STUDIU. PERICOLELE la care ne expunem prin utilizarea excesivă a computerelor și telefoanelor mobile

STUDIU. PERICOLELE la care ne expunem prin utilizarea excesivă a computerelor și telefoanelor mobile

Aproape 70% dintre adulți au tensiune oculară și vederea încețoșată din cauza utilizării în exces a calculatoarelor, tabletelor și a telefoanelor mobile, potrivit unui studiu prezentat la Salonul de electronică CES, de la Las Vegas.

Cei care folosesc un dispozitiv electronic timp de două ore, fără pauză, se confruntă cu dureri de spate, vedere neclară și dureri de cap, iar expunerea la lumină emisă de monitoare poate duce la apariția degenerescenţei maculare şi a cataractei, potrivit unor studii citate de Daily Mail.

"Ochii nu sunt înzestraţi să vizualizeze ecranele digitale pentru perioade îndelungate de timp. Aceste experienţe poate că sunt frecvente, dar nu sunt normale" , a declarat Justin Bazan, optician şi consultant medical pentru Vision Council, care a realizat studiul.

Printre concluziile studiului se numără și faptul că americanii petrec, în medie, între 6 şi 9 ore pe zi în faţa dispozitivelor digitale și că numărul adulţilor care stau mai mult de 10 ore pe zi a crescut cu 4 % anul trecut.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Focalizarea privirii pe un obiect situat la o distanţă intermediară - cum ar fi un calculator sau un telefon inteligent - în cele din urmă oboseşte sistemul de focalizare a ochilor şi produce tensiune (oculară, n.r.)", a mai afirmat Justin Bazan.

Cu toate acestea, există metode de a reduce efectele tensiunii oculare provocate de dispozitivele digitale. Printre aceste metode se numără poziţionarea monitorului la nivelul braţelor, menţinerea dispozitivelor portabile sub nivelul ochilor pentru atenuarea strălucirii puternice. De asemenea, se recomandă pauzele regulate, pentru odihnirea privirii.

Totodată, în prezent se dezvoltă soluţii de natură optică pentru rezolvarea acestor probleme.