Studii în străinătate pe bani puţini

În Danemarca, studiile superioare sunt gratuite pentru români, în Franţa poţi face facultatea cu câteva sute de euro pe an, iar în Olanda, taxa anuală este de 1.500 de euro.

Subvenţionarea educaţiei de către guvernele europene le permite tinerilor români să facă studiile superioare la universităţile de stat din străinătate pe bani puţini sau chiar gratuit. Această facilitate este valabilă pentru toţi membrii UE, iar la admitere aplicanţii străini au aceleaşi şanse ca localnicii.

Programele de studiu sunt accesibile atât tinerilor cu performanţe deosebite, cât şi celor care, chiar dacă nu s-au remarcat la competiţiile şcolare, sunt dornici să înveţe într-o altă ţară europeană.

Sistemele de admitere diferă de la o universitate la alta, variind de la impunerea unor medii-limită, realizarea de eseuri şi susţinerea de interviuri pâna la simpla depunere a aplicaţiei şi achitarea taxei de şcolarizare.

Taxă de şcolarizare zero în Danemarca

Dacă înainte de intrarea în Uniunea Europeană un student român plătea în jur de 8.000 de euro pentru a face facultatea în Danemarca, el poate face acum aceleaşi studii în mod gratuit. „Subvenţionarea studiilor universitare de către statul danez se aplică fără discriminare, atât pentru studenţii din Danemarca, cât şi pentru cei care provin din ţările UE. Admiterea se face pe bază de dosar, iar tinerii români au aceleaşi şanse ca aceia din Danemarca sau din orice ţară din Uniunea Europeană”, explică Bogdan Kochesh, directorul programului de consiliere pentru studenţi Edmundo, al Grupului „Educativa”.

Un alt avantaj al studiilor efectuate în această ţară ţine de cheltuielile generale. „Spre deosebire de alte ţări europene, un serviciu part time le permite studenţilor să îşi acopere în întregime cheltuielile legate de masă şi cazare, iar transportul se face, în general, cu bicicleta”, precizează Bogdan Kochesh.

Împrumuturi avantajoase de la guvernul britanic

O altă oportunitate pentru tinerii români o reprezintă Marea Britanie, unde guvernul britanic acordă împrumuturi studenţilor din Uniunea Europeană care acoperă parţial sau total taxele de şcolarizare. Banii pot fi returnaţi în timp, după absolvirea studiilor şi doar după ce tânărul începe să câştige echivalentul a 6.000 de lire sterline pe an.

La fel de permisivi sunt şi italienii, ale căror taxe de studiu sunt stabilite individual, în funcţie de veniturile părinţilor, şi se încadrează între 300 şi 2.500 de euro pe an. Pentru cei care văd o provocare în a studia în Ţara Lalelelor, guvernul olandez vine cu oferta unui împrumut avantajos care acoperă taxele de şcolarizare. O altă variantă de finanţare este apelarea la bursele oferite prin intermediul parteneriatelor dintre România şi Olanda.

Una dintre cele mai tinere instituţii de învăţământ superior din Europa este Universitatea din Luxembourg. Aici se predă în trei limbi de circulaţie internaţională: franceză, engleză şi germană. Taxa pentru un semestru de studiu este de 100 de euro. Cheltuielile pentru cazare şi masă nu depăşesc nivelul celor din alte capitale europene.

E mai bine în altă ţară?

Sistemul românesc de învăţământ este criticat deseori pentru cursurile stufoase şi lipsa lor de aplicabilitate, situaţie care nu se regăseşte în sistemele educaţionale de renume, de genul celor americane sau britanice. Pe lângă acest avantaj, un tânăr care studiază în străinătate are şansa de a cunoaşte o cultură diferită, de a interacţiona cu tineri din diverse ţări, iar dacă ştie să îşi valorifice experienţa se va bucura de o perspectivă mai largă de dezvoltare profesională.

Pentru detalii despre studiile în străinătate şi burse, accesaţi: www.roburse.ro, www.edmundo.ro, www.paideea.ro, www.daad.ro sau www.papillon-romania.org.

VARIANTĂ. Saxion University, cea mai mare Universitate de Ştiinţe Aplicate din Olanda

PREGĂTIRI Evaluaţi-vă sursele de finanţare

Înainte de întocmirea dosarului pentru admitere, evaluaţi cu atenţie costurile pe care le presupune studiul în ţara respectivă şi identificaţi posibilele surse de venit. În felul acesta, nu veţi avea surpriza neplăcută ca, odată admişi, să realizaţi că nu dispuneţi de banii necesari supravieţuirii.

În evaluarea pe care o veţi realiza luaţi în considerare banii necesari pentru transport, pentru cărţi, banii de buzunar etc. Puteţi căuta informaţii privind costurile pe site-urile universităţilor pentru care aplicaţi sau contactând studenţi români care învaţă în instituţiile respective.

În tabelul următor vă prezentăm costurile pe care le presupune studiul în afară (taxă de şcolarizare, casă şi masă), precum şi câteva idei privind posibile surse de finanţare.

Informaţiile au fost oferite de Grupul „Educativa”, prin programul „Edmundo” - serviciu gratuit de consiliere pentru studii în străinătate. Taxele se referă doar la universităţile de stat.

Odată ce aveţi confirmarea faptului că vă permiteţi să studiaţi în străinătate, puteţi începe să pregătiţi dosarul. Cei care candidează la universităţi de prestigiu, cu pretenţii, au nevoie de o perioadă îndelungată de pregătire, care poate dura de la câteva luni la un an.

În funcţie de cerinţele facultăţilor, dosarul cuprinde unul sau mai multe eseuri pe teme libere sau impuse, scrisori de recomandare, foaia matricolă şi rezultatele unui test de limbă (Toefl, Cambridge, Ielts, Dalf etc.).

Aplicaţia trebuie depusă cu cel puţin şase luni înainte de începerea cursurilor, iar procesul de admitere poate include şi susţinerea unui interviu telefonic sau faţă în faţă.

OFERTE Şase state unde puteţi studia cu taxe mici