Strada cu zechi de SCHELETE. Cui aparțineau acestea

Câteva zeci de schelete au ieșit la iveală din pământul unei străzi din centrul Timișoarei unde, în prezent, au loc săpături arheologice.

Coordonatorul săpăturilor, arheologul Inel Constantin spune că până acum s-au găsit 20 de morminte, din care opt intacte, iar restul distruse, cu osemintele mișcate și amestecate, existând indicia că necropola ar conține însă mult mai multe locuri de veci.

Mormintele au fost găsite în imediata apropiere a zidurilor fragmentare ale moscheii lui Ali Bey, și orientate paralel cu zidul sud-estic al moscheii, de către colectivul de arheologi de la Muzeul Național al Unirii din Alba Iuliacare lucrează pe șantoerul arheologic de la Timișoara. ”Starea de conservare/integritate a scheletelor este destul de afectată, cel mai probabil și datorită intervențiilor ulterioare înmormântării, dar și faptului că aceste morminte se află destul de sus îngropate, dacă ar fi să menționăm și detaliul că primele oseminte puternic deranjate au apărut la doar -0,90 m adâncime față de caldarâmul actual al străzii”, a explicat Inel Constantin.

Până în prezent au fost înregistrate oseminte umane de la aproximativ 20 morminte. Majoritatea scheletelor sunt de adulți, însă printre ele se găsesc și cele ale unor copii, trei la număr. Specialistul explică faptul că mormintele aparțineau ocupatorilor musulmani ( turci) care au trăit la Timișoara în perioada de pașalâc a orașului. ”Corpurile au fost depuse simplu, fără veșminte (cel mai probabil fuseseră învelite într-o pânză), lipsind și inventar arheologic, ceea ce ne conduce spre ipoteza cea mai plauzibilă că mormintele ar face parte dintr-un mic cimitir musulman aflat în apropierea moscheii Ali Bey”, a declarant arheologul. Cercetările continuă pentru identificarea tuturor complexelor funerare, fiind făcute toate înregistrările grafice si fotografice, iar osemintele scheletelor vor fi ridicate în vederea realizării de analize antropologice si predate spre conservare la Muzeul Banatului, în colecțiile căruia va intra întregul material arheologic descoperit pe parcursul actualelor cercetări din Cetatea Timișoarei.