Editura Evenimentul si Capital

Străbunicii se întorc în casă nouă. Un proiect care oferă, pentru prima oară, şansa revitalizării cătunelor izolate

Fotografii de Claudia Balas
Autor: | | 0 Comentarii | 4305 Vizualizari

Am descoperit un ambiţios concept pentru salvarea caselor părăsite din cătunele izolate. Dacă lucrurile vor merge bine, sunt şanse ca peste nişte ani, nu mulţi, România să aibă o rută culturală, şi turistică, inedită. Altfel spus, să ne putem vizita străbunicii.

E-hei, bade Gheorghe! Ce mai faci dumneata? Apăi, numai ‘coperişul cel lasat într-o parte şi găurit mi-ar mai putea răspunde. Ori pereţii din lemn, căptuşiţi în interior cu pământ şi susţinuţi de bârne care nu se dau cu una, cu două, nici măcar după secolul parcurs în năzuinţele şi dorurile lor. Stăpânii li s-au mutat demult în alte dimensiuni ale văzduhului.

Hotarnicul pustietăţii

Pe un vârf de deal, aici, în Reţ, cătun al Apusenilor, mogâldeaţa din lut ne face semn de departe. Urmând cărarea domoală prin iarba îngrăşată din gemul fructelor strivite de ploaie. Până adineauri urcasem abrupt prin codru, eliberându-ne în cele din urmă de întuneric. Iată-ne ajunşi pe culme!

Suntem mai mulţi oameni, şi cei de la Asociaţia “Sinaptica”, şi voluntarii de la Complexul Muzeal Naţional “Astra” din Sibiu. De cum păşisem deasupra norilor, ne iese în cale o femeie cu părul alb şi ochii de limpezimea cerului. Ni se arată mai degrabă ca un hotarnic al pustietăţii. “Bună să vă fie inima!”, înţeleg din cuvintele ei nu doar bineţea pe care ne-o dă, dar şi nedumerirea faţă de apariţia noastră.

“La casa asta am venit, s-o refacem, să fie din nou frumoasă”, i se spune. Acum se luminează. “Casa lui Gheorghe, a lu’ Ştefan Iagaru”, deja ne descrisese două generaţii care se perindaseră pe acolo. De când nu a mai stat nimeni în casa asta? O întreb. Ştie precis. Zece ani sunt de când ultimul pas a fost făcut peste prag. Îi simt gândurile cum se rostogolesc până departe, în tinereţea ei. Oftează. Apoi dispare în dansul căpiţelor de fân.

Cheia, deasupra uşii

Vezi dumneata, cititorule, că omul, oriunde s-ar duce, chiar şi pe cea lume, înainte să plece din sălaşul său, îl închide frumos şi aşează cheia deasupra tocului uşii. Aşa căutăm şi noi, pe pipăite, şi o găsim la locul ei, descuind în cele din urmă broasca cu gură largă. Am senzaţia că timpul se mişcă în sensul invers al ceasului său, încât din interior ar trebui să se audă, imediat după aceea, glasuri de copii, sfatul duios al mamei şi dojeneala tatălui. Să vedem şi barba încărunţită a bunicului ori semeţia lu’ străbunicu’.

Da’ de unde?! Căci am pătruns într-un halou din praf răsculat numai de razele soarelui de dimineaţă, strecurate prin ferestruicile ţesute de păianjeni. De-a lungul podelei alunecă, încoace şi încolo, ele însele pregătite să fugă, mobilele. Un dulap, o masă, câteva scaune, o laviţă lungă, un pat. Câte sunt în camera bună, cea mare.

Colecţia ceşcuţelor

În lateral se deschide o altă uşă, spre o încăpere mai mică, unde tronează dulapul de bucătărie, alt pat, şi o maşină de gătit, cu patru picioare. Partea mai amplă a corpului e acolo unde puneai lemnele de foc. Îmi sar în ochi tot felul de obiecte, ceşcuţe, căni, farfurii. Le ating şi am senzaţia că o mână pe care nu o vad tocmai ce le-a aşezat frumos, la locul lor.

În pereţi se văd, în special pe la îmbinări, crăpături largi cât pumnul prin care şuieră vântul. Tavanul, în schimb, te linişteşte prin amplitudinea bârnelor, încă zdravene, cu unghiurile lor fără cusur, ca şi cum mai ieri fuseseră lustruite de un meşter priceput.

“Mulţi ani doresc celui ce-l iubesc!”

De stat, să admirăm, n-avem timp. Totul trebuie scos afară, conform planului de lucru, de la mobilier până la ultima linguriţă. Cel mai greu de cărat sunt paturile, din lemn de stejar, fără bătrâneţe, cu câte o tablie, la fel de masivă.

Printre cunoscuţii mei e şi Claudia Balaş, etnograf din Olt, care nu se poate opri din a exclama când descoperă câte o comoară demnă de începuturile lumii. Ţesături făcute de harnice femei.

