Evenimentul Zilei > Actualitate > ”Strigăt de disperare”! Care este adevărata situație din spitale. Medicii sunt la capătul puterilor
”Strigăt de disperare”! Care este adevărata situație din spitale. Medicii sunt la capătul puterilor

”Strigăt de disperare”! Care este adevărata situație din spitale. Medicii sunt la capătul puterilor

România trece prin situații extrem de dificile. Parcă am și uitat cât timp a trecut de când ne luptăm cu coronavirusul și de când viața noastră este dată complet peste cap. Pentru noi, cetățenii, este destul de simplu să ne protejăm pe noi și pe cei din jurul nostru, însă cadrele medicale au o misiunea extrem de grea. Capitala a ajuns, miercuri, la o incidență cumulată a cazurilor de coronavirus de 15,1 la mie.

Colegiul Medicilor din București pare să fie depășit de situația epidemiologică din ultima perioadă. Din păcate, în loc ca lucrurile să meargă spre direcția bună, în marea majoritate a țărilor revin restricții legate de circulație și purtarea măștii în spațiile deschise. România este destul de aproape de colaps, iar medicii au transmis un ”Strigăt de disperare”. Nu mai pot face față situației și le este din ce în ce mai greu să își vadă colegii infectați, rând pe rând.

Miercuri, cadrele medicale din Capitală și-au făcut publice sentimentele. În scrisoarea deschisă, aceștia susțin că sistemul medical este întins la maxim și simt că situația epidemiologică de la ora actuală îi depășește. Nu sunt roboți, iar ceea ce văd în spitale îi doare. ”Strigăt de disperare” este mesajul prin care Colegiul Medicilor din București prezintă o zi obișnuită din viața lor. Oameni mor zilnic, familii care suferă pentru pierde, medici răpuși de oboseală, noi pacienți și cadre medicale confirmate pozitiv cu COVID-19.

”Dragi bucureşteni, Dragi români,

Nouă, corpului medical, ne este din ce în ce mai greu să facem faţă valului de îmbolnăviri de COVID-19 atât în rândul populaţiei, cât şi în rândul nostru, al cadrelor medicale.

Ultimele zile ne arată un sistem medical întins la maximum şi ajuns la limită, mai ales pe zonele unde se tratează pacienţii COVID-19. Zi de zi asistăm la tragedii: pacienţi care mor, familii aflate în suferinţă, medici ajunşi la capătul puterilor, pacienţi şi cadre medicale infectate cu SARS-CoV-2 care au nevoie de îngrijiri medicale. Iar numărul este foarte mare”, au transmis, miercuri, medicii din Bucureşti, în documentul intitulat ”Strigăt de disperare”.

Medicii recunosc faptul că sunt depășiți de situație și îndeamnă populația la vaccinare

Conform celor menționate în scrisoarea deschisă, cadrele medicale consideră că rata mică de vaccinare este de vină pentru întreaga situație. De asemenea, ei sunt conștienți și de faptul că românii nu au încredere în sistemul medical, dar mai ales în autorități.

„Medicina este ştiinţă, iar ştiinţa înseamnă cercetare, schimb de experienţă, schimb de idei, discuţii pro şi contra, pentru ca la final rezultatul să însemne binele comun. Astăzi, ştiinţa şi medicina bazată pe dovezi ne spun, inclusiv prin vocile forurilor internaţionale de referinţă în domeniul sănătăţii, că vaccinarea reprezintă unul dintre instrumentele importante pentru gestionarea cât mai eficientă a pandemiei de COVID-19.

DA, şi o persoană vaccinată se poate îmbolnăvi.

DA, şi o persoană vaccinată poate dezvolta forme severe ale infecţiei cu SARS-CoV-2. DAR proporţia acestor cazuri este mult mai mică în rândul persoanelor vaccinate faţă de cele nevaccinate”, au mai transmis medicii.

În scrisoarea semnată de Colegiul Medicilor din București, se arată faptul că ”Strigăt de disperare” este un semnal de alarmă trimis către populație. Cadrele medicale nu doresc doar să se plângă de situația provocată de COVID-19, ci vor ca oamenii să reflecte câteva minute la tot ceea se întâmplă pe întreg globul. Tot în documentul oficial, medicii vorbesc și despre situația din spitale.

”DA, suntem disperaţi, pentru că zi de zi pierdem sute de pacienţi care mor în spitalele româneşti. DA, suntem disperaţi pentru că oricât de multe eforturi am face, această boală parşivă ne ia pacienţi. DA suntem disperaţi pentru că de multe ori suntem în faţa acestei boli dezarmaţi şi cu mâinile goale. Şi DA, suntem disperaţi, pentru că, din păcate, de prea multe ori am auzit: Nu pot să respir… Nu sunt vaccinat… Zilnic vorbim cu colegi care ne spun că nu ştiu ce să mai facă”, a mai transmis Colegiul Medicilor din București.

Copiii ajung în secțiile ATI! Virusul nu mai ține cont de boli asociate sau vârstă

În ultima perioadă, din ce în ce mai mulți copii ajung în spitale infectați cu virusul venit din China. Disperați, cadrele medicale din Capitală vorbesc în scrisoarea deschisă și despre această situație. Pacienții mor indiferent de vârstă sau dacă au boli asociate ori nu. Colegiul Medicilor susține că doar un efort la nivelul întregii țări ar putea să ne salveze de această situație, astfel îndemnând pe toată lumea la vaccinare.

„Ne mor pacienţi tineri, ajung copii în secţiile de ATI, mor oameni cu comorbidităţi, mor oameni fără comorbidităţi. Suntem la răscruce şi cred că doar un efort comun, al nostru şi al dumneavoastră, poate face să plafonăm şi să stopăm acest val al pandemiei de COVID-19. Ştiinţa ne spune astăzi că prin vaccinare şi prin respectarea măsurilor de protecţie putem lupta mult mai eficient cu această pandemie. Acest apel este născut din suferinţa care se simte şi se trăieşte în unităţile medicale care tratează pacienţi COVID-19 şi este scris cu responsabilitatea unor oameni care pun ştiinţa şi medicina bazată pe dovezi pe primul plan”, se mai arată în document.