Evenimentul Zilei > International > SUA așteaptă cu nerăbdare investirea în funcție a noului guvern german! Administrația Joe Biden are planuri mari de viitor
SUA așteaptă cu nerăbdare investirea în funcție a noului guvern german! Administrația Joe Biden are planuri mari de viitor

SUA așteaptă cu nerăbdare investirea în funcție a noului guvern german! Administrația Joe Biden are planuri mari de viitor

Noul guvern german pare că fie pe placul americanilor. Miercuri, reprezentanții Washingtonului au declarat că se așteaptă la o relație extrem de strânsă cu aceștia. Germania are acum un guvern format dintr-o coaliție între social-democrați, ecologiști și liberali.

Statele Unite ale Americii sunt nerăbdătoare să înceapă colaborarea cu noul guvern german. Miercuri, Washingtonului și-a exprimat încântarea, însă și dorința de a forma o echipă pe viitor. Se așteaptă la relații „incredibil de strânse” și au deja planuri pentru viitoare acțiuni împreună.

„Suntem nerăbdători să colaborăm cu noul guvern german la obiectivele noastre de revitalizare a parteneriatului transatlantic, de consolidare a cooperării cu aliaţii noştri din cadrul NATO şi a ambiţiei reînnoite în relaţiile noastre cu Uniunea Europeană”, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al diplomaţiei americane.

De când președintele Joe Biden și-a început mandatul, între administrația acestuia și Germania cancelarului Angela Merkel a fost o apropiere, așa că nu speră decât ca noul guvern să mențină această legătură, ba chiar să o transforme în ceva mai puternic.

„Germania este unul din cei mai loiali aliaţi ai Statelor Unite”, a spus oficialul american, referindu-se la relaţii bazate pe „valorile comune ale libertăţii, democraţiei, drepturilor omului şi statului de drept”.

„Ne aşteptăm cu tărie ca relaţiile dintre Statele Unite și Germania să rămână incredibil de strânse şi de concrete”, a adăugat el.

Angela Merkel, liderul conservator, va părăsi puterea, iar fotoliul ei va fi preluat de social-democratului Olaf Scholz.

Înlocuitorul lui Merkel a fost ministru de Finanțe în ultimul  guvern al acesteia. Social-democratul a prezentat, miercuri, acordul final de coaliție negociat timp de două luni cu Verzii și liberalii. Acordul deschide calea alegerii sale în funcția de cancelar în săptămâna ce începe cu 6 decembrie.

Noul Guvern german pare a fi pe placul administrației Joe Biden, care și-a exprimat încântarea și nerăbdarea unei colaborări de lungă durată. Președintele american a încercat să se apropie de Germania, asta după ce, în timpul mandatului lui Donald Trump, relația dintre americani și Angela Merkel nu a fost una tocmai apropiată, ci mai degrabă una „maltratată”.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: