STRATEGIE: Videanu pune piaţa de energie pe butuci

Reorganizarea producţiei de electricitate prin înfiinţarea unor entităţi hidro-termo scumpeşte energia şi aduce falimentul, susţin sindicaliştii.

Intenţia autorităţilor de a restructura producţia de energie electrică din România fără a informa mai întâi populaţia şi părţile implicate a atras nemulţumirile sindicatului Hidrosind - format din salariaţii companiei Hidroelectrica.

Potrivit liderului de sindicat Ilie Roşu, Ministerul Economiei doreşte să prezinte în prima şedinţă a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) o strategie energetică, prin care producţia de electricitate va fi reorganizată. „Din câte am auzit, se doreşte spargerea Hidroelectrica în două, o parte dintre active să fie alăturate complexurilor energetice din Oltenia şi să formeze o entitate nouă, iar Porţile de Fier să formeze o altă companie împreună cu termocentralele Electrocentrale Bucureşti, Mintia şi Paroşeni”, a spus Roşu.

Sindicaliştii au spus că vor aştepta să apară un document oficial care confirmă această măsură, după care vor recurge la proteste şi marşuri. Primează interesele din Oltenia

„Această restructurare va amplifica problemele, nu le va soluţiona, iar preţurile energiei vor creşte. În doi-trei ani, companiile vor fi falimentare, iar din 2013 preţul energiei va mai creşte, cu 35-40 de euro/MW/oră, din cauza obligativităţii de conformare la normele de mediu”, a spus ieri preşedintele Federaţiei Sindicale Hidrosind, întro conferinţă de presă.   El a mai spus că propunerea ministrului economiei, Adriean Videanu, de restructurare a sectorului energetic denotă „o gravă neînţelegere a sectorului energetic”. Recent, Videanu menţiona că România are o piaţa nefuncţională şi că trebuie reorganizată.   În opinia liderului de sindicat, această restructurare a fost iniţiată de persoane din judeţul Gorj. „Este posibil să fie şi interese ascunse. Este o lipsă de transparenţă îngrijorătoare. (...) Dacă se sparge Hidroelectrica, nu cumva se vrea ascunderea unor responsabilităţi?”, a adăugat Roşu, fără să men ţioneze persoanele la care făcea referire. Intenţii similare, reţete diferite

Dacă fostul guvern a iniţiat o singură companie energetică naţională, în componenţa căreia intrau complexurile energetice Turceni, Rovinari, Hidroelectrica şi Electrica, care însă a fost respinsă recent de parlament, noua guvernare vrea două, patru sau mai multe entităţi, care după o perioadă să fie privatizate, aşa cum anunţa ministrul Videanu.   Contactat de EVZ, Jean Constantinescu, preşedintele Institutului Naţional Român pentru Studiul Amenajării şi Folosirii Surselor de Energie (IRE), unul dintre cei mai vehemenţi critici ai „colosului lui Tăriceanu”, ne-a spus că intenţia lui Videanu „ne face să cădem din lac în puţ”. „Actualul guvern vrea să dis trugă sectorul de energie. Ar fi clar o măsură antireformistă. O să se încalce toate normele UE”, a spus specialistul. Conform acestuia, reorganizarea sistemului în perioada de criză va fi un dezastru. AMPLASAMENT

Noua centrală nucleară, în zona Mioveni?

Aflat, ieri, într-o vizită în judeţul Argeş, ministrul Videanu a menţionat că zona Mioveni îndeplineşte condiţiile pentru construcţia noii centrale nucleare, investiţie programată pentru anul 2020. „Fabrica de combustibili nucleari de la Mioveni este singura din UE şi are echipament şi resurse umane la cele mai înalte standarde. 17% din energia electrică a României provine de la Cernavodă, de aceea fabrica de la Mioveni este extrem de importantă”, a spus ministrul.

Autorităţile au anunţat anul trecut că intenţionează să construiască o nouă centrală nucleară, având între două şi patru reactoare, iar o decizie în legătură cu amplasamentul acesteia va fi luată în luna septembrie. Totodată, Videanu a adăugat că peste 10 ani, perioadă în care specialiştii prevăd o criză energetică, România poate fi asigurată energetic. (Dan Badea)