Științele exacte, „vedete” la cea mai mare universitate din Banat

Științele exacte, „vedete” la cea mai mare universitate din Banat

Cu 11 facultăți și 77 de specializări de licență, Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) este cea mai mare din Vestul țării și rămâne una din cele mai atractive instituții de învățământ superior generalist de aici, adunând, în fiecare an, un număr de peste 15.000 de studenți (pe toate cele 3 cicluri/licență, masterat, doctorat).

La Universitatea de Vest din Timișoara, în ultimii ani, sunt câteva specializări unde absolvenții de liceu pur și simplu se înghesuie să prindă un loc. Vorbim, în primul rând, de științele exacte.

Anul acesta sunt disponibile pentru admitere la studii cu licență un număr de 2.072 de locuri la buget și de două ori mai multe (4.199 mai exact) cu taxă. Cele mai multe locuri la buget sunt disponibile la Facultatea de Economie și de Administrare a Afacerilor – 500, Facultatea de Litere, Istorie și Teologie – 320, respectiv la Facultatea de Matematică și Informatică – 218.

Oficialii UVT se așteaptă ca trendul observat anul trecut să se mențină și în 2018. Au fost câteva domenii în care tinerii absolvenți de liceu s-au înghesuit, la propriu.

Ne puteți urmări și pe Google News

 

Matematică-Informatică, cea mai solicitată

Astfel, în sesiunea din vara anului trecut (admitere 2017), la înscrieri, cea mai solicitată facultate a fost cea de Matematică și Informatică, cu aproape cinci candidați pe loc bugetat, specializarea Informatică înregistrând cea mai mare concurență din cadrul UVT, de 10 persoane pentru fiecare loc fără taxă disponibil.

Situații asemănătoare s-au înregistrat și la Facultatea de Drept și la cea de Sociologie - Psihologie, unde concurența a fost de peste trei, respectiv patru candidați pe loc bugetat. La Facultatea de Sociologie și Psihologie, cei mai mulți s-au înscris la Pedagogia învățământului preșcolar și primar și Psihologie, cu cinci, respectiv șase tineri care au concurat pe fiecare loc fără taxă.

 

Mai mult decât niște simple cursuri

În acest context, rectorul UVT, prof. univ. dr. Marilen Gabriel Pirtea (foto mic), spune: „Universitatea de Vest din Timișoara oferă comunității din care face parte mult mai mult decât servicii educaționale.

Ea este parte activă a vieții socioculturale, considerând că implicarea în societate este o responsabilitate importantă pentru universitățile moderne. Instituția oferă studenților competențe care trec dincolo de acumulările din sala de curs și din activitatea de practică, formând caractere, nu doar specialiști într-un domeniu sau altul. Mai mult, UVT a instituit un sistem de competențe transversale.

Astfel, studenții noștri pot opta, dincolo de materiile specifice specializării, pentru cursuri din cadrul altor facultăți. În acest fel, le oferim mult mai multe șanse absolvenților de a face față rigorilor pieței muncii. Mesajul pe care-l transmitem absolvenților de liceu este să devină cea mai bună variantă a lor, „Become Your Best!”. Am plecat de la ideea de devenire, de transformare a studentului în cadrul universității noastre, astfel încât la finalul studiilor să poată deveni cea mai bună variantă a sa.”

 

Facultatea de Arte și Design, din ce în ce mai atractivă

Chiar dacă nu a atins notorietatea unor facultăți de gen din țară, Facultatea de Arte și Design din cadrul UVT se laudă, pe bună dreptate, anual, cu numărul tot mai mare de evenimente pe care le generează. Aceasta are două departamente: Departamentul de Arte Vizuale, în a cărui componență intră specializările Pictură, Grafică, Sculptură, Fotografie – procesare computerizată a imaginii, Conservare–Restaurare, Pedagogia Artei și cea mai tânără specializare, Istoria și Teoria Artei.

Specializările ce formează cel de-al doilea departament, sunt Departamentul de Design și Arte Aplicate, sunt: Design – cu cele trei direcții de studiu - Design de produs, Design de ambient și Design grafic; Design Textil, Modă și Arte decorative Ceramică.

 

Structură atent gândită

Dacă, la nivelul I de studiu Licență, curricula are în mod special un caracter formativ, de orientare a studenților spre posibile cariere profesionale și de cercetare fundamentală în domeniile artelor vizuale și istoriei și teoriei artei, cel de-al doilea nivel de studiu, cel Masteral, oferă posibilitatea aprofundării și reevaluării teoriilor și formelor de manifestare artistice în context actual.

Ultimul nivel formativ este materializat în programele de creație și cercetare științifică din cadrul Școlii doctorale din Facultatea de Arte și Design din Timișoara. Beneficiind de coordonarea unor cadre didactice cu vastă experiență în creație, dar și în cercetarea științifică, studenții doctoranzi își urmează vocația și dorința de afirmare profesională într-un program de cercetare care este reflexia propriei gândiri și concepții estetice.

 

Se fac înscrieri și în alte orașe

Universitatea de Vest a deschis cinci centre de înscriere și admitere în afara Timișoarei. Acestea vor fi accesibile în perioada 10 iulie - 13 iulie și 6 septembrie - 7 septembrie:

Județul Hunedoara: Colegiul Național Decebal, Deva;

Județul Caraș-Severin: Colegiul Național Traian Lalescu, Reșița;

Județul Mehedinți: Colegiul Național Gheorghe Țițeica, Drobeta-Turnu-Severin;

Județul Vâlcea: Colegiul Național Mircea cel Bătrân, Râmnicu-Vâlcea;

Județul Gorj: Colegiul Național Ecaterina Teodoroiu, Târgu-Jiu.

 

Universitatea de Vest din Timișoara are 11 facultăți:

Facultatea de Arte și Design,

Facultatea de Chimie, Biologie, Geografie;

Facultatea de Drept;

Facultatea de Economie și de Administrare a Afacerilor;

Facultatea de Educație Fizică și Sport;

Facultatea de Fizică;

Facultatea de Litere, Istorie și Teologie;

Facultatea de Matematică și Informatică;

Facultatea de Muzică și Teatru;

Facultatea de Sociologie și Psihologie;

Facultatea de Științe Politice, Filosofie și Științe ale Comunicării.