STENOGRAME Cazul Borbely: „Ghițucă, ce faci? Tu plătești totul. Da?”. Ministrul era „jupânul mare”

STENOGRAME Cazul Borbely: „Ghițucă, ce faci? Tu plătești totul. Da?”. Ministrul era „jupânul mare”

Din intercepările procurorilor rezultă că materialele necesare renovării imobilelor fostului ministru al Mediului au fost achitate de oamenii de afaceri inetresați în obținerea de contracte publice cu Apele Române.

După o întâlnire ce a avut loc în data de 18.03.2011 între martorul Popa Eugen-Laurean - director la SC Socot SA Târgu Mureş, și numitul Borbely Laszlo, martorul îi comunică, în data de 19.03.2011 ora 8:57, inculpatului Ciocan Ioan rezultatul discuţiilor avute cu ministrul :

„Popa Eugen:  - Deci, am două probleme; una: am fost la omul… (n.n. Borbely Laszlo)

Ciocan Ioan: - Da?

Ne puteți urmări și pe Google News

Popa Eugen: - I-am zis de-o formaţie: Azimut, Lescaci, Socot.

Ciocan Ioan: - Da?

Popa Eugen: - Şi a zis că dacă o facem aşa, nici n-ar fi ales-o mai bine.

Ciocan Ioan: - Îhî. Perfect.

Popa Eugen: - A, cu acesta de la Azimut n-am apucat să vorbesc, că atunci, la ora aia m-am întors de acolo.

Popa Eugen: - Deci aşa a zis. A fost cu … şi de faţă şi Szepessy.

Ciocan Ioan: - Foarte bine.

Popa Eugen: - Şi a zis, zice: „Ă, acesta-l cunosc, acesta-l cunosc. Ă, tot bun. E-n regulă. Ă, Socotul să, o să te ocupi!”. „ Nu am caiet de sarcini”. „Te duci la Ofimiaş şi faceţi caietul de sarcini, săptămâna viitoare” i-o zis lui Szepessy.”

Ordin direct

Dispoziţia dată de ministrul Borbely Laszlo consilierului său SzepessySzabolcs de a face demersuri astfel încât SC Socot SA Târgu Mureş, SC LescaciCom SRL Negreşti Oaş şi SC Azimut SRL Acăţari să câştige licitaţia organizată de Administraţia Bazinală de Apă „Someş Tisa” pentru obiectivul „Amenajare râu Someşul Mic în municipiul Cluj Napoca, judeţul Cluj”, i-a fost transmisă de martorul Popa Eugen-Laurean și martorului Ofimiaş Vasile ( director de investiţii la Administraţia Naţională „Apele Române”), în data de 22.03.2011 ora 16:33:26:

„Popa Eugen: …- Nu, că a fost o discuţie la jupânul mare (n.n. Borbely laszlo), vineri seara. M-a chemat, am avut mai multe discuţii şi trebuie să vorbesc şi cu tine .  Vrea o formulă …eu, Lescaci şi Azimut.

Ofimiaş Vasile: -  Ştiu, aia lasă, nu o discutăm… Aia ne întâlnim săptămâna viitoare.”

Modul în care inculpații Ciocan Ioan, Molnar Anton şi martorul Popa Eugen-Laurean au făcut demersuri de a interveni, direct sau indirect la numitul Borbely Laszlo, pentru a-l convinge să-şi exercite influenţa asupra unor directori din cadrul Administraţiei Naţionale „Apele Române”, pentru ca asocierea dintre SC LescaciCom SRL Negreşti Oaş, SC Azimut Com SRL Acăţari şi SC Socot SA Târgu Mureş să fie declarată câştigătoare a lucrării „Amenajare râu Someşul Mic în municipiul Cluj-Napoca, judeţul Cluj”, dar şi scenariile de înlăturare de la licitaţie a altor firme concurente au rezultat din probe.

Deşi licitaţia susmenţionată era în derulare, după declanşarea urmăririi penale, SC LescaciCom SRL Negreşti Oaş s-a retras din asocierea iniţială cu SC Socot SA Târgu Mureş şi SC Azimut Com SRL Acăţari, în locul acestei firme intrând SC Tehnodomus SA Arad, această asociere fiind declarată câştigătoarea licitaţiei.

Rezultă indicii temeinice ale influenţei reale pe care a promis-o numitul Borbely Laszlo, atât direct, cât şi prin intermediul inculpatului SzepessySzabolcs, inculpaților Ciocan Ioan, Molnar Anton şi martorului Popa Eugen-Laurean, influenţă pe care şi-a exercitat-o asupra unor funcţionari din cadrul Administraţiei Naţionale „Apele Române”, pentru ca aceştia să facă acte ce intră în atribuţiile lor de serviciu, acte care aveau legătură directă cu licitaţia la care s-a făcut referire mai sus.

Tot din probele administrate, se desprinde concluzia că numitul Borbely laszlo şi-a exercitat influenţa în favoarea SC Azimut Com SRL Acăţari şi SC LescaciCom SRL Negreşti Oaş şi cu alte împrejurări, în cursul anului 2010.

