O interceptare a unei discuţii din 2008 dintre Sorin Ovidiu Vîntu şi Liviu Mihaiu arată că ultimul nu era prea entuziasmat de ieşirea din acţionariatul „Academiei Caţavencu” pentru postul de guvernator al Deltei
Am primit la redacție stenograma unei convorbiri dintre Sorin Ovidiu Vîntu și Liviu Mihaiu, interceptată în perioada în care mogulul era patronul trustului Realitatea-Cațavencu unde lucra și jurnalistul Mihiu. Din dialog reiese că Liviu Mihaiu și colegii lui de la Academia Cațavencu doreau să iasă din acționariatul companiei preluată de Vîntu și să-și primească banii.
FOTO: Liviu Mihaiu
Sursa care ne-a trimis textul susține că stenograma există și în dosarul Vîntu-Olteanu. Nu știm cum o vor folosi procurorii, dar, probabil că, tăticul FNI se va inspira din ea în una dintre cărțile pe care are de gând să le scrie. Iată ce îi declara SOV, în aprilie 2016, reporterului Alexandru Căutiș, într-un interviu realizat la vila sa de la Corbeanca pentru revista Kamikaze.
„S.O.V.: Scriu la patru cărți, nu la una.
Rep. Alexandru Căutiș: Aoleo, hai că le-ați băgat mortu’ în casă la unii cu declarația asta.
S.O.V.: Nu, nu trebuie să se sperie, e vorba de patru romane. Discutăm de beletristică. Dar, puștiule, singurul lucru pe care un tip de anvergura mea îl urmărește când se apucă de un asemenea proiect este Premiul Nobel. Vreau să fiu un scriitor de Premiul Nobel. Discutăm de lucruri serioase. Dacă m-am apucat de scris, m-am apucat să iau Nobelul, nu așa, ca să mă aflu în treabă. Nu mi-a plăcut niciodată să nu fiu pe primul loc în tot ce am întreprins. Tot ce am făcut în viață a atins cel mai înalt nivel, verifică.”
„De abia acum dăm la știucă”
Dialogul dintre Sorin Ovidiu Vîntu și Liviu Mihaiu s-a petrecut în anul 2008.
„S.O.V.: Da, Liviu?
Mihaiu: Zi, mă, se prinde sau nu se prinde?
S.O.V.: De abia acum dăm la ştiucă.
Mihaiu: Am înţeles, nu te ţin mult! (...) Sorinelu, uite, am vorbit şi cu Enache...
S.O.V.: Da.
Mihaiu: Am vorbit şi eu cu băieţii, le-am spus că nu ies eu.. Ei oricum la anul vor să iasă, nu asta e problema. Uite care e, dacă mă asculţi un minut...
S.O.V.: Da. Facem, facem aşa, acum, ieşim acum, şi prorata, când ies şi băieţii la anul în martie pe astea opt luni mai rămâne să încasez când ies şi băieţii.
S.O.V.: Nu!
Mihaiu: Păi de ce nu? S.O.V.: O să-ţi explic când ne vedem, fraiere. Nu! Ieşi acum la cât este, punct!
Mihaiu: Da, mă, Sorinelu, dar eu pierd opt luni.
S.O.V.: Nu pierzi, mă, nici o p..ă, du-te dracu, faci cum îţi spun eu!
Mihaiu: Da.. bine, dacă tu...
S.O.V.: Deci ai ieşit acum, la cât e azi şi cu asta basta! Astea sunt actele oficiale! Punct!
Mihaiu: Bine, atunci nu mai vorbim!
S.O.V.: Bravo!
Mihaiu: Normal, nu mai vorbim, că ne înţelegem... din priviri.
S.O.V.: Bravo!
Mihaiu: M-am uitat în ochii tăi.
S.O.V.: Ha, ha... Mi-ai văzut ochii albaştri, nu?
Mihaiu: Ţi-am văzut ochii albaştri şi nu mai zicem nimic.
S.O.V.: Şi ai văzut şi casca de pe ureche a securistului, ha, ha, ha..
Mihaiu: Da, f.. le muma-n c.. , că ascultă şi telefoanele şi mailurile şi tot. Înţelegi?
S.O.V.: Mă, asta e treaba lor, de aia îi plătim.
Mihaiu: D-aia sunt plătiţi, da, corect, ai dreptate.
S.O.V.: Bine, mă, Livione.
Mihaiu: Bine, bine.
S.O.V.: Te pup, golane, pa, pa, pa!”
Motivarea instanţei: Liviu Mihaiu, nemulţumit iniţial de planul mogulului său
Procurorii DNA susţin că Bogdan Olteanu ar fi primit 1 milion de euro de la Sorin Ovidiu Vîntu în toamna anului 2008, după ce l-ar fi ajutat să îl pună pe omul lui, Liviu Mihaiu, în postul de guvernator al Deltei Dunării. În acest sens, procurorii susţin că Bogdan Olteanu, pe atunci preşedintele Camerei Deputaţilor, şi-ar fi traficat influenţa pe lângă Călin Popescu Tăriceanu, la acea dată în funcţia de premier. Olteanu a fost plasat în arest la domiciliu în acest dosar. Judecătorul de drepturi şi libertăţi notează, în motivarea deciziei: „Inițial, Mihaiu nu a fost mulțumit de acest aranjament din punct de vedere financiar, respectiv de pierderea funcțiilor pe care le avea el atunci, cea mai importantă fiind cea de director editorial la Radio Guerrilla, care presupunea un salariu mai mare decât cel de guvernator al Deltei Dunării. Ulterior discuțiilor pe care le-a avut cu Vîntu, Mihaiu Liviu a acceptat, iar la solicitarea lui Vîntu Sorin Ovidiu, ieșirea din acționariat s-a realizat într-un termen foarte scurt. (Ionuț Mureșan)