În ultimii trei ani, trei profesori universitari de la Universitatea de Petrol şi Gaze din Ploiești au fost prinşi şi trimişi în judeactă pentru luare de mită. Primul a fost Ilie Ristea, profesor de matematică în cadrul Facultăţii de Inginerie Mecanică din cadrul Universităţii Petrol şi Gaze din Ploieşti care a fost trimis în judecată, în octombrie 2015, de procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Prahova, după ce anchetatorii au reuşit să probeze faptul că a cerut şi a primit bani de la 17 studenţi, în timpul sesiunii din mai-iunie 2015, pentru promovarea examenelor. În rechizitoriul procurorilor se arată că tariful cerut de la studenţi era cuprins între 150 de lei și 300 de lei, pentru un 5 la examen, iar felul în care își aborda studenții a devenit deja celebru în universitate: “Ai parale? Cum stai cu mălaiu'?  Vii la băiatu' și se rezolvă!”. Pentru a proba activitatea ilegală a cadrului didactic, Parchetul de pe lângă Tribunalul Prahova a colaborat cu SRI pentru înregistrări ambientale.

Al doilea cadru didactic, lectorul universitar Alexe Călin Mureșan, fost titular la Facultatea de Litere și Științe, Departamentul de Informatică, Tehnologia informației, Matematică și Fizică, a fost prins în flagrant pe 5 septembrie 2016, de studenți sub acoperire” de la Direcția Generală Anticorupție (DGA). Mureşan a fost trimis în judecată, în noiembrie 2016, pentru șapte infracțiuni de luare de mită. El este acuzat că a încasat, în două zile de sesiune, 45.000 de lei, de la 80 de studenți, pentru promovarea examenelor la diferite materii.

Cel mai recent caz este, însă, cel al lui Ioan Dan Grigoraş, conferenţiar doctor inginer la Facultatea de Ingineria Petrolului și Gazelor, la departamentul de Geologie Petrolieră şi Inginerie de zăcământ  şi membru în Consiliul de Administrație al universității.  Acesta a fost trimis în judecată de procurorul desemnat din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Prahova pe 21 februarie. Profesorul a găsit o modalitate ingenioasă de a lua mita. Îi punea pe masteranzi sau pe studenţi să cumpere bonuri valorice de la o staţie de carburanţi, din Ploieşti, emise pe numele societăţii administrate de profesor, Addeco SRL,  specializată în realizarea de studii geologice pentru zăcămintele de țiței.

În acest fel, contravaloarea bonurilor intrau în conturile sale. Ofiţerii DGA au stabilit că în perioada ianuarie 2015 – martie 2016, a pretins și a primit, în 32 de rânduri, de la masteranzi și studenți ai Universității Petrol Gaze Ploiești, un număr total de 128 bonuri valorice de carburant cu valoare nominală de 50 și 100 lei, în valoare totală de 8.300 lei. Firma se numeşte Addeco SRL,  specializată în realizarea de studii geologice pentru zăcămintele de țiței. Grigoraş este acuzat de luare de mită dar şi de evaziune fiscală deoarece profesorul le solicita masteranzilor/studenților inclusiv factura fiscală și bonul fiscal de achiziție și, ulterior, le înregistra în contabilitatea firmei pentru deducerea ilegală a TVA-ului, creând prejudiciu bugetului consolidat al statului. În rechizitoriul procurorului se arată că de la un masterand, cetăţean străin, a primit şpagă un ceas, deoarece omul nu ştia de unde să achiziţioneze bonurile.