Intervenție în proiect

Astfel, în data de 25.09.2010 ora 13:18:59 numitul Borbely Laszlo îi cere în mod expres directorului Administraţiei Naţionale „Apele Române” – martorul David Csaba să determine o societate de proiectare să-şi modifice proiectul de execuţie în funcţie de doleanţele SC Azimut Com SRL Acăţari, în cadrul contractului de lucrări pentru obiectivul de investiţie „Lucrări de reabilitare şi decolmatare pârâu Belinul Mare, consolidare mal, praguri de fund, judeţul Covasna”. Trebuie făcută precizarea că la data de 25.09.2010, SC Azimut Com SRL Acăţari nu avea nicio calitate în cadrul acestui contract, doar ulterior acestei date, semnând un contract de subantrepriză (contrar legii) cu titularul lucrării SC LescaciCom SRL Negreşti Oaş. În cadrul discuţiei se surprinde modul brutal în care ministrul Borbely Laszlo a dispus directorului Administraţiei Naţionale „Apele Române” să determine o societate de proiectare, SC Aquaproiect SA Bucureşti să fie de acord cu modificarea proiectului tehnic care viza structura de rezistenţă a unor diguri în localitatea Belinul Mare, judeţul Covasna, după voinţa inculpatului Molnar Anton, care  nu era de acord cu proiectul şi care, aşa cum am arătat, nu avea vreo calitate în cadrul contractului de execuţie:

„Borbely laszlo:…- Este aici Molnar Anti. Molnar Anti care este un constructor serios.

David Csaba: - Da.

Borbely Laszlo: - Spre deosebire de alţii. Şi spune că aici există două lucruri: unul proiectul Aqua, sau nu ştiu ce a orga…a proiectantului din Sibiu, a făcut cu un beton din nu ştiu câte tone…sau metri cubi, care acum efectiv nu se mai poate face. Ei au propus altul, cu nu ştiu ce şi nu vrea să modifice proiectul, care s-ar putea realiza anul acesta. Pentru că este acolo la proiectul Aqua o p…ă tâmpită, care nu vrea să facă!. Eu nu am nevoie de aşa ceva!”

Refuzul SC Aquaproiect SA Bucureşti de a modifica proiectul vizând structura de rezistenţă a digului din localitatea Belinul Mare, judeţul Covasna, nu a fost singurul lucru care l-a nemulţumit pe inculpatul Molnar Anton, intențiile acestuia devenind priorităţi pentru directorul general al Administraţiei Naţionale „Apele Române”, prin influența ministrului Borbely Laszlo. 

Extras din procesul verbal de redare a convorbirii telefonice din data de 25.09.2010 ora 13:26:45 :

„Borbely Laszlo: - Atunci fii amabil şi discută cu el.

David Csaba: - Sigur. Acum vreau să îl sun şi pe Anti, ca să …

Borbely Laszlo: - Nu o să putem să terminăm dacă nu îi urgentezi, no.

David Csaba: - Îi urgentez şefule, însă, zic…

Borbely Laszlo: … despre asta e vorba… cu asta să te ocupi!

David Csaba: - Numai cu asta.

Borbely Laszlo: … după masă să îmi raportezi. Despre asta, cealaltă, despre asta, cealaltă, ştie şi Urzică şi celălalt. Păi, dacă de un proiectant depinde aia că el nu are chef să facă asta, atunci să lăsăm în p…a calului totul.”

Dispoziţii de a avea grijă de inculpatul Molnar Antal, a primit de la ministrul Borbely Laszlo şi consilierul său, inculpatul SzepessySzabolcs, care în data de 6.10.2010, ora 17:27:10, poartă următoarea discuţie (extras) :

„SzepessySzalolcs: - Bună ziua!  Aş fi vrut să vă întreb dacă totul este în regulă sau sunt ceva probleme. Eu am înţeles că lucrurile sunt în ordine şi…

Molnar Anton: - Aproape în regulă, dar acum începe, începe să fie în regulă. Cu Belinul acesta, atâta s-au prostit, din cale afară.

SzepessySzalolcs: - Oricând să mă sunaţi liniştit, Anti…

Molnar Anton: - Na, bine.

SzepessySzalolcs: - Oricând.

Molnar Anton: - Bine: Atunci… Ar trebui spus ăstora să finalizeze documentaţia acum.

SzepessySzalolcs: - O să le spun. Bine, bine.

Molnar Anton: - La Aquaproiect.

SzepessySzalolcs: - Da…

Molnar Anton: … am fost la Bucureşti. Am fost de două ori la Râmnicu Vâlcea şi nu am rezolvat nimic.

SzepessySzalolcs: - În astfel de cazuri, vă rog să-mi spuneţi…

Molnar Anton: - Păi, cumva… documentaţia şi să semnăm contractul, că încă nu avem nici un contract, nici documentaţie nu avem, nu avem nimic. Dacă o să interveniţi, ar fi bine.

SzepessySzalolcs: - Bine, bine. O să intervin. Sigur, bine.”

