SUA au ieşit din recesiune la jumătatea lui 2009

Recesiunea economică s-a încheiat în Statele Unite în iunie 2009, după 18 luni de la debutul său, a anunţat, astăzi, o comisie de experţi a Biroului naţional de cercetare economică (NBER).

Grupul de specialişti, creat de pentru a monitoriza îndeaproape criza economică, a explicat, într-un comunicat de presă citat de AFP, că nivelul cel mai scăzut al activităţii economice s-a înregistrat în Statele Unite în iunie anul trecut.

"Recesiunea a durat 18 luni, fiind cea mai lungă de după cel de-al Doilea Război Mondial", se arată în textul respectiv.

După un an de scădere, produsul intern brut al Statelor Unite a intrat în cel de-al treilea trimestru al anului 2009 pe o pantă ascendentă. PIB-ul american va creşte în acest an cu 1,5% şi cu 2,3% în 2011, potrivit raportului semestrial pentru Statele Unite al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD), care a revizuit în scădere prognoza iniţială.

Guvernul american, în schimb, anticipează o creştere economică din 3,2% în acest an şi 3,6% în 2011, dar datele nu pot fi comparate cu estimările OECD întrucât au o bază de calcul diferită.

Organizaţia a notat că SUA au ieşit din recesiune "cu un deficit bugetar mare şi o datorie publică în creştere".