Apelul agentului Poliției Locale Sector 4 a sunat la 22.46, adică la 3 minute după ce pompierii erau acolo. El cerea mai multe salvări. Revine, la 22.55, cu aceeași rugăminte: „Da’ mai sunt foarte multe persoane înăuntru, sunt arse de vii, pur și simplu!”
Incendiul de la Colectiv a izbucnit la ora 22.32. Aproape toate apelurile dintre 22.43, când se spune oficial că au ajuns primele echipaje ale pompierilor și Ambulanței, și până la ora 23.30, au un singur mesaj: „Mai multe salvări! Sunt oameni care sunt pe trotuar și au nevoie de ajutor!”.
Dacă la primele apeluri, operatorii nu au avut informații destule despre dezastru, la 10 minute, la un sfert de oră, la 20 de minute, se știa. Am avut stenograma apelului unui specia list în medicină de urgență care cerea salvări.
Am aflat după aceea, printre lacrimile pentru cei morți sau mutilați, că alea erau toate forțele care pot interveni în cazul unei calamități. Adică nu sunt de ajuns. Sau, dacă e să dăm crezare raportului către premier al inspectorilor guvernamentali, nu au fost folosite cu maximă eficiență. Rezultatul e același.
Transcrierea pe care o dau astăzi este a apelurilor făcute de un agent al Poliției Locale Sector 4, ajuns acolo printre primii, fiind în acea seară, de 30 octombrie 2015, în misiune de patrulare. Același mesaj, mulți răniți grav, multe persoane încă prizoniere în club și prea puțini salvatori la fața locului.
Primul apel de la Poliția Locală Sector 4. Ora 22.46
OPERATOR1: 112, ce urgență aveți?
AGENT: Bună seara, de la Poliția Locală sector 4 vă deranjez, agent (...) aaaa incendiul din Tăbăcarilor, dacă se poate mai multe salvări, sunt foarte multe persoane înăuntru !
OPERATOR1: S-au trimis cât se poate de multe, să știți...
AGENT: Sunt cam 400 de persoane înăuntru, din care au ieșit cam 20!
OPERATOR1: V-am spus, dacă doriți vă fac legătura la ISU, dar se trimite și de la ambulață și de la ISU, de peste tot!
AGENT: Da, văd că vin, vă mulțumesc mult de tot.
OPERATOR1: Nu aveți pentru ce, doamnă!
AGENT: La revedere!
OPERATOR1: Sănătate, la revedere! Al doilea apel de la Poliția Locală.
Ora 22.55
OPERATOR1: 112, ce urgență aveți?
AGENT: Bună seara, tot eu vă deranjez, de la Poliția Locală Sector 4, ne mai puteți trimite.... să luați legătura cu ISU să mai trimită ambulanțe, sunt foarte multe persoane...înăuntru.
OPERATOR1: S-a mai trimis, cum se eliberează echipaje, cum trimit.
AGENT: Da, dar...
OPERATOR 1: Vă fac legătura să vorbiți dvs, rămâneți la telefon
AGENT Suvicean: Da, vă rog din suflet
Discuție înregistrată
În continuare discuția este purtată între agent și Operator 2, după cum urmează:
OPERATOR2: Da, vă rog, pompierii.
AGENT: Bună seara, îmi cer scuze de deranj, Agent (...) de la Poliția Locală Sector 4 sunt.
OPERATOR2: Vă rog, vă rog.
AGENT: Cu incendiul din Tăbăcarilor, mai este nevoie de salvări, deci înăuntru mai sunt persoane!
OPERATOR2: Sunt, sunt pe drum, sunt pe drum mai multe ambulanțe.
AGENT: Deci sunt pe drum, da?
OPERATOR2: Sunt și mașini de pompieri și ambulanțe pe drum, trebuie să ajungă. Dar sunt persoane înăuntru, sunt surprinse înăuntru?
AGENT: Da, da’ mai sunt foarte multe persoane înăuntru, sunt arse de vii, pur și simplu!
OPERATOR2: Am înțeles, sunt pe drum.
AGENT: Vă rog din suflet.
OPERATOR2: Sunt plecate, trebuie să ajungă.
AGENT: Bine, bine, mulțumesc!
MAI susține că din locul unde era, medicul de la Ambulanță nu a văzut patru autospeciale SMURD
După publicarea articolului „Stenogramele morții din Colectiv. La 25 de minute de la declanșarea infernului, niciun echipaj SMURD nu ajunsese acolo”, Ministerul de Interne ne-a trimis câteva precizări.
„În ceea ce privește publicarea în cotidianul Evenimentul Zilei a unor informații privind intervenția ambulanțelor SMURD din noaptea incendiului din Clubul Colectiv, Departamentul pentru Situații de Urgență face următoarele precizări:
În ceea ce privește afirmația că ambulanțele SMURD nu erau la fața locului, persoana care a inițiat apelul la 112 precizează doar că ambulanțele nu sunt „lângă mine înăuntru, în curtea interioară a fabricii”. Trebuie menționat faptul că pentru a nu obstrucționa singura poartă de acces în curtea interioară a fabricii și pentru fluidizarea preluării victimelor s-a luat decizia ca toate ambulanțele să fie amplasate pe strada Bucur, în fața fostei fabrici.
De la ora la care s-a început deplasarea forțelor spre Clubul Colectiv până la ora 22:57, așa cum este menționat în cadrul articolului, Serviciul Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare intervenea la locul incendiului cu patru echipaje de prim ajutor și o unitate de terapie intensivă mobilă.
La ora 22:43, un echipaj de prim ajutor calificat era deja ajuns la locul intervenției și proceda la acordarea primului ajutor pentru doi pacienți. Echipajul a trecut rapid la monitorizarea și transportul acestora către Spitalul Bagdasar-Arseni.
La ora 22:48, unitatea de terapie intensivă mobilă cu medic de urgență primea misiunea de a executa triajul primar, apoi acordau asistență medicală de urgență pentru patru victime, care au fost predate, ulterior, ambulanțelor SMURD pentru transportul acestora către spitale. La ora 22:50, un alt echipaj de prim ajutor calificat începea procedurile de acordare a primului ajutor medical pentru o victimă, monitorizând- o și transportând-o către Spitalul Universitar.
La ora 22:52, forțele aflate pe autospecialele ISUBIF, dislocate la fața locului, acționau pentru trierea victimelor, folosindu-se de toate materialele de prim-ajutor care se afla în dotarea autospecialelor.
La ora 22:55, un alt echipaj de prim ajutor începea acordarea măsurilor primului ajutor unui număr de 20 de victime”.