“Uite feţele de masă, pe etamină”, îmi descrie ea. Cu motive florale. Ori zoomorfe. “Şi păretare cu mesaje”. Pe unul scrie, cu acul şi aţa, “Bună dimineaţa!”. Pe altul, “Mulţi ani doresc celui ce-l iubesc!”.

Ce este un păretar? Sunt curios. Se referă la pânzeturi pe care omul de la ţară îşi aşternea şi dorurile, şi dragostea, şi bucuria, şi necazurile. Am impresia că în ele se ascund, încă, şoapte.

Spiţuri cusute cu idliţa

Urmează lucruri nu mai puţin surprinzătoare. Ştergarele. Si ele din pânză şi etamină. Unele cu ciucuri multicolori. Etnograful îmi descrie tehnica de cusătură, minusculă, folosită şi azi la cămăşile tradiţionale.

În camera cea mai mare văzusem un fel de bancă, lungă cât peretele principal. Ei bine, aflu, acel obiect se numeşte lădoi. Avea dublu scop, să stai pe el, ba să te şi întinzi, să dormi, că e destul de lat. Iar în interior puneai felurite lucruri de care nu aveai urgentă nevoie. Prosoape, ştergare şi multe altele. Îmi arată şi carpetele din pânză de sac.

Saltelele de pe paturi, ele însele colosale, umplute cu paie. Se mai folosea şi fân. Cecetătorul tresare din nou la vederea cearceafurilor din pânză de casă. “Cu borduri şi spiţuri”.

Denise Rifai de la Realitatea, replica dura pentru Liviu Dragnea: Haideti la baie sa-mi aratati...

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Social

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI
Tema zilei
21:41 News alert: TOADER îi va ALEGE lui KOVESI subalternul, dacă va câștiga postul. „Trimit propunerile la Bruxelles!” 21:04 Kovesi, TRĂDATĂ de Traian Băsescu: „Dacă atât a dus-o capul!” 21:03 Fosta şefă a DNA, Laura Codruţa Kovesi A FOST IMPLICATĂ în aducerea în ţară a lui Nicolae Popa. DEZVĂLUIRI ŞOCANTE ale fostului preşedinte Traian Băsescu 20:53 Sebastian Ghiță o ÎNFUNDĂ pe Kovesi în propriile minciuni: „Kovesi a avut nevoie de bani în plus și mi-a cerut.” 20:40 Nicolae Popa aruncă BOMBA despre extrădarea sa: „Traian Băsescu a fost implicat! Să plătească și el și Kovesi!” AMĂNUNTE INCENDIARE 20:05 Kovesi, fără SPP și salon oficial. FOTOGRAFIA care spune TOTUL despre fosta șefă a DNA 18:03 Un politician important detonează BOMBA în STATUL PARALEL: „Coldea planifica și dădea comanda, iar Kovesi executa.” 23:12 Ce spune Poliția Română despre dosarul anti-Kovesi 22:31 Scrisoarea de RECOMANDARE a Laurei Codruţa Kovesi trimisă Parlamentului European 18:27 Stare de ALERTĂ în Rusia. O clădire a Universității Sankt Petersburg s-a PRĂBUȘIT și mai multe persoane sunt PRINSE sub dărâmături. Breaking News 16:22 Turcescu: „Kovesi ar putea candida la prezidențiale" 11:20 BREAKING NEWS. TOADER, lovitură DECISIVĂ pentru KOVESI. Fosta șefă a DNA nu se aștepta la AȘA CEVA! 23:33 Lazăr RĂSPUNDE acuzațiilor. INTERVENȚIE de ULTIMA ORĂ a procurorului general. ACUZAȚIILE „sunt neavenite și urmăresc destabilizarea Ministerului” 23:30 BREAKING NEWS! SEBASTIAN GHIȚĂ: ESTE INIMAGINABIL ce lucru o FACE SĂ MINTĂ 23:25 Kovesi ÎL TRAGE ÎN GROAPĂ pe Augustin Lazăr. Există un mic detaliu care îl poate distruge pe Procurorul General. News alert în Justiţie 23:20 UPDATE. AMENINŢARE CU BOMBĂ la România TV! Geniştii în alertă! Ion Cristoiu se află în clădirea televiziunii. Breaking news în media 23:11 DEZASTRU pentru Kovesi. ACUZAȚIILE oficiale ale SIIJ. Fosta șefă a DNA ar fi luat sute de mii de lei 22:43 Un MARTOR-CHEIE a făcut DECLARAȚII explozive. Noi informații despre Kovesi și ZBORUL în Jakarta 20:50 UPDATE. A fost RESPINSĂ CEREREA LAUREI KOVESI! ADINA FLOREA, în continuare procurorul de caz 17:30 OPERAŢIUNEA STRICT SECRET, Kovesi şi dosarul în care e suspectă. Fostul şef al Poliţiei Române lansează MAREA BOMBĂ: „Totul s-a organizat la nivel de minister” Breaking news