Evenimentul Zilei > Social > Studiu: Leziunea nervilor în cornee ar putea fi semnul unui „COVID pe termen lung”
Studiu: Leziunea nervilor în cornee ar putea fi semnul unui „COVID pe termen lung”

Studiu: Leziunea nervilor în cornee ar putea fi semnul unui „COVID pe termen lung”

Leziunile la nervilor și acumularea de celule imune în cornee pot fi un semn al „COVID pe termen lung”, un sindrom care apare la unele persoane după infecția COVID-19, sugerează un nou studiu. Aceste rezultate preliminare vor trebui verificate într-un grup mai mare de oameni cu simptome COVID-19 pe termen lung, așa cum sunt cunoscuți, a declarat un expert pentru Live Science.

Noile descoperiri sugerează ceva pe care oamenii de știință l-au suspectat deja: unele simptome ale COVID pe termen lung apar din cauza leziunilor nervilor periferici, au spus experții citați de Live Science.

Cei cu COVID-19 pe termen lung au o gamă largă de simptome, iar o proporție mare raportează probleme neurologice, inclusiv cefalee, amorțeală în corp, pierderea mirosului și „ceață cerebrală” sau probleme de gândire și concentrare, a raportat anterior Live Science. Această constelație de simptome sugerează că COVID pe termen lung poate apărea parțial din cauza deteriorării celulelor nervoase din corp, a spus autorul principal Dr. Rayaz Malik, profesor de medicină și medic consultant la Weill Cornell Medicine-Qatar din Doha.

În mod specific, dovezile preliminare sugerează că COVID pe termen lung poate implica deteriorarea fibrelor nervoase mici – fire subțiri care se ramifică din celulele nervoase specifice din corp și transmit informații senzoriale despre durere, temperatură și mâncărime, printre alte senzații ale sistemului nervos central. Celulele nervoase cu fibre mici ajută, de asemenea, la controlul funcțiilor corporale involuntare, cum ar fi ritmul cardiac și mișcările intestinului; prin urmare, deteriorarea acestor celule poate provoca o gamă largă de simptome.

Efecte asemănătoare cu diabetul zaharat

Malik si colegii săi studiază pierderea nervilor cu fibre mici la persoanele cu diabet zaharat si boli neuro-degenerative precum scleroza multiplă; au observat că persoanele cu COVID pe termen lung par să împărtășească simptome similare cu acești pacienți, așa că au decis să investigheze potențială legătură.

Folosind o tehnică numită microscopie confocală corneană (CCM), echipa a realizat instantanee ale celulelor nervoase din cornee, stratul transparent al ochiului care acoperă pupila și irisul. Echipa a folosit procedura neinvazivă pentru a număra numărul total de celule nervoase cu fibre mici din cornee, evaluând în același timp lungimea și gradul de ramificare a acestor fibre.

În activitatea lor cu alte condiții, echipa a constatat că, atunci când găsiți leziuni la nivelul nervilor cu fibre mici ale corneei, acest lucru indică adesea că există daune similare în altă parte a corpului. „Acesta este ca un barometru foarte bun, aproape, de leziuni nervoase în altă parte”, a explicat Malik.

Leziuni mai mari, simptome acute

Potrivit noului studiu, publicat luni (26 iulie) în British Journal of Ophthalmology, persoanele care dezvoltă simptome neurologice după o infecție cu COVID-19 prezintă o pierdere semnificativă a nervilor cu fibre mici în cornee, comparativ cu supraviețuitorii COVID-19 fără neurologice persistente. Mai mult, gradul de afectare a fibrelor nervoase este corelat cu intensitatea simptomelor participanților, ceea ce înseamnă că leziunile nervoase mai mari au fost legate de simptome mai pronunțate.

Micul studiu a inclus 40 de persoane care și-au revenit din COVID-19 cu o lună și șase luni înainte de evaluarea lor; din totalul grupului, 29 de persoane și-au revenit din COVID-19 cu cel puțin trei luni înainte. Pe lângă obținerea scanării corneene, fiecare participant a finalizat un sondaj care a inclus întrebări cu privire la orice simptome neurologice tip COVID pe termen lung

De asemenea, aceștia au completat chestionare despre durerea neuropatică, care pot include senzații de amorțeală, înțepături și arsuri în corp, precum și slăbiciune musculară, potrivit UC Davis Health. Un alt chestionar i-a ajutat pe cercetători să identifice localizarea și severitatea durerii musculare a participanților; de asemenea, a contribuit la semnalarea simptomelor suplimentare, cum ar fi oboseala și problemele intestinale, au remarcat autorii.

Încep verificările într-un grup mai mare

Dintre cei 40 de participanți, 22 au prezentat simptome neurologice persistente – inclusiv dureri de cap, amețeli și amorțeli – la patru săptămâni după recuperarea de la infecțiile inițiale cu COVID-19. Și 13 din cei 29 care au fost recuperați timp de cel puțin trei luni au raportat simptome neurologice în săptămâna 12 după infecție. „Este foarte clar, dacă te uiți la grafice … persoanele care au simptome neurologice cu siguranță au o reducere” a nervilor cu fibre mici, în timp ce ceilalți participanți nu, a spus Malik.

Autorii studiului au evaluat, de asemenea, 30 de persoane sănătoase fără antecedente de infecție COVID-19 pentru comparație. Au descoperit că, în comparație cu acești 30 de participanți la control, toți supraviețuitorii COVID-19 adăposteau un număr mare de celule imune pe cornee; mai precis, celulele imune numite celule dendritice care ajută la informarea sistemului imunitar al invadatorilor străini au apărut în cantități neobișnuit de mari.

„Deci, în mod clar există ceva, există un proces imunitar care este încă în curs”, chiar și după ce infecția inițială cu COVID-19 se elimină, a spus Malik. „Deci, poate că există un declanșator imun care este activat și este nevoie de timp pentru ca acesta să se stabilizeze”, a spus el. Dar între timp, acest răspuns imun fugar dăunează celulelor nervoase.

Citește și

Long Covid-19 sau Covid-19 de lungă durată are peste 200 de simptome.

Studiu AICI

 

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: