Evenimentul Zilei > Actualitate > Ștergeți de urgență Google Chrome de pe telefon. Ce face Facebook/Meta este înfiorător. FOTO
Ștergeți de urgență Google Chrome de pe telefon. Ce face Facebook/Meta este înfiorător. FOTO

Ștergeți de urgență Google Chrome de pe telefon. Ce face Facebook/Meta este înfiorător. FOTO

Un nou avertisment puternic a fost dat pentru miliarde de utilizatori Google Chrome. Browserul culege date foarte sensibile din telefon, fără ca utilizatorii să-și dea seama.

Acest ultim coșmar de confidențialitate ar trebui să vă ofere un motiv pentru a șterge Chrome de pe telefon, deoarece luna trecută, aplicația Facebook a fost descoperită urmărind mișcările utilizatorilor de iPhone, exploatând în permanență accelerometrul dispozitivului.

Facebook este cel mai lacom culegător de date din lume, iar aceste informații sensibile pot fi folosite pentru a monitoriza comportamente, făcând legătura cu cantitatea extraordinară de date pe care o colectează.

În timp ce Facebook colecta aceste informații pentru el însuși, Chrome este bucuros să le colecteze pentru alții

Dar Facebook nu este cel mai de succes colector de date din lume – acest premiu îi revine lui Google. Spre deosebire de Facebook, care a fost afectat puternic de ultimele măsuri de confidențialitate ale Apple, veniturile din reclame digitale ale Google continuă să crească vertiginos. Realitatea este că, în timp ce Facebook/Meta acționează ca un paratrăsnet, Google reprezintă o amenințare mult mai mare la adresa confidențialității dumneavoastră.

În timp ce Facebook colecta aceste informații pentru el însuși, Chrome este fericit să le colecteze pentru alții – permițând practic o libertate totală în ceea ce privește informațiile extrem de sensibile despre fiecare activitate și comportament al dumneavoastră.

Chrome este cel mai popular browser din lume, controlat de cel mai mare gigant de publicitate digitală din lume, de entitatea care controlează 75% din urmărirea web. Teoria este simplă. Până când utilizatorii nu vor face alegeri care să pună confidențialitatea pe primul loc, nu ne putem aștepta ca ceva să se schimbe.

Dezactivați senzorul de mișcare

Cercetătorul Tommy Mysk avertizează că „senzorul de mișcare este accesibil tuturor site-urilor web din Android/Chrome în mod implicit, în timp ce Safari/iOS protejează accesul printr-o permisiune”. Ceea ce este mult mai rău, totuși, este că Chrome face acest lucru chiar și atunci când este setat pe navigare privată sau modul „incognito”.

În timp ce Apple dezactivează accesul la senzorul de mișcare în mod implicit, Google nu numai că activează acel acces, dar, în ciuda avertismentelor anterioare, le spune și utilizatorilor că aceasta este o setare „recomandată” pentru a rămâne activată. Diferența dintre Apple și Google nu poate fi mai mare. Ironia, desigur, este că ești mai sigur folosind Chrome pe un iPhone decât pe un Android, deoarece Apple blochează acest tip de recoltare de date pentru toate browserele.

Puteți dezactiva accesul la senzorii de mișcare ai telefonului dvs. în Chrome pe Android din Setările site-ului, dar veți vedea că Google recomandă să-l lăsați pornit.

Dezactivați senzorii de mișcare

Sursa: https://www.forbes.com/

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.