Programele de ştiri ale posturilor de televiziune şi de radio vor trebui să conţină, în pondere egală, ştiri cu teme pozitive şi, respectiv negative, potrivit unei iniţiative adoptate, astăzi, de senatori.
Iniţiatorii, senatorul PRM Gheorghe Funar şi deputatul PNL Ioan Ghişe, au precizat că scopul acestei propuneri este "de a îmbunătăţi climatul general şi de a oferi şansa publicului să aibă percepţii echilibrate asupra vieţii cotidiene, atât din punct de vedere psihic, cât şi emoţional".
Potrivit autorilor legii, studiile de specialitate evidenţiază, fără echivoc, escaladarea bolilor cronice ca urmare a stărilor psihice depresive, iar stările emoţionale şi psihice depresive conduc în mod cert la îmbolnăviri.
Cei doi parlamentari afirmă că justeţea propunerii legislative este confirmată de anumite pasaje din cărţi, ei invocând, "Tehnica învăţării rapide", de Sheila Ostrander şi "Strategii pozitive de muncă şi viaţă", de Tom Rath, în care se arată că "negativismul ucide".
"Aceste probe demonstrează extraordinara nocivitate şi efectele ireversibile asupra sănătăţii şi vieţii oamenilor atunci când ştirile negative ne copleşesc existenţa", mai susţin cei doi parlamentari.
Propunerea a fost adoptată de Senat în calitate de Cameră decizională.
REACŢII
AMP: "Un proiect delirant"
Agenţia de Monitorizare a Presei (AMP) consideră că proiectul de lege adoptat de senatori, privind ponderea egală de ştiri pozitive şi negative în audiovizual, încalcă prevederile Constituţiei României şi pe cele ale Convenţiei Europene a Drepturilor Omului.
"Articolul 30, paragraful 1 al Constituţiei României prevede că: «Libertatea de exprimare a gândurilor, a opiniilor sau a credinţelor şi libertatea creaţiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare în public, sunt inviolabile». Articolul 10, paragraful 1 al Convenţiei, spune că: «Orice persoană are dreptul la libertatea de exprimare. Acest drept cuprinde libertatea de opinie şi libertatea de a primi sau de a comunica informaţii ori idei fără amestecul autorităţilor publice şi fără a ţine seama de frontiere»", se arată într-un comunicat al agenţiei.
AMP susţine că senatorii care au votat acest proiect de lege demonstrează, "pe lângă grava necunoaştere a Constituţiei României şi a principiilor elementare care ţin de drepturile omului, şi o lipsă de înţelegere a unor principii elementare ale activităţii jurnaliştilor". Astfel, AMP susţine că jurnalişii trebuie să încerce să reflecte societatea într-un mod cât mai apropiat de realitate, conform codurilor deontologice.
"Dacă senatorii dispun de o cercetare care să arate că în societatea românească 50 la sută dintre fapte şi acţiuni sunt pozitive şi 50 la sută sunt negative, îi rugăm să o pună la dispoziţia jurnaliştilor. De asemenea, ne întrebăm care vor fi criteriile în bază cărora se va stabili ce este pozitiv şi ce este negativ", mai precizează AMP în comunicat. "Efectul cel mai grav pe care această aberaţie legislativă îl produce este faptul că deschide posibilitatea să apară încă o «îmbunătăţire» a legii, prin care mass media să fie obligată să difuzeze 100% ştiri pozitive. Ceea ce ne va împiedica pe noi să-i ajutăm pe domnii senatori, printr-o ştire critică, să înţeleagă că restaurează societatea totalitară".
ŞTIRE ACTUALIZATĂ LA ORA 18:07