Evenimentul Zilei > Politica > Stelian Ion, pus la colț de un fost secretar de stat la Justiție. „Încearcă să justifice propria incapacitate”
Stelian Ion, pus la colț de un fost secretar de stat la Justiție. „Încearcă să justifice propria incapacitate”

Stelian Ion, pus la colț de un fost secretar de stat la Justiție. „Încearcă să justifice propria incapacitate”

Fost Secretar de Stat la Ministerul Justiției, deputatul liberal Cristian Băcanu reacționează la acuzele aduse de ministrul demis de la Justiție, Stelian Ion, la adresa președintelui Klaus Iohannis. El spune că fostul ministru „încearcă să justifice propria incapacitate”.

Mai mult, Băcanu întocmește un adevărat rechizitoriu la adresa evoluției lui Stelian Ion la cârma Justiției. Practic un corolar al lipsei de performanță.

Stelian Ion l-a acuzat pe șeful statului că este principalul responsabil al crizei politice și își dorește „numiri exclusiv politice la parchete”

„Am citit editorialul lui Stelian Ion şi vă spun drept, ca fost secretar de stat în Ministerul Justiției şi secretar al comisiei juridice din Camera Deputaților, nu pot să nu reacționez.

Textul îmi lasă impresia că domnul fost ministru încearcă să justifice propria incapacitate arătând spre Preşedinte și să-și verse frustrările în legătura cu remanierea sa. Ori, eu consider că aşa ceva – pentru un politician care ar trebui să se comporte ca un om de stat – este pur și simplu inadmisibil (ca să fiu delicat). Aş vrea să aduc aminte că Preşedintele a fost principalul apărător instituțional al Justiției în anii de asalt a guvernării Dragnea, aşa că eu cred că unii au nevoie de moderație atunci când arată cu degetul.

Adevărul este că domnul Stelian Ion:

– nu a reuşit să aşeze actorii politici la aceeaşi masă pentru desființarea SIIJ, iar asta o vedem cu toții;
– nu a reuşit să identifice o soluție pentru problema salarizării magistraților (deşi înțeleg că i-a fost servit un proiect de lege de către colegii de la tehnic);
– nu a rezolvat problema pensionărilor din justiție – ba chiar a reuşit ca în primele zile de mandat să pensioneze 70 de magistrați printr-o ieşire publică inoportună;
– a reuşit să blocheze evoluția digitalizării – mă refer la dosarul electronic şi la Ecris V, proiect cu finanțare europeană (pe care îl lăsasem la zi)
– nu a venit cu un proiect de lege privind punerea sub interdicție a persoanelor lipsite de discernământ;
– nu a găsit o soluție nici pentru legile justiției, care nu au avansat deloc (chestiunea completurilor de 2 judecători în apel a fost rezolvată de Parlament după un proiect de lege elaborat de mine), iar exemplele pot continua.

Ca un corolar al lipsei de performanță, domnul Stelian Ion a reuşit să realizeze o schimbare politică la vârful direcției de avizare acte normative, ajungând astfel să folosească Ministerul în scopul blocării programului Anghel Saligny. Nu mai spun nimic despre perioada în care domnul ministru aviza cu prioritate doar proiectele USR, în timp ce proiectele miniştrilor PNL „mai puteau aştepta”.

Lipsa de colaborare a unui ministru al Justiției cu Preşedintele votat direct de peste 7 milioane de români (pe care Stelian Ion o recunoaşte) îi este imputabilă tot lui. Domnule fost Ministru, chiar nu mai aveți nicio limită? Până azi ați putut desființa SIIJ şi puteați schimba foarte multe lucruri în sistem. Ați ales să faceți altceva, iar acum arătați cu degetul. Dezamăgitor!”, a scris pe pagina sa de Facebook, Cristian Băcanu.

Atacul lui Stelian Ion

Fostul ministru al Justiției, Stelian Ion, a lansat joi un atac fără precedent la adresa președintelui Klaus Iohannis într-un editorial publicat în presă. El îl acuză pe șeful statului că „poartă principala răspundere” pentru actuala criza politică.

El relatează o întâlnire cu președintele din 18 mai și susține că Iohannis i-ar fi cerut să renunțe la proiectul de desființare a Secției Speciale și să desființeze SIIJ abia odată cu adoptarea celor trei legi ale justiției. Mai mult, Stelian Ion consideră că Iohannis își dorește „numiri exclusiv politice la parchete”.

Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: