93% dintre legile adoptate de Parlament au fost iniţiate de Executiv, potrivit unui studiu realizat de IPP.
Dn inițiativele înainte de către Guvern în 2013, 62% au şi devenit legi, în timp ce doar 3% dintre cele depuse de parlamentari au reuşit să treacă de Legislativ.
Potrivit mediafax.ro, în anul 2013 au fost înregistrate peste 1.500 de iniţiative legislative noi, dintre care 688 la Camera Deputaţilor şi 893 la Senat, ceea ce denotă o creştere cu 10-15% faţă de perioada similară a mandatului trecut.
Parlamentarii au depus, în medie, 20 de iniţiative pe săptămână, se mai arată în studiu, însă doar 3% dintre iniţiative au fost adoptate, printre cauze fiind şi "calitatea slabă a proiectelor, inclusiv a expunerilor de motive", depuse de senatori şi deputaţi, menţionează sursa citată.
În 2013, doar un sfert (24,5%) din totalul iniţiativelor depuse de Guvern şi de parlamentari au fost adoptate.
La nivelul grupurilor parlamentare, PPDD a depus cele mai multe iniţiative în 2013, în medie două iniţiative pe săptămână, următorul grup parlamentar fiind cel al social-democraţilor, cu 1,5 iniţiative pe săptămână.
Potrivit studiului, o iniţiativă legislativă are nevoie în medie de trei sesiuni parlamentare pentru a-şi încheia parcursul legislativ Aprobarea tacită, la modă
Studiul relevă că adoptarea tacită continuă să fie o practică larg folosită şi în acest mandat, în condiţiile în care, la nivelul anului 2013, nu mai puţin de 43 de acte normative au trecut de prima Cameră sesizată fără niciun fel de dezbatere, fiind adoptate tacit.
Potrivit IPP, în primul an al acestui mandat parlamentar recordul aprobărilor tacite este deţinut de Camera Deputaţilor, cu 35 astfel de proiecte, reprezentând practic aproape 4% din totalul proiectelor aflate în dezbatere în acest an.
La Senat, în 2013 au fost adoptate prin procedură tacită 8 propuneri legislative. Din totalul proiectelor adoptate tacit în primul an al acestui mandat, în perioada monitorizată, 23% au fost deja promulgate, devenind legi, se mai arată în studiul IPP. CITIȚI ȘI:
- STUDIU IPP. VEZI cum s-au plimbat parlamentarii de la un grup la altul în 2013