Editura Evenimentul si Capital

STUDIU: Românii nu sunt așa de ahtiați după jocuri de noroc precum se credea. Doar 0,6% din cei cu vârsta de peste 18 ani sunt dependenți

Circa 98.000 sunt dependenți de jocurile de noroc, cifră care ne situează la limita de jos a mediei europene.
Autor: | | 1 Comentarii | 395 Vizualizari

Potrivit unui studiu al GfK, 15% din românii peste 18 ani au jucat cel puțin o dată în ultimul an jocuri de noroc de tip loto, pariuri sportive offline, jocuri de tip slot machines, jocuri online sau jocuri de cărți. Însă, doar 0,6% sunt dependenți de astfel de jocuri, în condițiile în care media europeană de indivizi cu astfel de probleme este cuprinsă între 0,5 și 2%.

Românii care joacă săptămânal sunt în general bărbați tineri, cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani, necăsătoriți, din mediul urban. Cei mai mulți joacă de plăcere, dar și pentru a câștiga bani.

Studiu GfK, , care şi-a propus să măsoare incidenţa jocurilor de noroc în țara noastră, arată că România se situează în media europeană, respectiv 0,5 – 2% practicanţi împătimiţi ai jocurilor de noroc din totalul populaţiei peste 18 ani. În ţara noastră acest indicator este de 0,6% din populaţia de peste 18 ani (circa 98.000 de persoane).

Psihologii atrag atenția că cei care joacă pentru a câştiga bani pot intra în ispita de a cheltui mai mult decât şi-au propus şi sunt conduşi de dorinţa de a recupera sume pierdute iniţial.

Jocul cu frecvenţă ridicată

Jucătorii care practică unul din jocurile de noroc cu frecvenţă cel puţin săptămânală sunt preponderent bărbaţi tineri, necăsătoriţi, din mediul urban, cu educaţie medie şi cu un venit mediu pe gospodărie de aproximativ 2,500 lei. 32% dintre jucătorii care practică jocuri de noroc cu frecvenţă săptămânală au între 18 şi 24 ani, arată studiul citat.

În general, jucătorii cu frecvenţă săptămânală joacă / pariază pentru distracţie şi pentru a câştiga bani. Întrebaţi care sunt motivele de joc, 87% dintre ei au declarat că se simt bine atunci când joacă, în timp ce 74% au afirmat că joacă / pariază şi pentru a câştiga bani.

Jocul cu frecvenţă rară

Același studiu arată și că 25% dintre bărbaţii români (peste 18 ani) au jucat măcar o dată jocuri de noroc în ultimul an. Pe de altă parte, doamnele care au încercat jocurile de noroc în ultimul an sunt mult mai puţine: doar 7% din totalul femeilor de peste 18 ani.

Jucătorii ocazionali, respectiv cei care au declarat că au practicat cel puţin o dată un joc de noroc în ultimul an, se regăsesc într-o mai mare măsură în oraşele mici, cu până în 30.000 locuitori (urbanul mic), unde posibilităţile de distracţie de orice tip sunt mai limitate.

„Raportându-ne la statisticile din Europa privind numărul de jucători care practică în mod frecvent jocurile de noroc, putem spune că românii nu au probleme de joc mai mari ca ale europenilor, dimpotrivă, ne situăm la pragul de jos al mediei europene, aflată între 0,5 şi 2%. Cu toate acestea, nu putem spune că problema nu există”, a explicat Viorela Rădoi, director executiv al ROMSLOT, Asociaţia Organizatorilor de Sloturi din România.

„Poate părea o cifră spectaculoasă cea de 98.000 de români care manifestă probleme cu jocurile de noroc. Ea trebuie însă raportată, în orice context, la totalul indivizilor de peste 18 ani. Aceasta ne dă o măsură reală asupra a cât de permeabilă este, de fapt, societatea românească la tentaţia de a exagera cu practicarea jocurilor de noroc”, a explicat Doru Gheorghiu, Director Executiv al Romanian Bookmakers, Patronatul Organizatorilor de Pariuri din România.

Studiul „Pariurile și Jocurile de noroc în România” a fost realizat de GfK România pentru Asociaţia „ROMSLOT” şi „Romanian Bookmakers” – Patronatul organizatorilor de Pariuri din Romania, culegerea datelor fiind realizată în perioada 25 iulie – 16 august 2016, pe un eşantion reprezentativ naţional +18 ani, metoda de culegere a datelor fiind interviuri faţă în faţă, realizate în gospodăria respondentului, completate împreună cu un operator GfK, asistat de tabletă.

Dezvaluiri de ULTIMA ORA! Elena Udrea, SPAGA de 900.000 de euro! Cum s-a intamplat

Pagina 1 din 1Stirile zilei

Alte articole din categoria: Social

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI