„Strania poveste” de la Globurile de Aur

Selecţia e foarte slabă la categoria comedie/musical, în timp ce, la dramă, „Strania poveste a lui Benjamin Button” nu pare să aibă rival.

Încercând să recupereze din fastul pierdut la ediţia trecută, când ceremonia a fost restrânsă la o banală conferinţă de presă, gala Globurilor de Aur de mâine seară, de la Beverly Hilton din Los Angeles, anunţă un covor roşu de-a dreptul spectaculos. În noaptea de duminică spre luni, de la 03.00, în direct pe HBO, insomniacii îi pot vedea pe Brad Pitt, Angelina Jolie, Leonardo DiCaprio, Tom Cruise, Sean Penn, Penelope Cruz, Meryl Streep, Kate Winslet, Ralph Fiennes sau Robert Downey Jr,. toţi nominalizaţi pentru prestaţia lor pe marele ecran în 2008.

Printre cei peste 80 de membri ai Asociaţiei Presei Străine de la Hollywood (care acordă trofeele), pare să fi dominat disensiunea, dacă nu dezorientarea – cel puţin aşa o arată lista nominalizărilor la categoria comedie/musical, unde au intrat filme ca „Mamma mia!”, un eşec de critică, dar un succes de casă imens, sau „Vicky Cristina Barcelona”, cu certitudine cel mai prost film al lui Woody Allen. Mai râmân „Burn After Reading”, „Happy-Go-Lucky" şi „In Bruges", însă nici unul nu pare să se poziţioneze clar ca favorit. Mai mult, la secţiunile de interpretare apar actori din „Tropic Thunder" şi „Pineapple Express", filme ocolite de obicei de premii.

Ceva mai stabilă e situaţia în cazul dramei – cea mai importantă categorie - unde trei filme şi-au găsit cei mai mulţi simpatizanţi printre votanţi: „Benjamin Button”, „Doubt” al lui John Patrick Shanley şi „Frost/Nixon”, în regia lui Ron Howard, fiecare cu câte cinci nominalizări. „Doubt” e singurul care n-a primit un loc la categoria Cel mai bun film, ceea ce le face din start, pe celelalte două, favorite. Lista e întregită de „The Reader", în regia lui Stephen Daldry, „Revolutionary Road" de Sam Mendes şi „Slumdog Millionaire".

În direct de la Bollywood Ultimul titlu e şi cel care ameninţă serios supremaţia lui „Button” - dat drept câştigător sigur, devreme ce a fost menţionat la cele mai importante categorii: Cel mai bun film, regizor (David Fincher), actor, scenariu şi coloană sonoră. Cum structura Asociaţiei e eterogenă, adaptarea după n fantastică a lui F. Scott Fitzgerald (impresionantă prin efectele speciale, însă aplatizată din teama regizorului de a nu cădea în ridicol) ar putea fi detronată de o felie de realism de la porţile Bollywood-ului. „Slumdog Millionaire” al lui Danny Boyle, despre un tânăr indian care câştigă o sumă exorbitantă la „Vrei să fii miliardar”, are accente de „Oraşul zeilor”, cu scene insolite sau dramatice din mahalalele Mumbaiului, topite într-un scenariu de film indian.

"Milk"- Trailer 2008

ÎN CĂRTI

Sean Penn, Brad Pitt, Kate Winslet şi Angelina Jolie se numără printre favoriţii la un premiu pentru interpretare

Cu o selecţie destul de diluată şi, spun criticii străini, destul de îndepărtată de ce se aşteaptă de la Oscaruri, centrul de greutate la cea de-a 66-a ediţie s-a mutat pe trofeele pentru interpretare. Competiţia cea mai dură pare să fie cea masculină, la categoria dramă: în ciuda entuziasmului generalizat din cronici, Brad Pitt, în rolul bizarului personaj care se naşte bătrân şi moare copil din „Strania poveste a lui Benjamin Button” nu-i face faţă lui Sean Penn, excelent în pielea lui Harvey Milk („Milk”), primul politician american care şi-a recunoscut public homosexualitatea, ales de votanţi şi împuşcat un an mai târziu. N-ar fi o surpriză ca premiul să meargă către Mickey Rourke, foarte apreciat în „The Wrestler", însă sunt prea puţine şanse ca el să ajungă la Leonardo DiCaprio („Revolutionary Road") sau Frank Langella, care-l portretizează pe Nixon.

La titlul de Cea mai bună actriţă, pariurile merg către Kristin Scott Thomas („I’ve Loved You So Long”) şi Kate Winslet („Revolutionary Road”), deşi Angelina Jolie ar avea destui adepţi printre votanţi, cu rolul mamei care-şi pierde fiul în „Changeling”. Un omagiu lui Spielberg În ce priveşte performanţele actoriceşti la categoria comedie/musical, Javier Bardem pare să domine în preferinţe cu rolul principal din „Vicky Cristina Barcelona”, iar britanica Sally Hawkins nu are rivală cu cel din „Happy-Go-Lucky”. Post-mortem, Heath Ledger (Joker-ul în „Cavalerul Negru”) e cap de afiş la categoria Cel mai bun actor în rol secundar, cu toate că, dacă ar fi fost în viaţă, ar fi avut motive să se teamă de Ralph Fiennes („Ducesa”). În partea feminină, Penelope Cruz face onorurile cu prestaţia din „Vicky Cristina Barcelona”, singura demnă de remarcat, de altfel, alături de cea a Rebeccăi Hall. La categoria Cel mai bun film străin, pelicula „Gommora” stă confortabil în top, ajutată şi de scandalul generat de subiect.

Premiul pentru întreaga carieră îi va fi acordat lui Steven Spielberg.

VIAŢA ÎN MUMBAI. India insolită şi tragică din „Slumdog Millionaire“ i-ar putea seduce pe ziariştii străini care acordă premiile
„Slumdog Millionaire“ - Trailer