Steve Jobs a demisionat de la conducerea Apple. VEZI ce spune în scrisoarea de adio şi află cine îi ia locul

Steve Jobs a demisionat de la conducerea Apple. VEZI ce spune în scrisoarea de adio şi află cine îi ia locul

Steve Jobs, patronul şi fondatorul companiei Apple, demisionează de la conducerea grupului. Jobs, în vârstă de 56 de ani, a fost diagnosticat, ]n anul 2004, cu cancer la pancreas, iar de la începutul acestui an s-a aflat în concediu medical.

Locul lui Steve Jobs la conducerea Apple va fi luat de "secundul" său, Tim Cook. De ieri, Jobs este preşedinte al Consiliului de administraţie al Apple. Cook, şeful operaţional al gigantului IT, moşteneşte o companie cu un profit de 7,31 miliarde de dolari.

Anunţul demisiei lui Steve Jobs a fost făcut prin intermediul unui comunicat de presă al companiei: "Viziunea extraordinară a lui Steve şi abilităţile sale de leadership au salvat Apple şi au transformat-o în cea mai inovativă şi mai valoroasă companie de tehnologie din lume. Contribuţiile lui Steve la succesul Apple sunt nenumărate. A atras şi a inspirat angajaţii atât de creativi pe care îi are Apple şi a creat o echipă executivă de clasă mondială. În noul său rol, de preşedinte al Consiliului, va continua să servească Apple cu intuiţia, creativitatea şi inspiraţia sa", a declarat Art Levinson, în numele Consiliului de administraţie al Apple.

Imediat după ce Steve Jobs a anunţat că demisionează, acţiunile grupului Apple pe burse au început să scadă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Steve Jobs a scris şi o scrisoare, adresată Consiliului de Administraţie al Apple, prin care îşi motivează decizia: "Întotdeauna am spus că, dacă va veni vreodată ziua în care nu voi mai putea îndeplini îndatoririle şi aşteptările în calitate de preşedinte al Apple, voi fi primul care să vă informeze. Din păcate, acea zi a venit. Prin prezenta scrisoare demisionez din funcţia de preşedinte al Apple. Aş dori să continui, în cazul în care Consiliului consideră potrivit, ca preşedinte al Consiliului de administraţie, ca director şi angajat al Apple.

În ceea ce priveşte succesorul meu, recomand cu tărie să aplicăm panul de succesiune şi să-l numim pe Tim Cook preşedinte al Apple. Cred că zilele cele mai însorite şi inovatoare pentru Apple sunt înaintea noastră. Şi abia aştept să văd şi să contribui la succesul companiei, dintr-un nou rol.

La Apple mi-am făcut unele dintre cele mai bune prietenii din viaţa mea şi vă mulţumesc tuturor pentru aceşti mulţi ani în care am putut lucra alături de voi", a mai scris Steve Jobs în scrisoarea prin care îşi anunţă demisia de la conducerea Apple.

În februarie, ziarele din SUA scriau că Jobs mai avea de trăit 6 săptămâni

La începutul acestui an, Steve Jobs a intrat în concediu medical. În anul 2004, preşedintele Apple a fost diagnosticat cu cancer la pancreas. În luna februarie, tabloidul "The National Enquirer" a publicat mai multe fotogafii cu Steve Jobs în care acesta părea foarte slăbit. Jurnaliştii americani au întrebat mai mulţi medici de specialitate cu privire la evoluţia stării de sănătate a preşedintelui Apple, iar aceştia nu i-au dat mai mult de şase săptămâni. De atunci au trecut 6 luni, iar Jobs continuă lupta cu cancerul.

"Am făcut o scanare şi mi s-a descoperit o tumoră la pancreas, nici nu ştiam ce e pancreasul. Doctorii mi-au spus că e un tip de cancer incurabil şi s-ar putea să mai trăiesc între 3 şi 6 luni. Doctorul mi-a spus să merg acasă şi să-mi pun afacerile în ordine, mesajul codat al doctorilor pentru «pregăteşte-te de moarte». Să le spui copiilor tăi tot ce trebuie să ştie despre afacerile tale, credeai că poţi face asta în următorii 10 ani. Când s-au uitat la microsop, doctorul a început să plângă pentru că era o formă foarte rară de cancer pancreatic, iar singura şansă era operaţia", îşi aminteşte Jobs momentul în care a aflat sumbrul diagnostic.

Steve Wosniak şi Steve Jobs, cofondatorii Apple

"Să-mi amintesc în fiecare zi că fiecare dintre noi va muri în curând, a fost cea mai bună unealtă care să mă ajute să fac alegeri importante în viaţă. Să-mi amintesc că voi muri nu mă mai lasă să mă gândesc că aş avea ceva de pierdut", declara Steve Jobs, în urmă cu câţiva ani.

2011: Momentul iPad 2, iCloud şi iPhone 5

Chiar dacă a fost în concediu medical, Steve Jobs a fost prezent la cele două lansări importante din acest an: iPad2, noua tabletă Apple şi iCloud, primul hard virtual de stocare a datelor.

În martie, Apple a lansat iPad2, un gadget despre care Steve Jobs crede că va fi cel mai vândut produs electronic din 2011. În perioada aprilie-iunie, Apple a vândut 9,25 de milioane de astfel de gadget-uri, spre deosebire de aceeaşi perioadă a anului 2010, când Apple a vândut 3,3 milioane de iPad-uri (prima tabletă Apple). Din martie 2010 şi până în prezent, iPad s-a vândut în peste 14 milioane de exemplare.

Anunţul demisiei lui Steve Jobs are loc la câteva săptămâni după ce compania a anunţat că va lansa în curând o altă inovaţie, primul un hard disk virtual. Este vorba despre iCloud, o platformă online de stocare a datelor. Pentru a lansa iCloud-ul, Steve Jobs şi-a întrerupt, în iunie, concediul medical şi a mers la San Francisco unde a avut loc conferinţa anuală a dezvoltatorilor Apple din întreaga lume.

Tot în iunie, Apple, care obişnuia să-şi dezvăluie rezultatele financiare, a amânat momentul, cel mai probabil pentru a aştepta lansarea iPhone 5, în luna septembrie.

CITIŢI ŞI:

  • Acţiunile Apple cad pe burse după plecarea lui Steve Jobs
  • Cine este Tim Cook, succesorul lui Steve Jobs?
  • Povestea miliardarului cu un salariu de 1 dolar pe an
  • Steve Jobbs anunţă iCloud, platforma care ţine date, muzica şi pozele în "nori"
  • Vânzări şi profit record pentru compania lui Steve Jobs. Chinezii au îmbogăţit Apple
  • Steve Jobs a lansat iPad 2, noua tabletă Apple | VIDEO