"Stranierii", chemati la urne

La referendumul din 19 mai, romanii din Spania si Italia vor putea vota si in localitati in care nu exista ambasade sau consulate

La insistenta romanilor din strainatate, guvernul a aprobat ieri, prin ordonanta de urgenta, suplimentarea numarului de sectii de votare peste hotare, in special in tari ca Spania si Italia. Singurul impediment ramas ar fi obtinerea in timp util a acordului guvernelor din statele respective.

„Dorim pana pe 19 mai sa obtinem acceptul Spaniei si Italiei. Am primit semnale ca ar fi bine-venita deschiderea unor sectii de votare, altele decat cele care exista in ambasadele si consulatele noastre”, a anuntat ieri ministrul de externe, Adrian Cioroianu.

Localitatile in care vor fi amenajate urnele suplimentare urmeaza sa fie stabilite in zilele urmatoare, in functie de solicitarile ambasadelor. In unele cazuri, primariile localitatilor din Spania sau Italia s-au oferit deja sa puna la dispozitie sedii in acest scop.  

Primariile isi ofera sediile

Deocamdata, Ministerul Afacerilor Externe a facut publica ieri o lista cu 159 de sectii de votare (cu 22 mai putine decat anuntase saptamana trecuta) de pe langa misiunile diplomatice din strainatate. In mod sigur, romanii vor putea vota la Madrid, Barcelona, Sevilla, Valencia, dar si la Castellon de la Plana.

„In Spania, conform informatiilor de la Institutul de Statistica Spaniol, sunt in jur de 420.000 de cetateni romani cu drept de vot”, spune ambasadorul roman Maria Ligor. Datele neoficiale apropie insa numarul acestora de un milion.

Romanii din Italia vor merge la urne la Roma, Genova, Treviso (Asolo), Florenta, Milano si Torino. La Torino exista insa dubii in legatura cu posibilitatea organizarii referendumului.

„Se va incerca, se fac eforturi mari pentru amenajarea sediului unui consulat acolo”, declara seful sectiei consulare a Ambasadei de la Roma, Edmond Neagoe. Pentru sectii suplimentare, Partidul Identitatea Romaneasca si-a pus deja sediile la dispozitia autoritatilor. Conform statisticilor oficiale, in Italia traiesc aproape 300.000 de romani, neoficial numarul lor depaseste insa un milion.

Pe 19 mai, romanii din strainatate vor putea vota pe baza unui act de identitate valabil: carte de identitate, buletin de identitate ori pasaport. Pentru cei carora le-au expirat actele, Ambasada de la Madrid a anuntat ca va elibera in regim de urgenta documentele de identate provizorii.(A contribuit Mihaela Dinca)

Madrid si Castellon

Basescu isi face campanie cu Macovei alaturi

Presedintele suspendat Traian Basescu isi incepe astazi campania pentru referendumul din 19 mai, alaturi de Monica Macovei, fostul ministru al justitiei.

Primele opriri ale lui Basescu vor fi in Spania, la Madrid si la Castellon, acolo unde asociatiile comunitatilor romanesti l-au invitat sa participe la mitingurile organizate in sprijinul sau.

Aproape 50.000 de oameni sunt asteptati sa se adune la ora 17.00 in Plaza Mayor din Madrid, in jurul capitalei spaniole stabilindu-se in ultimii ani in jur de 400.000 de romani. Alte cateva mii de manifestanti se vor intalni cu Basescu spre seara, la ora 21.00, in Plaza de Toros, un ministadion din Castellon.

„Daca ar fi dupa entuziasmul oamenilor, ar trebui sa se stranga 10.000 de persoane fara nicio problema. Numai in oras sunt peste 45.000 de romani, iar in regiune peste 90.000”, estimeaza Dan Ionita, liderul Federatiei Romanilor din Catalu–a si Levante.

Inainte ca mitingul pro-Basescu sa inceapa, cateva sute de social-democrati i-au dat intalnire la Camera de Comert din Castellon lui Marian Vanghelie. Presedintele PSD Bucuresti a fost chemat sa vina in sprijinul confratilor spanioli la alegerile locale de la sfarsitul acestei luni.

Preotii, implicati in mobilizare

In asteptarea presedintelui suspendat, orasele Madrid si Castellon au fost impanzite cu afise si bannere care sa-i anunte venirea. „Am lipit afise pe masini, am facut comunicate de presa, ne-au chemat ziarele de limba romana, dar si de limba spaniola, am dat telefoane la cunoscuti, s-a aflat in general”, spune Dan Ionita.

La Madrid, presedintele ADERE, Daniel Tecu, i-a mobilizat si pe preoti. „Am fost la biserici, am vorbit cu preotii ortodocsi si catolici, cu pastorii pentru ca aceste centre sunt foarte importante”, explica Tecu.

La alegerile din 2004, diaspora l-a votat pe Basescu in proportie de 72,91%. Desi nu s-au prezentat intr-un numar foarte mare la vot, romanii din Spania l-au sustinut atunci pe actualul presedinte suspendat cu peste 75% din voturi. (Anca Simina)

Disputa electorala

Cioroianu ii face morala presedintelui

Dupa ce i-a facilitat lui Traian Basescu vizita in Spania anuntand oficial Ambasada de la Madrid si autoritatile spaniole, ministrul de externe, Adrian Cioroianu, l-a criticat ieri pe presedintele suspendat ca implica ministerul in campania electorala.

„Mi-as dori ca MAE sa nu fie implicat in campania electorala personala a niciunui cetatean roman, fie el parlamentar, ministru, presedinte - fost, prezent sau suspendat”, se arata intr-o scrisoare deschisa a lui Cioroianu catre Basescu. Ministrul recunoaste insa, in aceeasi scrisoare, obligatia sa de a face aceste demersuri „in cazul deplasarii oricaror sefi ai statului roman, fosti sau actuali”.

„Fata de continutul adresei, reactia domnului ministru Cioroianu pare incoerenta si este greu de explicat”, a replicat Valeriu Turcan, purtatorul de cuvant al campaniei lui Traian Basescu. Potrivit cutumei diplomatice, Basescu trebuie tratat ca sef de stat pana la incheierea mandatului.