Stenogramă. Discuții aprinse în Parlament: „De ce îl ţineţi ascuns pe ministrul de Finanţe de noi?”

Liderii social-democrați din Camera Deputaților au apreciat ca fiind "un nonsens" şi "un pic împotriva firii normale a lucrurilor” solicitarea PNL ca ministrul Finanțelor să dea explicații în Parlament pe tema legii salarizării.

PNL susține că bugetul de stat nu poate suporta majorările salariale propuse prin legea salarizării și a cerut ca ministrul Finanțelor să explice Parlamentului care e situația financiară a țării. PSD a respins într-o primă fază solicitarea liberalilor, însă PNL a insistat cu cererea și s-a ajuns la un nou schimb de replici pe acest subiect.

Cea mai recentă dispută a avut loc marți, în Biroul Permanent al Camerei Deputaților.

Extrase din stenograma ședinței:

 

Domnul Victor Paul Dobre (PNL): Am revenit cu solicitarea noastră de a-l invita pe domnul ministru al Finanţelor Publice, domnul Viorel Ştefan, la „Ora Guvernului”. Eu cred că este cazul să intrăm în normalitate.

Domnul Ion-Marcel Ciolacu (PSD): Aş dori şi eu să ştiu tema discuţiei pentru care este invitat domnul ministru.

Domnul Victor Paul Dobre: Am mai citit-o o dată, o mai citesc o dată: „Sustenabilitatea financiară a implementării legii salarizării personalului plătit din fonduri publice”.

Domnul Ion-Marcel Ciolacu: Domnule preşedinte, ca şi data trecută, eu propun membrilor Biroului permanent să nu fie de acord cu invitarea domnului ministru Viorel Ştefan, dintr-un singur motiv: Legea este o iniţiativă parlamentară, nu este o lege trimisă de către Guvernul României şi asumată de către Guvernul României, astfel încât Ministrul Finanţelor să fie nevoit să ştie absolut totul despre lege şi cât de sustenabilă este sau nu. Fiind o iniţiativă parlamentară, după ce va fi aprobată această lege, suntem de acord ca domnul Ministru să vină şi să răspundă plenului Parlamentului, legea aprobată de către Parlament dacă este sustenabilă sau nu. Este un nonsens solicitarea Partidului Naţional Liberal şi un pic împotriva firii normale a lucrurilor.

Domnul Eugen Tomac (PMP): Domnule preşedinte, eu cred că această iniţiativă, aşa cum spune domnul Ciolacu, parlamentară, vizează şi bugetul ţării, este esenţial să primim un răspuns în cadrul „Orei Guvernului” şi de la ministrul Finanţelor, pentru că trebuie să ştim exact dacă există resurse pentru iniţiativa pe care o propuneţi. Deci noi susţinem propunerea PNL.

Domnul Victor Paul Dobre: În primul rând nu ştiu ce legătură are cu firea, că de ce este împotriva firii, m-am gândit. În al doilea rând, vom fi în situaţia în care, şi văd aici o cerere ca să dezbatem în procedură de urgenţă legea salarizării. Păi ca să luăm o decizie pe legea salarizării, cred că este foarte important ca domnul ministru de Finanţe să ne spună dacă poate susţine o anvelopă salarială de 32 de miliarde de lei. Este cifra avansată de Guvern. În legătură cu faptul că este o iniţiativă a parlamentarilor PSD, absolut de acord, dar cred că, şi am urmărit şi eu dezbaterile din Senat, doamna deputat Lia Olguţa Vasilescu a susţinut-o ca ministru al Guvernului. Şi a susţinut-o în numele Guvernului, deci este o lege asumată de Guvern. Deci, revin, mi se pare absolut normal, firesc, ca atunci când vor lua decizia, dacă votăm sau nu această lege, să ştim dacă resursele financiare ale ţării sunt pentru susţinerea ei, să  nu minţim oamenii.

Domnul Ion-Marcel Ciolacu: Sunt de acord cu domnul lider de la PNL. Înainte de a intra la votul final, şi când avem forma finală a legii, sunt de acord ca domnul Ministru să fie invitat şi să răspundă în acel moment. Momentan, nu avem o formă finală a legii, ea este în dezbatere parlamentară.

Domnul Victor Paul Dobre: Mulţumesc pentru acordul dat, dar nu am nevoie. Solicitarea noastră este o solicitare legală, constituţională, şi nu ştiu de ce îl ţineţi ascuns pe ministrul de Finanţe de noi.

Domnul Korodi Attila (UDMR): Mulţumesc. Pentru că este o lege foarte complexă şi chiar şi noi, membrii UDMR din Camera Deputaţilor, aşteptam o finalizare în Senat, încet-încet ajungem în situaţia în care putem să dezbatem şi sustenabilitatea financiară pentru că vedem dimensiunea. Noi am mai discutat şi le-am spus şi colegilor mei: desigur PNL are dreptul de a cere; dacă Biroul permanent votează Da, dacă Nu – nu! Dar, în sine, utilitatea de a discuta despre sustenabilitate trebuie să se facă în Comisia de buget-finanţe. Adică realmente aplicat, pentru că aici nu este vorba că legea este utilă sau nu este utilă, ci dacă realmente proiectarea pe anii propuşi de iniţiatori este fezabilă sau trebuie împinsă cu un an, cu doi, nu ştim. Vedem încet-încet anvelopa, pentru că Senatul a finalizat ca primă Cameră, deja vedem o dimensiune financiară, probabil o fi ajunsă şi în Camera Deputaţilor, dar important este ajungerea în Comisia de buget-finanţe, foarte aplicat să se dezbată aceste lucruri cu Ministerul de Finanţe. Asta cu privire la utilitate. În rest, din punct de vedere al poziţiilor politice, acela este spaţiul pentru Ministru, dar, sincer, nu cred că momentul acela va ajuta foarte mult dezbaterile.

Domnul Coneliu-Mugurel Cozmanciuc (PNL): Domnule preşedinte, stimaţi colegi, am ascultat şi eu puţin mai devreme dezbaterea pe această temă de aici, din cadrul Biroului, şi cred că esenţa parlamentarismului este dezbaterea. Înainte de adoptarea oricărei legi, nu cred că strică orice informaţie suplimentară. De aceea, consider că ar trebui aprobată această dezbatere, această prezenţă la „Ora Guvernului” a domnului ministru şi nu cred că ar face decât, prin prezenţa dumnealui, să aducă răspunsurile pe care toată lumea le aşteaptă.

Domnul Petru Gabriel Vlase (PSD): Înainte de a supune votului dumneavoastră propunerile -  de fapt e una singură, am s-o supun într-o formă în care să împăcăm pe toată lumea – vreau să vă spun şi eu acelaşi lucru: eu nu cred că luni, într-o oră, în care ministrul de Finanţe vorbeşte cinci minute la început şi cinci minute la sfârşit, lămurim problema cu sustenabilitatea financiară. Cred că mai mult se va putea lucra în momentul în care legea va fi în dezbatere în comisii, cu secretarii de stat, cu miniştrii amândoi când e cazul, acolo nu sunt timpi de dezbateri, nu mai stăm doar în logica unor declaraţii politice care, de fapt, să-l facem la „Ora Guvernului”, că atunci nu rezolvăm nimic.