Student acasă sau în deplasare

Cei care urmează facultatea în oraşul natal nu-şi fac griji pentru ziua de mâine, dar pierd din farmecul vieţii de student.

Tinerii care pleacă prima dată de acasă pentru a studia în altă localitate au şansa să se maturizeze mai repede, însă pot avea un şoc atunci când sunt puşi în situaţia să se descurse singuri. Cei care nu trebuie să părăsească oraşul natal au avantajul protecţiei părinţilor, însă pierd ocazia de a învăţa cum să se descurce.

„Sunt destul de multe persoane care au plecat din oraşul natal pentru a face facultatea în altă localitate, dar când nu au mai avut suportul familial au renunţat la facultate sau au pierdut un an. Rămânând acasă, aceste riscuri sunt mici. Alţii devin mai descurcăreţi, comunicativi şi deschişi. Depinde foarte mult de personalitatea fiecărei persoane. Cei care pleacă de acasă au ocazia să înveţe să-şi gestioneze banii şi hrana”, comentează psihologul Jeni Chiriac.

„Experienţa altui oraş m-a maturizat”

Cei care au trecut prin astfel de experienţe îşi aduc aminte cu plăcere de partea plină a paharului. Andreea Bucăloiu are 24 de ani, este din Târgovişte, iar vara trecută a absolvit Facultatea de Relaţii Comerciale şi Financiar-Bancare Interne şi Internaţionale, din cadrul Universităţii Româno-Americane din Bucureşti.

„Când am făcut această alegere, să plec de acasă, m-am gândit pe termen lung. Ştiam că în Bucureşti sunt mult mai multe oportunităţi de a mă re a liza profesional. Este adevărat că în Capitală au intervenit cheltuieli pe care nu le-aş fi avut dacă optam pentru o facultate în oraşul natal: chirie, întreţinere, transport”, po vesteşte Andreea Bucăloiu, care în prezent este în primul an la master - la Control Financiar Fiscal în cadrul aceleiaşi universităţi.

Andreea a locuit, pe timpul studenţiei, într-un apartament cu două camere împreună cu mai mulţi prieteni şi au împărţit o chirie de 200 de euro/lună. „Bani pe care nu i-aş fi plătit dacă stăteam acasă. Însă a fost altceva decât să locuiesc cu ai mei. Am învăţat să mă întreţin singură. Practic, această experienţă m-a aju tat foarte mult să mă maturizez. A fost greu doar pentru că am fost departe de prieteni şi familie. Plus că nu este deloc uşor să te întreţii singur. Dacă ar trebui să mai aleg de încă 100 de ori, aş proceda exact la fel”, susţine cu tărie tânăra.

Teribilismul l-a adus în Bucureşti

Şi Mihai, un tânăr de 24 de ani din Buzău, a optat pentru o universitate din Capitală. Spune că atunci când a plecat din oraşul natal a făcut-o din teribilism.

„Care este dorinţa cea mai mare a tinerilor? Să scăpăm de părinţi. Culmea este că după ce am ajuns aici mi s-a făcut foarte rapid dor de ei. Trebuia să-mi împart banii ca să ajungă de chirie, între ţinere, mâncare. Lucru care mi-a fost aproape imposibil în primele luni. M-aş fi întors acasă după prima lună. Nici nu ştiu de ce nu am făcut-o”, spune cu sinceritate Mihai Stan, absolvent al Facultăţii de Matematică- Informatică, din cadrul Universităţii „Spiru Haret”, din Capitală.

Mihai consideră că toate aceste lucruri l-au transformat în ceea ce este acum. „Am devenit un bărbat responsabil, sigur pe mine, capabil să mă descurc singur în orice situaţie”, susţine tânărul.

„M-am distrat şi acasă”

Radu C., 26 de ani, din Capitală, este unul dintre tinerii care a decis să studieze acasă. „Nu regret această alegere. După cursuri, ştiam că mă duc acasă şi nu în cine ştie ce cămin. Ştim cu toţii condiţiile în care sunt nevoiţi să locuiască tinerii care vin din provincie pentru studii. Cred că a fost mult mai bine cu părinţii decât să-mi aduc pachetele cu mâncare pe tren”, este de părere Radu, absolvent al Facultăţii de Management Turistic şi Comercial din cadrul Universităţii Creştine „Dimitrie Cantemir”.

Alexandra Dina are 24 de ani, e din Bucureşti şi a studiat Jurnalistica în oraşul unde s-a născut. „Nu a fost un impediment că nu am stat în cămin, am putut oricum să mă întâlnesc cu colegii şi să mergem împreună în cluburi. M-am distrat la fel de bine pe cât o puteam face şi dacă eram într-un alt oraş”, crede tânăra.

"Când am plecat din oraşul natal, m-am gândit pe termen lung. Ştiam că în Bucureşti sunt mult mai multe oportunităţi de a mă realiza profesional. Au intervenit însă cheltuieli pe care nu le-aş fi avut acasă: chirie, întreţinere, transport.", Andreea Bucăloiu, absolventă de facultate în Bucureşti

DIN NECESITATE

„Nu te maturizează plecarea de la părinţi”

Ca să studieze medicina, varianta cea mai la îndemână pentru Claudiu, elev în clasa a XII-a de la Liceul „Ion Heliade Rădulescu” din Târgovişte, este Bucureştiul.

„Nu pot să fac acest lucru aici. Dacă exista această oportunitate nu plecam. Eu sunt un tip mai liniştit: cluburile, petrecerile şi lucrurile de acest gen nu mă atrag. Deci singurul motiv pentru care vin în Bucureşti sunt studiile. Nu cred că te maturizează faptul că pleci de lângă părinţi. Totul depinde de educaţia pe care ai primit-o. Este o tâmpenie să spui că nu ştii să te descurci în viaţă dacă nu stai singur, dacă nu te chinuieşti şi nu te dai cu capul de toţi pereţii din cauza grijilor”, crede liceanul.