Studenții maghiari, obligați de Înalta Curte să vorbească în limba română la patul bolnavului. Serile de rugăciune nu au avut niciun efect

Studenții maghiari, obligați de Înalta Curte să vorbească în limba română la patul bolnavului. Serile de rugăciune nu au avut niciun efect

Studenții maghiari de la UMF Tîrgu Mureș își vor desfășura stagiile clinice în limba română.

Așa a decis Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie care a respins ca nefondat recursul Asociaţiei Maghiare pentru Pregătirea Medicală şi Farmaceutică din România (AMPMFR) împotriva hotărârii Curţii de Apel Bucureşti, care a menţinut decizia Consiliului Naţional de Combatere a Discriminării, potrivit căreia desfăşurarea stagiilor clinice doar în limba română la Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie (UMFST) nu este discriminare.

Procesul a vizat o decizie a CNCD din luna octombrie 2013, luată cu majoritate de voturi, în care se arăta că în cazul susţinerii probelor practice numai în limba română la UMF Tîrgu Mureş (devenită UMFST între timp) nu constituie discriminare.

Decizia CNCD a fost atacată la Curtea de Apel Bucureşti de către UDMR şi Asociaţia Maghiară pentru Pregătirea Medicală şi Farmaceutică din România (AMPMFR), care a respins acţiunea ca nefondată, iar ÎCCJ a menţinut această hotărâre.

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit Agerpres, rectorul UMF Tîrgu Mureş, profesor doctor Leonard Azamfirei, spune că deşi plângerile de neaplicare a Legii Educaţiei Naţionale au fost tranşate definitiv în instanţa de judecată, în patru procese distincte, problema este adusă din nou în atenţia publică de către o asociaţie, inclusiv prin anunţarea unor proteste în faţa unor ambasade.

Asociaţia Maghiară pentru Pregătirea Medicală şi Farmaceutică din România (AMPMFR), condusă de Adam Valerian, a iniţiat o serie de proteste şi seri de rugăciune, imediat după decizia de fuziune dintre UMF Târgu Mureş cu Universitatea "Petru Maior", pe motiv că nici acum nu s-ar aplica Legea Educaţiei Naţionale, în sensul înfiinţării de departamente separate cu predare în limba maghiară, iar fuziunea ar diminua şi mai mult procentul maghiarilor.

„Protestul pe care îl face acest domn este unul care nu poate stârni decât zâmbete, pentru că dincolo de neadevărurile pe care le propagă în diverse moduri, contează credibilitatea celui care spune ceva. Trebuie ştiut faptul că acest domn a fost student la UMF Târgu Mureş, că a fost repetent, că a fost exmatriculat din cauza neîndeplinirii obligaţiilor didactice şi că gestul de a-l reînmatricula pentru a finaliza studiile nu a fost înţeles de acest domn. Că universitatea, în termenii legali pe care îi avea, a întins o mână tocmai pentru a face din cineva un om cu o meserie. Mai mult decât atât, îmi amintesc că în solicitarea de reînmatriculare, domnul Adam Valerian menţiona în mod explicit că regretă toate acţiunile pe care le-a întreprins împotriva universităţii de-a lungul timpului, se dezicea de aceste activităţi şi dorea ca viitorul său să fie conectat cu alte priorităţi. Atunci şi-a dat demisia din această asociaţie", a afirmat dr. Leonard Azamfirei, citat de Agerpres.

În replică, Adam Valerian susţine că protestele sale şi serile de rugăciune, organizate frecvent începând din luna aprilie, vizează faptul că la UMF Tîrgu Mureş nu se aplică art. 135 din Legea Educaţiei Naţionale, în sensul înfiinţării de departamente separate cu predare în limba maghiară. „În prezent, la UMF se predă în limba maghiară, dar lucrurile practice sunt în limba română. Studenţii au declarat că vor lucrări practice în limba română, ceea ce este un lucru important, fiindcă vor să lucreze în România. Însă problema este că dacă nu avem departamente cu predare în limba maghiară, nu avem posibilitatea să ne organizăm şi să avem o politică a cadrelor universitare. Problema noastră este că nu vedem posibilitatea ca învăţământul în limba maghiară să se dezvolte, fiindcă sunt foarte puţine cadre universitare maghiare” a declarat, pentru Agerpres Adam Valerian.