Studenta condamnată pentru crima de la Medicină a fost eliberată condiționat din închisoare printr-o hotărâre a Judecătoriei Gherla. Prim-procurorul Parchetul Judecătoriei Gherla a explicat și ce a făcut tânăra cât a fost închisă.
Studenta condamnată pentru crima de la Medicină, Carmen Șatran (fostă Bejan), a fost eliberată condiționat din închisoare printr-o hotărâre a Judecătoriei Gherla rămasă definitivă prin neatacare. Ea primise o pedeapsă de 19 ani și opt luni de închisoare pentru crima de la Medicină, comisă în 2009. Aceasta mai obținuse două sentințe de eliberare din închisoare.
Cu toate astea, Tribunalul Cluj nu era convins de îndreptarea fostei studente. Ultima decizie de eliberare (a treia) dispusă de Judecătoria Gherla nu a mai fost contestată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Gherla, iar procurorul a explicat de ce tânăra a primit acest beneficiu.
Ce spun judecătorii
„Până în prezent s-au pronunțat toți judecătorii în materie penală în repetate rânduri că deținuta trebuie să fie eliberată condiționat, lucru susținut în ședință și de subsemnatul, care participi la toate ședințele de judecată de la Judecătoria Gherla, pe lângă activitatea de conducere”, se arată într-un răspuns formulat de prim-procurorul PJ Gherla.
Prim-procurorul Matei Dima a mai explicat, referitor la contestarea sau necontestarea unei hotărâri, că „potrivit normelor în vigoare și a principiului subordonării ierarhice, prim-procurorul poate decide singur, indiferent de opinia procurorilor subordonați, atacarea sau neatacarea hotărârilor pronunțate”. „Acestea fiind spuse, la unitatea noastră am decis ca declararea căilor de atac să aibă loc prin consultare a tuturor procurorilor, urmată de votul fiecăruia. La ședința de analiză în care s-a dezbătut dosarul antereferit (n.r. de liberare condiționată a lui Carmen Șatran), s-a votat să nu fie declarată calea de atac”, a mai explicat prim-procurorul Dima.
Potrivit răspunsului, printre motivele „reținute și de instanță și de parchet”, pentru care nu a fost declarată calea de atac se numără: „comportamentul exemplar avut pe toată durata pedepsei, lipsa oricărei sancțiuni, precum și evaluarea psihologică prin care s-a arătat motivarea intrinsecă de schimbare, iar nu doar formală pentru a obține eliberarea condiționată - pe toată perioada executată”.
Celebra crimă de la Medicină
Totul a început în 2009 când Sergiu Florea și Carmen Bejan au început să formeze un cuplu. Pentru a face rost de bani, tânăra a decis să întrețină relații intime cu un om foarte bogat. Când acesta a ajuns în camera de cămin pentru a petrece timp cu fosta studentă, ea și iubitul ei l-au înjunghiat.
Acesta a murit, iarcei doi l-au pus într-un dulap şi au plecat la un supermarket de la marginea oraşului. La scurt timp, ei au tranșat cadavrul, potrivit Adevărul.