Evenimentul Zilei > EVZ Play > Istoria fascinantă a UM 0110 – vânătorii de spioni KGB ai lui Ceaușescu – dezvăluită în studioul EVZ de un fost ofițer de informații
VIDEO

Istoria fascinantă a UM 0110 – vânătorii de spioni KGB ai lui Ceaușescu – dezvăluită în studioul EVZ de un fost ofițer de informații

În anul 1969 după invadarea Cehoslovaciei de către sovietici, a fost înființată o unitate specială care a fost cunoscută ca Unitatea 0110/Anti-KGB și se ocupa cu acţiuni de contraspionaj în ţările socialiste.

Activitatea ei avea în vizor acţiunea serviciilor secrete sovietice pe teritoriul României, prin agenții săi Kremlinul supraveghind regimul politic de la București.

În vara anului 1970, Nicolae Mihai, contraamiral în rezervă, fost comandant al Marinei Militare Române şi generalul maior în rezervă Kostyal Ştefan au întocmit o scrisoare pe care au intenţionat să o trimită mareşalului Aleksei A. Epişev, şeful Direcţiei generale politice a Armatei şi Flotei Sovietice, în care îşi exprimau dezacordul faţă de politica internă şi externă a conducerii de partid şi de stat din ţara noastră şi solicitau intervenţia armatei sovietice în România pentru schimbarea acesteia.

Scrisoarea a fost semnată şi de alţi 17 ofiţeri în rezervă şi civili care studiaseră în U.R.S.S. – unii dintre ei cunoscuţi ca agenţi ai N.K.V.D., precursor al K.G.B. Colonelul (r) SRI Ioan Burdulea este unul din ofițerii care i-au supravegheat și anchetat pe aceștia, dar care a avut curajul ca după 1989 să scrie prima relatare venită din interiorul UM 0110.

”În slujba adevărului – din amintirile unui ofițer de informaţii”, carte ce poate fi comandată pe www.agoramag.ro lămurește o bună parte din speculațiile care s-au vehiculat pe tema agenților sovietici în România. Printre alte dezvăluiri de senzație, col. (r) SRI Ioan Burdulea spune că nu are nici o rezervă să afirme că Ion Iliescu a fost agent sovietic. Dan Andronic în dialog cu Colonelul (r) SRI Ioan Burdulea în studioul EVZ. De la 12.00, pe pagina de Facebook evz.ro şi pe canalul de YouTube EVZ Capital.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Publicat in categoriile: EVZ Play
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: