„Stranierii”, favoriţi la obţinerea unui job

Românii care au lucrat în afara ţării au cele mai mari şanse să fie angajaţi, spun specialiştii.

În condiţiile în care oferta de locuri de muncă s-a redus drastic în ultimul an, românii care au lucrat în afara ţării au şanse mai mari să obţină rapid un job, în defavoarea celor care au lucrat doar în ţară şi nici nu stau prea bine la capitolul experienţă. Specialiştii în resurse umane spun că angajatorii preferă „stranierii” pentru că îi consideră mult mai eficienţi.

Angajaţi responsabili şi cu obiective clare

Experienţa internaţională este un plus pentru cei care vor să-şi gă sească un loc de muncă în această perioadă, susţin experţii în resurse umane. „O persoană care a muncit afară gestionează mult mai uşor stresul, are capacitatea de a lucra cu obiective clare, este mult mai res pon sa bilă şi mai eficientă, pentru că în stră inătate orice greşeală se plăteşte”, afirmă Mihaela Forgaciu, membră în HR Club România.

Specialista spune că în România există încă mulţi angajaţi adepţi ai filosofiei „merge şi aşa”. „Însă angajatorii nu mai sunt dispuşi să accepte aceste men talităţi şi atunci preferă să aleagă oameni care au muncit afară. Astfel, şansele ca angajaţii să gândească productiv sunt mult mai mari”, adaugă Mihaela Forgaciu.

„A contat foarte mult experienţa din afara ţării”

Violeta B. s-a întors în ţară acum patru luni. Tânăra a lucrat în Italia, ca ospătăriţă într-un bar, timp de doi ani.

Ea spune că în doar o săptămână şi-a găsit un loc de muncă într-un restaurant din centrul Bucureştiului şi chiar a obţinut un post de şefă de sală.

„A fost un salt în cariera mea. A contat foarte mult experienţa din afara ţării. Am dat şi o probă practică şi s-a dovedit că am fost cu mult mai bună decât cei care au venit la interviu”, susţine Violeta.

Se întoarce cu valori şi atitudini mai bune

Consilierul în carieră Eduard Ezeanu crede că angajatorii preferă să aleagă persoane cu experienţă internaţională pentru că foarte multe domenii de activitate din România sunt mult mai slab dezvoltate decât în alte ţări. În străinătate, de exemplu, în domeniul hotelier serviciile către client sunt mult mai bine puse la punct, iar procedurile sunt mai clare.

O persoană care a lucrat într-un astfel de sistem când se întoarce în România aduce cu ea şi poate implementa procedurile respective.

„Lucratul în afara ţării te maturizează, te face mai responsabil şi mult mai eficient. Când se întorc în România, vin cu valori mai bune, precum orientarea către client şi spre performanţă, atitudini rare la români. Toate aceste trăsături sunt importante în mediul de afaceri de la noi”, afirmă Eduard Ezeanu.

O tânără din Constanţa, care a lucrat în Germania timp de şapte ani, s-a întors în ţară acum nouă luni. Femeia spune că într-o lună şi-a găsit la un loc de muncă într-un hotel din oraşul natal.

Experienţa în Germania, suficientă pentru angajator

„Lucrez ca manager de cameriste. Faptul că am lucrat în Germania a fost suficient pentru angajatori. Mi-au pus foarte puţine întrebări şi nu mi-au cerut să dau vreo probă. Toată lumea ştie că în Germania nimeni nu-şi permite să nu-şi facă treaba la timp sau să nu fie aşa cum s-a cerut că, altfel, îţi pierzi slujba”, spune Monica.

Şi Mihai Stan, un timişorean care a lucrat patru ani în Spania în domeniul construcţiilor, spune că, deşi în acest domeniu s-a micşorat numărul joburilor disponibile, nu i-a fost greu să-şi găsească un loc de muncă la întoarcerea în ţară.

„Jobul din afara ţării a fost o şcoală foarte bună, pentru că am învăţat să fac de toate. Datorită acestei experienţe, astăzi sunt şef de şantier şi câştig peste 1.000 de euro, o leafă destul de bună pentru România”, este de părere bărbatul în vârstă de 37 de ani.

Înainte de a pleca din ţară, timişoreanul nu câştiga mai mult de 400 de lei pe lună, salariu cu care era aproape imposibil să-şi întreţină soţia şi cei trei copii. PĂRERE

„Contează unde au lucrat peste hotare”

Directorul executiv al Agenţiei Municipale de Ocuparea Forţei de Muncă Bucureşti, Dumitru Pelican, spune că nu e o condiţie ca persoanele care au lucrat în afara ţării să fie mai bine calificate decât cele fără o astfel de experienţă. „Contează unde au lucrat în străinătate. O persoană care a muncit într-o provincie din sudul Italiei ca bucătar nu ştiu cu ce poate fi mai bună decât un bucătar din ţară. La Londra am fost servit de o ospă tăriţă care avea mâna în mân carea mea. Se poate spune despre cei care au lucrat în străinătate că au o experienţă mai bogată”, comentează Dumitru Pelican.