Stenogramele morții. Patronii de la Colectiv sunau la 112 să verifice dacă a avut loc tragedia

Stenogramele morții. Patronii de la Colectiv sunau la 112 să verifice dacă a avut loc tragedia

La ora 22.47, la 15 minute după ce izbucnise incendiul din 30 octombrie, de pe o cartelă aparținând firmei Colectiv a sunat un bărbat care a spus: „O salvare și poliție... ăăăăăăă....NU POLIȚIE, pompieri, pe strada Tăbăcarilor, numărul 7!”. La 6 minute după ce clubul a luat foc s-a sunat și de pe telefonul unuia dintre patroni, Paul Gancea. Nu a avut curajul să vorbească el, la aparat era o femeie

Ce au făcut cei de la conducerea clubului Colectiv imediat după ce s-a anunțat declanșarea catastrofei? Despre ei știam doar că tocmai plecaseră de la local sau că nici măcar nu fuseseră pe acolo în fatidica seară de 30 octombrie. Acum aflăm amănunte senzaționale. Unul dintre ei a vrut să știe dacă e adevărat că e clubul mistuit de flăcări. Nu a verificat singur, a pus o femeie să o facă de pe telefonul său.

Am încercat să aflăm al cui a fost numărul de pe care a sunat omul care nu avea nevoie de poliție. „Numărul apelat nu este alocat” ne-a spus o voce metalică

Recapitulăm indiciile orare ale nopții de 30 octombrie 2015. La ora 22.32.16 stâlpul învelit în burete antifonic ia foc. În cele 44 de secunde rămase din minutul inițierii ororii, se înregistrează deja primele apeluri la 112. Am descris în numerele anterioare câteva din clipele acelea de groază. La 22.38, cu 6 minute înainte de a ajunge acolo primele mașini ale pompierilor, la 112 se înregistrează un apel ciudat.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ciudat, acum, când știm ceva din povestea acelor minute. Localul unde aveau săși găsească moartea 64 de persoane era deținut de firma Colectiv Club SRL, patronată de Alin Anastasecu, Costin Mincu și Paul Gancea...

Pentru a înțelege următoarele două „Stenograme ale morții de la Colectiv” ne sunt de ajuns aceste date.

„Este un incendiu la clubul Colectiv?”

La ora 22.38, se sună la 112 de pe un număr de telefon înregistrat pe numele de Gancea Paul. Poate credeți că a avut curajul să sune chiar el. Nu. Să-și asume răspunderea? Nu. La telefon este o femeie. Îi răspunde operatoarea de la 112.

Operator 1: 112!

Doamnă: Bună seara! Este un incendiu la Club Colectiv, pe Tăbăcarilor?

Operator 1: Da, da, da, a fost anunțat și salvările sunt deja pe drum!

Doamnă: A fost anunțat?

Operator 1: Da!

Doamnă: Să veniți pe Vertișor, că este în spate focul.

Operator 1: Da, știu despre ce este vorba dânșii și nu este nicio problemă. La revedere!

Doamnă: Bine.

Închide.

Când am citit stenograma asta, mi-au năvălit în minte zeci de comentarii. Au pierit toate, nu ai ce să mai spui.

Dar poți citi o transcriere și mai nemernică.

„Am aflat că s-a întâmplat ceva”

La ora 22.47, pe 30 octombrie 2015, un bărbat sună la serviciul 112. Numărul său de telefon avea să fie identificat ca aparținând societății Colectiv Club SRL.

Operator 1: 112, ce urgență aveți?

Domn: Alo, bună seara, o salvare și poliție... ăăăăăăă....nu poliție, pompieri, pe strada Tăbăcarilor, numărul 7!

Operator 1: Păi nu sunt acolo?

Domn: Nu știu dacă au ajuns, eu am ajuns acum și am aflat că s-a întâmplat ceva.

Operator 1: Au ajuns sigur.

Domn: Da?

Operator 1: Da, sunt deja acolo.

Domn: Ok, mulțumesc frumos.

Operator 1: Cu plăcere!

Am încercat să aflăm al cui a fost numărul de pe care a sunat omul care nu avea nevoie de poliție. „Numărul apelat nu este alocat” ne-a spus o voce metalică.

Altă stenogramă: „Multe victime”

Pentru că observ o oarece ușurință în a uita, simt nevoia să mai reamintesc unele informații. Pe 30 octombrie 2015, în clubul Colectiv era concertul de lansare a noului album al formației Goodbye to Gravity. Pe 2 noiembrie 2015, Universal Music Romania, cei care au lansat discul, spuneau: „Echipa Universal Music România este devastată de urmările tragediei petrecute la clubul Colectiv. Suntem îndureraţi pentru toţi cei care nu mai sunt printre noi, suntem îngrijoraţi pentru viaţa tuturor celor care sunt răniţi, la spital şi suntem alături de familiile tuturor victimelor incendiului.” Pe 30 octombrie, la 22.39, de pe o cartelă aparținând acestei companii se sună la 112.

Operator 1: 112! Alo! Ce urgență aveți?

Domn: Alo!

Operator 1: Ce urgență aveți, vă rog! Alo!

Domn: Alo!

Operator 1: Ce urgență aveți, vă rog!

Domn: Alo!

Operator 1: Domnule, mă auziți?

Domn: Da, acum vă aud! Scuze! Vă sun, este un incendiu la Clubul Colectiv, pe strada Tăbăcarilor, fosta fabrică Pionierul! Multe victime!

Operator 1: A fost anunțat! Echipajele sunt deja pe drum! Se știe și de victime și de oameni prinși!

Domn: Da, vă mulțumesc! Să vină multe, că sunt multe victime, oameni arși!

Operator 1: Da, am înțeles! Vă mulțumesc, la revedere!

Domn: Mulțumesc! La revedere!