sub presiunea insurgenței talibanilor. În acest timp forţele internaţionale conduse de americani îşi continuă retragerea definitivă din această ţară.

Statele Unite au lansat atacuri aeriene în sprijinul forţelor afgane aflate sub presiunea atacurilor acerbe ale talibanilor. Alianța forțelor internaţionale conduse de SUA îşi continuă retragerea definitivă din această ţară. Operaţiunea este prevăzută să se încheie la sfârşitul lunii august, relatează Reuters.

3 insurgenți talibani au căzut victime

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a declarat joi jurnaliştilor că atacurile aeriene au fost în sprijinul forţelor de securitate afgane în ultimele zile, însă nu a oferit alte adetalii. Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid, a declarat că loviturile aeriene au avut loc miercuri seara la periferia oraşului Kandahar (sud), provocând moartea a3 luptători talibani şi distrugând două vehicule, scrie Agerpres.

„Confirmăm aceste atacuri aeriene şi le condamnăm în termenii cei mai duri, este un atac clar şi o încălcare a acordului de la Doha potrivit căruia forţele americane nu mai pot lansa operaţiuni militare după luna mai”, a mai spus el, referindu-se la un acord între Statele Unite şi talibani privind retragerea forţelor SUA. „Dacă vor mai lansa orice altă operaţiune, atunci vor fi responsabili de consecinţe”, a precizat oficialul.

Aproape toate trupele americane, cu excepţia celor care protejează ambasada SUA din Kabul şi aeroportul din capitală, au părăsit Afganistanul. Provincia Kandahar este consacrată ca un fief al talibanilo,luptele fiind intense în ultimele săptămâni. Insurgenţii au cucerit principala trecere a frontierei cu Pakistanul, la Spin Boldak.

Cea mai sângeroasă misiune militară din istoria NATO s-a încheiat

Săptămâna trecută, NATO şi-a încheiat misiunea militară în Afganistan după aproape două decenii, Trupele străine aflate încă în ţară – precum cele din SUA şi Turcia – după plecarea celor mai multe contingente naţionale din cadrul NATO se află numai sub controlul ierarhiilor naţionale de comandă, au precizat surse oficiale.

Cea mai sângeroasă misiune militară din istoria alianţei a ajuns la sfârşit, nota DPA. SUA au lansat operaţiunea din Afganistan după atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001. Washingtonul a declanşat clauza de apărare reciprocă a NATO pentru prima dată, iar aliaţii i-au urmat curând pe militarii americani în Afganistan. NATO a condus Forţa Internaţională de Asistenţă pentru Securitate (ISAF) între 2003 şi 2014. La momentul de vârf al misiunii, circa 130.000 de militari străini s-au aflat în Afganistan.
În ultimele două decenii, comunitatea internaţională a vărsat miliarde de dolari în ajutor şi asistenţă de securitate pentru reconstruirea Afganistanului şi formarea unui guvern democratic şi a unei armate moderne. În aprilie, preşedintele american Joe Biden a ordonat retragerea necondiţionată a tuturor trupelor americane până la 11 septembrie, când se împlinesc 20 de ani de la atacurile teroriste asupra SUA.
Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: