Stresaţii şi fumătorii se tratează cu vitamina C

Administrarea de vitamina C ajută la producerea de hormoni antistres şi protejează organismul de afecţiuni grave precum cancerul şi bolile cardiovasculare.

Persoanele stresate, fumătorii, cei care au diete dezechilibrate sau consumă regulat alcool au mare nevoie de vitamina C pentru a-şi întări sistemul imunitar, avertizează nutriţioniştii. Pe lângă întărirea oaselor, prevenirea anemiei şi menţinerea supleţii pielii, vitamina C poate să scadă riscul de a lua răceli, motiv pentru care poate fi administrată preventiv în perioada rece, dar şi în timpul unei viroze, pentru a reduce severitatea bolii. Ieri, s-a lansat şi în România un nou tip de vitamina C, care datorită faptului că se eliberează de-a lungul întregii zile protejează mai bine organismul. Pe lângă medicamente, şi legumele sau fructele sunt surse importante de vitamina C dacă sunt consumate cât mai aproape de starea lor naturală. Fumătorii au mare nevoie de C Organismul uman nu este capabil să-şi sintetizeze singur necesarul de vitamina C şi nici să o stocheze. Aşa că sursele din care poate fi luată rămân alimentaţia şi produsele farmaceutice. Anumite categorii de persoane au o nevoie mai accentuată de vitamina C pentru a-şi echilibra organismul. „Este vorba despre persoanele stresate şi suprasolicitate, fumători, mamele care alăptează sau gravidele, cei care ţin cure de slăbire, vârstnicii şi cei care consumă constant alcool. La aceştia din urmă, vitamina C ajută la detoxifierea enzimelor din ficat, la fumători neutralizează efectul toxic al ţigărilor“, afirmă specialiştii. Mâncaţi fructe cu coajă şi legume crude Ca să întărească imunitatea, această vitamină trebuie să fie constant în organismul nostru. „Prin fierbere, vitamina C se distruge în proporaţie de 25%-90%. Inclusiv legumele ţinute mult timp în apă îşi pierd în proporţie foarte mare această vitamină. Refrigerarea duce la pierderi de 50%“, explică Gabriela Radulian, nutriţionist la Institutul de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice „N. Paulescu“ din Capitală.

Medicul recomandă consumul de fructe cu coajă (cantitatea de vitamina C din coajă e mai mare decât în miez) şi legume crude. Ardeiul roşu conţine o mare cantitate din această vitamină (250 mg la 100 de grame), ca şi pătrunjelul, mărarul, coacăzele, măceşele.

MANIFESTĂRI Semnele care arată lipsa vitaminei C

Deficitul de vitamina C se manifestă prin fragilitate capilară (sângerări nazale), anemie, rezistenţă scăzută la infecţii, îmbătrânirea prematură a pielii, dezorganizarea structurii osoase, dar şi prin faptul că plăgile se vindecă mai greu. „Nici excesul de vitamină C nu este recomandat, fiindcă poate cauza diaree, calculi renali, dureri abdominale“, avertizează nutriţionistul Gabriela Radulian. Dozele optime de vitamină şi durata de administrare trebuie recomandate de un medic. Lipsa vitaminei C din organism poate să crească pe termen lung riscul de a suferi de boli cardiovasculare, dar şi de cancer. În plus, scade rezistenţa la infecţii, fiind afectată imunitatea organismului.

LANSARE DE MEDICAMENT Cetebe foloseşte tehnologia eliberării prelungite Un medicament capabil să elibereze vitamina C constant, pentru o perioadă lungă de timp (de la 12 la 19 ore), a fost lansat ieri şi pe piaţa românească. Medicamentul numit Cetebe, produs de compania GlaxoSmithKline, ajută organismul să absoarbă o cantitate cât mai mare de vitamina C (98%). „Tehnologia cu efect de eliberare prelungită este folosită pentru medicamente eliberate pe bază de prescripţie medicală, dar nu a mai fost folosită până acum pentru vitamina C“, a declarat Daniela Dumitru, group brand manager la GlaxoSmithKline. Medicamentul, care costă 16,6 lei cutia cu 30 de capsule, este indicat celor afectaţi de stres sau suprasolicitare, gravidelor, femeilor care alăptează, fumătorilor şi consumatorilor de alcool. Produsul poate fi dat şi copiilor peste 12 ani.