Prezentarea în Parlament a Strategiei Naționale de Apărare a României de către Klaus Iohannis a avut loc, ieri, la împlinirea a șase luni de la momentul în care a devenit președintele României, acesta precizând că a fost unul dintre angajamentele asumate la preluarea mandatului.
Discursul lui Iohannis a început cu o întârziere de cinci minute, situație necaracteristică pentru președinte. El a venit însoțit de consilierii săi prezidențiali, printre care Dan Mihalache, Leonard Orban și Simina Tănăsescu, și, după ce a intrat în sală s-a așezat pe jilț zâmbind către parlamentarii PNL, care îl salutau. Prezent la discursul lui Iohannis au fost și șeful SRI, Eduard Hellvig, dar și toți membrii Guvernului, Gabriel Oprea stând pe locul ocupat până săptămâna trecută de Victor Ponta. Aproximativ o treime dintre parlamentari au lipsit, majoritatea de la PSD, UNPR sau ALDE, în timp ce liberalii ascultau cuminți sau își mai făceau de lucru pe tablete.
Legislativ cu restanțe
Printre absenți s-a numărat și președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, el anunțând deja că parlamentarii ALDE nu vor vota Strategia Națională de Apărare.
Iohannis a atacat Parlamentul pe teme sensibile și a lansat câteva săgeți în direcția lui Victor Ponta. „În România puternică, a avea o funcție nu este un privilegiu personal, ci o responsabilitate. Fiecare gest are consecințe politice și impact public. E normal să ai un minimum de respect în politică și să faci un pas în spate când afectezi imaginea propriei țări”, a declarat Iohannis, cu referire indirectă la premier. Iohannis a menționat două restanțe majore ale actualului Legislativ: neadoptarea Legii votului prin corespondență și neîncuviințarea cererilor Justiției. „O Românie puternică este aceea în care nimeni nu e mai presus de lege, iar corupția la vârf nu mai reprezintă o vulnerabilitate la adresa funcționării statului”, a punctat Iohannis