Studiu: Victimele covid-19 ar putea fi contagioase și după moarte

Studiu: Victimele covid-19 ar putea fi contagioase și după moarte

Un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Medical Center Hamburg-Eppendorf a fost reeditat de Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA. Concluziile sale nu sunt deloc liniștitoare.

Potrivit publicației NationalInterest, cercetătorii germani au anunțat că trupurile unor victime ale noului coronavirus ar putea rămâne contagioase timp de câteva zile după deces, aceasta fiind o altă necunoscută inclusă în seria celor deja existente privind periculozitatea virusului covid-19.

Echipa a examinat cadavrele a unsprezece persoane decedate din cauza noului coronavirus, luând teste din nasul acestora, pentru a căuta urme ale virusului, la mai bine de o săptămînă de la deces. Astfel „s-au detectat în mod constant SARS-CoV-2 ARN la niveluri constante în toate cazurile analizate", potrivit cercetării.

„Am demonstrat o infecțiozitate menținută a SARS-CoV-2 în țesuturile pacienților decedați. SARS-CoV-2 ARN a persistat de-a lungul timpului la niveluri ridicate”, se arată în studiu. „Adunate împreună, datele noastre indică o infecțiozitate potențial ridicată a cadavrelor, necesitând o reevaluare a pericolelor la care se expun cei din acest domeniu profesional și o manipulare atentă și conștientă”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Dar, subliniază echipa germană de cercetare, sunt necesare cercetări suplimentare în acest sens. Ei consideră că viitoare studii ar trebui să investigheze persistența virală în cadavre, cu intervale mai lungi post-mortem (de peste o săptămână), precum și la cadavre care prezintă o sarcină virală inițială mai mică.

CDC a publicat deja câteva linii directoare specifice pentru manipularea cadavrelor victimelor covid-19, sfătuind lucrătorii din domeniul sănătății și pe cei din medicina legală să utilizeze echipamente de protecție și să asigure un flux de aer adecvat.

Prezentarea studiului vine în momentul în care în SUA rata infectărilor a explodat, cu o medie de peste 211.000 de infecții noi și aproape 2.500 de decese pe zi, potrivit COVID Tracking Project.

Spitalele se confruntă cu lipsuri și cu probleme de personal, în condițiile în care peste 113.000 de oameni sunt spitalizați în prezent. Cifre care au făcut ca și calitatea îngrijirii medicale a pacienților să scadă, după ce personalul medical și resursele au fost diminuate.

Tot zilele trecute, Agenţia SUA pentru Medicamente (FDA) a anunţat că autorizează comercializarea în Statele Unite a primului test Covid-19 la domiciliu fără prescripţie medicală.