Trafic de influență

Urmare a influenţei exercitate de ministrul Borbely Laszlo asupra directorului Administraţiei Naţionale „Apele Române”, martorul David Csaba, în data de 25.10.2010 ora 12:50:44 şi 26.10.2010 ora 13:25:58, numitul Urzică Mircea – consilier al directorului general al Administraţiei Naţionale „Apele Române”, i-a cerut directorului tehnic al Administraţiei Bazinale de Apă „Olt”, numitul Stoenescu Ion, să-l cheme pe titularul contractului „Lucrări de recalibrare şi decolmatare pârâu Belinul Mare, consolidare mal, praguri de fund, jud. Covasna”, SC LescaciCom SRL Negreşti Oaş şi să-l determine să fie de acord cu darea lucrării în subantrepriză SC Azimut Com SRL Acăţari :

„Urzică Mircea: - Ia-l pe acela, pe omul lu`…(n.n.BorbelyLaszlo) adică cheamă-l pe Molnar şi pe omu` lu` cu Lescaci-ul să încheie urgent contractul pe valoare mă, că-l cheamă pe generalul (n.n.David Csaba) domnul ministru cu situaţia pe H.G. cum îi, cine o decontat, cât e decontat, stadii fizice, chestii d`ăstea…

Stoenescu Ion: - Păi am vorbit cu Bilţ (n.n. angajat la S.C.LescaciCom SRL Negreşti Oaş) să facă contractul.”

În acest context, nu lipsită de importanţă este reacţia martorului Radu Flaviu Bogdan – director general la Administraţia Bazinală de Apă „Someş Tisa”, în momentul în care, prin intermediul martorului Ofimiaş Vasile, director de investiţii la Administraţia Naţională „Apele Române”, i se cere să desemneze câştigătoare în cadrul unei atribuiri de contract firma SC Bella Consulting SRL Negreşti Oaş:

„Ofimiaş Vasile: - Am primit o sarcină.

Radu Flaviu: - Da.

Ofimiaşvasile: - Dar ştii cum o fost sarcina? Să te înjur.

Radu Flaviu: - No. Nu-i nici o problemă.

Ofimiaş Vasile: - De la şefu.. Mi-a zis să trimiţi încă o dată hârtia aia, te-a sunat cumva?

Radu Flaviu: - Nu.

Ofimiaş Vasile: -  M-a sunat pe mine acasă cu o falcă în cer, că a primit hârtia de la tine.

Radu Flaviu: - Da mă, eu i-am dat constructorii care au lucrări în zonă, i-am dat proiectanţii care-s acolo şi diriginţii, eu i-am dat pe toţi.

Ofimiaş Vasile: - Dar trebuie să propui unul.

Radu Flaviu: - Bineînţeles că propun. Dar până atunci vine şi îmi zice că Bucureştiul, că ministerul, că p…a mea, îl f… în gură, transmite-i şi de la mine exact aşa, că mă c…. în basca lui.

Ofimiaş Vasile: - Te c… tu, dar ne c… contra vântului. Dai cu un singur proiectant, cu un singur constructor, care-i Bella…

Radu Flaviu: - Da eu să scriu cu mâna mea asta??

Ofimiaş Vasile: - Da.”

În final, opoziţia vehementă a martorului Radu Flaviu Bogdan de a desemna câştigătoare firma SC Bella Consulting SRL Negreşti Oaş a fost înfrântă, astfel că în data de 17.09.2010, ora 7:56:29, acesta îi comunică resemnat numitului Jakab Istvan – director tehnic în cadrul Administraţiei Bazinale de Apă „Someş Tisa” următoarele : „Mă, aseară am tot avut tot felul de telefoane şi după aia nu te-am mai sunat că era târziu, nici nu am mai avut semnal. Până la urmă cred că până la urmă trebuie să cedăm şi să facem… faceţi azi hârtia, de dimineaţă şi trimite-o la administraţie… scurt, aşa, deci dă te rog frumos constructor Bella Consulting…”

s a dovedit că niciodată nu s-a pus problema ca lucrările şi utilarea apartamentului să fie suportate de către soţii Borbely: „Cu ocazia uneia dintre vizitele pe care Borbely Laszlo le-a făcut la apartament a dat în jur de 1.000 RON, celor care lucrau să aibă şi ei bani de o bere şi de o cafea. Pe durata executării lucrărilor de renovare a apartamentului acei care lucrau discutau cu Ciocan Ioan despre stadiul lucrărilor. De asemenea,l-am informat pe Ciocan Ioan despre vizitele ministrului Borbely Laszlo la apartament precum şi despre dispoziţiile şi aprecierile acestuia privind calitatea lucrărilor”.

Declaraţia numitului Fedorca Gheorghe se coroborează cu convorbirile telefonice purtate de acesta cu inculpatul Ciocan Ioan. Astfel, în data de 6.04.2011, ora 11:40:21, între cei doi are loc următoarea discuţie :

„Ciocan Ioan: - Ghiţucă ce faci?

Fedorca Gheorghe: - La cumpărături cu doamna (n.n.Borbely Melinda).

Ciocan Ioan: - Da? Na bun. Tu plăteşti totul. Da?

Fedorca Gheorghe: - Da am înţeles. Da…”